Tony Bellew: Megcsináltam a szerencsémet, már nem térek vissza

Tony Bellew világbajnok bokszoló nem sokkal a novemberi, Oleksanr Usyk elleni vesztes mérkőzése után, 11 év után visszavonul. A meccs kezdete előtt már lehetett tudni, hogy nincs tovább, a 35 éves sportoló ezután befejezi karrierjét, ez az utolsó meccse. A 2018 novembere környékén a BBC Sport Column-nal készített interjújából szemezgetünk.

Tony Bellew cirkálósúlyú, profi ökölvívóként vonult be a történelembe. Háromszoros amatőr világbajnokként kezdte, majd 2007-től profiként folytatódott a pályafutása. 2007-től egészen a tavalyi évig 30 győzelem, 3 vereség és két döntetlen fűződik a nevéhez, ami igen jó aránynak számít. Egészen 2011-ig nem kapott ki mérkőzésen, 16 győzelmet szerzett egyhuzamban. Súlycsoportjában a WBC világbajnoka. Illetve egy filmszerep is fűződik a nevéhez, szerepet kapott a 2015-ös Creed című filmben.

„Egy ritka és szerencsés példája vagyok a bokszvilágnak” – mondta magáról Tony és hozzátette, hogy a profi bokszolók kevesebb mint egy százaléka tud pénzügyi biztonsággal visszavonulni. „Láttam sportolótársaimat könyörögni meccsekért, szereplésért, sikertelenül. Ehhez képest én minden egyes pennyt a családom javára tudtam fordítani, emelt fővel vonultam vissza.”

Usyk elleni küzdelme visszavonhatatlanul a legutolsó volt. A mérkőzés előtt három héttel megrepedt a bordája, négy műtéttel a háta mögött lépett a ringbe, majd gyorsan hozzáteszi, hogy persze ez nem kifogás a búcsúmérkőzése elvesztésére. De a teste akkor azt üzente, hogy elég.

Képtalálat a következőre: „tony bellew usyk”

„Visszavonulásom utáni pár hónapban nagyon hiányzott a sport. Hogy játszhatok-e újra? Természetesen. De egy edzőtáborban többször képtelen lennék részt venni. Van, hogy megkérdezem magamtól, visszatérnék-e az ökölvívás világába pár meccs erejéig? De rájövök, hogy bármennyire is hiányzik, nincs az a pénz, amiért ezt megtenném. Már az egészségem forogna kockán.”

A továbbiakban a visszavonulás utáni időről mesél. „El kell mondjam, karrierem nem hanyatlott le a bokszolói pályafutás befejezése után. Van egy vállalkozásom, rengeteg lehetőségem, befektetőm, sosem gondoltam volna, hogy idáig jutok. Élvezem a sok szabadidőt, például eljutottam síelni életemben először a fiammal.”

A kérdésre, hogy hiányzik-e neki az ökölvívás, elmondta, hogy a közelmúltban egy edzés alkalmával meglátogatta régi csapattársát, Jordan Grilt. „Talán ez volt az egyetlen, igazi alkalom, amikor nagyon hiányzott a ring.”

Bewell az interjú során nosztalgiázott a régi időkből: „A már azóta szintén visszavonult James Degallel a brit csapatból sosem számítottunk elsőkörösnek, legjobbaknak. Voltak nálunk sokkalta tehetségesebb bokszolók, akik vágytak a hírnévre. Keményebben kellett dolgoznom, edzenem, mint a többieknek, és mikor most visszagondolok a karrieremre, mindarra, amit elértem, óriási büszkeséggel tölt el.”

Képtalálat a következőre: „tony bellew”

A beszélgetés felénél Tony visszatér a már említett vállalkozására. „A vállalkozásom folyamatosan lefoglal, emellett pár bokszolót is edzek, példának okért Craig Glovert és a még tinédzserkorú Thomas Whittaker Hartot is. Ők más edzőktől kerültek hozzám, akik magas, 20%-os részesedést követeltek, ami megjegyzem, rengeteg pénz. Ugyanúgy egy kezdő pénztárcájának, mint később egy profinak, a terembérlet, adók, edzők megfizetése után. Engem ez bosszant, szóval ingyen csinálom… remélve, hogy így segítek nekik elkerülni azokat a csapdákat, melyekbe én belebotlottam.”

A beszélgetést végül ezekkel a gondolatokkal zárja: „Vissza akarok térni az ökölvíváshoz, akár mint edző, aki besegít a ringben, akár az egyik klub bizottsági tagjaként. A Rotuanda ABC klub (Bewell régi klubja – a szerk.) nélkül sehol sem lennék – néha belegondolok, vajon mi lett volna velem, hová fordult volna a sorsom nélkülük? Valószínűleg nem értem volna el ekkora sikereket.”

Forrás: bbc.com/sport

Képek forrása: express.co.uk, media.dazn.com, independent.co.uk

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]