A Nagy Edzéskóstolás 2. rész – Zumba

„A nagy edzéskóstolás” rovatunkban mi, az ELTE Online sportrovatának újságírói átmenetileg letesszük a tollat, hogy azután felvegyük a kesztyűt. Mi magunk is beszállunk a BEAC által tartott edzésekbe, majd azután megírjuk az itt átélt élményeinket azoknak, akiket érdekelnek a BEAC-os edzések, sportágak, és kacérkodnak a gondolattal, hogy ők is kipróbálják azokat. Megírjuk, hogy milyen érzés bekapcsolódni egy edzésbe, valamint, hogy milyen légkör fogadja azokat, akik csatlakoznak egy csapathoz vagy programhoz, mindezt a saját tapasztalataink alapján. A sorozat második részében az ELTE Aerobic-bérlet részeként zumba órára látogattunk el.

Egy fárasztó nap után nincs is jobb érzés, mint a legpörgősebb zenékre, ritmusos dallamokra kimozogni magadból a nap minden feszültségét. Az, hogy közben még zsírt is égetsz, és a nyári alakodra is rásegítesz, már csak hab a tortán. A zumba izgalmas mozgásforma, mely nemcsak megmozgat, de garantáltan boldogsághormonokat is termel, így mindenképp érdemes kipróbálni.

Be kell valljam, nem első alkalommal vettem részt zumbán. Ugyanakkor azt is hozzá kell tennem, hogy az ELTE-nek és a BEAC-nak köszönhetően ismerkedtem meg jobban ezzel az izgalmas edzésformával. Amikor az egyetemre kerültem, nem volt kérdés, hogy az órák mellett sportolni is szeretnék. Először az aerobikra esett a választásom, majd az aerobikbérlet részeként adott volt, hogy a zumbát is kipróbáljam. Döntésemet nem bántam meg, azóta rendszeresen járok zumbázni, s még sosem csalódtam a hangulatban.

Idén az ELTE Aerobic-bérlet részeként csütörtökönként 18:15-kor Szomorú Ramóna vezetésében az Erkel Ferenc Általános Iskolában vehetünk részt zumba órán. A helyszín könnyedén megközelíthető, az 1-es metró Kodály körönd állomásától pár perc sétára található az épület. Az órák mindig izgalmasak és változatosak. Egyszerű, könnyen elsajátítható koreográfiák segítségével a zumba az egész testet megmozgatja. A remekül felépített edzésprogram elején bemelegítő mozdulatokat teszünk, majd fokozatosan nő a dinamika, végül az edzés levezetéssel, nyújtással zárul. Az egyórás edzés során latinos zenék váltakoznak ismertebb popdalokkal. Mondanom sem kell, milyen klassz érzés a kedvenc dallamainkra guggolásokat végezni. A zumba legizgalmasabb része, hogy valahol az aerobik és a tánc között helyezkedik el. Kevésbé monoton és megterhelő, mint egy aerobikedzés, ugyanakkor azok is nyugodtan kipróbálhatják, akiktől a tánc világa messze áll. Talán leginkább úgy lehetne a zumbát jellemezni, hogy olyan fitneszprogram, mely az aerobik mozdulatait és több latin tánc alaplépéseit a lehető legjobb arányban vegyíti. Ezáltal az edzés nem válik unalmassá, észre sem vesszük, hogy lement az óra. A zumba kulcsa, hogy az ember annyit ad ki magából, amennyit szeretne. Ezáltal azoknak sem kell félniük, hogy nem bírják az iramot, akik korábban csak vonakodva sportoltak. A zumba egyik legizgalmasabb része a változatosság. A koreográfia ugyanis dalonként eltérő. Félni azonban nem kell, hiszen a lépések könnyedén lekövethetőek, nem kell különösebb tánc- vagy emlékezőtehetség ahhoz, hogy utánozni tudjuk a mozdulatokat. Első alkalommal előfordulhat, hogy néha-néha elakad az ember, de tapasztalatból tudom, minél gyakrabban járunk zumbázni, annál könnyebb végig ritmusban maradni. Ráadásul nagy segítség, hogy ugyanazon a dalon belül a mozdulatsorok gyakran megismétlődnek, így mire a dal végére érünk, a koreográfia is teljesen tisztává válik.

A képen a következők lehetnek: 2 ember, emberek színpadon, táncoló emberek, álló emberek és túra/szabadtéri

A zumba egyszerre szól a mozgásról és a jókedvről. Unatkozni garantáltan nem lehet, ráadásul a legjobb az egészben, hogy előzetes tudásra sincs szükség, bármikor lehet csatlakozni.

Ha te is kedvet kaptál a zumbához, az ELTE Aerobic-bérlet részeként kipróbálhatod! Erről bővebb információt az alábbi honlapon találsz: https://www.beac.hu/aerobik/.

Sőt, mi több, akár kreditért is zumbázhatsz! Ha hiányzik még pár kredited, csak ajánlani tudom, hogy vedd fel a zumbát a következő félévben! Érezd jól magad, mozogj vidáman!:)

Képek: Csomos Attila ( A képek a 2019-es Tavaszi Sport7-en készültek.)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]