A Chiefs a legesélyesebb a jövő évi Super Bowlra!

Február 3-án, magyar idő szerint hajnali 4 órakor a New England Patriots egy kevéssé eseménydús meccsen, végül 13-3-ra legyőzte a Los Angeles Rams csapatát az 53. Super Bowlban, megszerezve ezzel 6. győzelmét, valamint lezárva ezzel a 2018-2019-es NFL-szezont. Bár a következő tétmeccsre több mint fél évet várnunk kell, Vegas már a következő évi döntő felé tekint, és ha még a szabadügynök-piac nyitása, és a draft előtt tudjuk, hogy 2020-ban melyik csapat emelheti majd magasra a Vince Lombardi-trófeát, akkor egész szép pénzt kaszálhatunk.

Az amerikai futball egy rendkívül izgalmas sportág, még a kimondottan bonyolult szabályrendszere ellenére is, ám talán az egyik legkevésbé szerethető része, a több mint fél év szünet. Ennyit kell kibírnia egy NFL-fannak, hogy újra éles meccsen láthassa kedvenceit, hiszen a február eleji Super Bowl után majd csak szeptember elején kezdődik a jövő évi alapszakasz. Addig persze van nekünk egy izgalmas szabadügynök-piacunk, ahol izgulhatunk kedvenc csapatunkért, egy draft, amely hála az amerikai show-éhségnek, egy kimondottan grandiózus ceremónia, valamint persze egy lagymatag előszezon. Meg lehet emellett említeni persze az NFL tartalékligájának induló AAF-et is, de az egyelőre még kérdéses, hova tudja kinőni magát. Ezek mind remek dolgok, ám talán mégsem mérhetőek össze egy komoly téttel bíró vasárnapi összefeszüléssel. Főleg igaz ez azoknak, akik a szurkolás mellett még fogadni is szeretnek kedvenc csapatuk mérkőzéseire.

2__2_.0

Bár még egy hónap sem telt el azóta, hogy véget ért az idei szezon, már most meg lehet fogadni, hogy ki lesz a jövő évi bajnok, a Vegas által adott oddsok pedig az esetek többségében nem hazudnak, így érdemes vetni rájuk egy pillantást. Az első, nagyjából január végi közzétételnél a fogadóirodák még a Los Angeles Rams csapatát tartották a legesélyesebbnek, hogy 2020-ban csúcsra érjen, de jelenleg már a Kansas City Chiefs gárdája a favorit. Ha valaki úgy dönt, hogy már most megfogadja a győzelmüket, akkor legrosszabb esetben is hatszoros pénz üti a markát, amennyiben tényleg Patrick Mahomes emeli majd magasba a Lombardi-trófeát. Azért a legrosszabb esetben, mert van némi eltérés a fogadóirodák által kínált oddsok között, de az szinte általános konszenzus, hogy idén Andy Reid csapata a favorit. A második helyen már nagyobb a kavarodás, ugyanis Vegas ide sorolta a Ramset, a New Orleans Saintset, valamint a Patriotsot is. Diadaluk esetén nyolc-tízszeres pénzt lehet zsebre tenni.

Az élmezőny után már sokkal nagyobbak az eltérések egyes fogadóirodák szorzókínálatában, ám amiről még érdemes szót ejteni, az az utolsó hely. Jelenleg ezt az irányítóproblémákkal küzdő Miami Dolphins birtokolja. Aki nagyon rövid idő alatt (leszámítva persze azt az egy évet, amíg eljutunk a Super Bowlig ugye) akar sok pénzt keresni, annak itt a remek alkalom, ugyanis amennyiben a delfinek valamilyen csoda folytán bajnokok lesznek, a rájuk dobott összeg nem kevesebb, mint háromszázszorosát kapjuk vissza. De hogy ez mennyire reális forgatókönyv? Nos, alapvetően nem az, de egy pillanatra mégis érdemes eljátszani a gondolattal, ugyanis van pár reménykeltő tény, amely a Miami mellett szólhat. Kezdésképp érdemes megemlíteni, hogy bár igaz az, hogy a fogadóirodák általában elég jól lövik be, hogy melyik csapat ér oda a végén (idén is eltalálták, mikor a sok aggasztó jel ellenére is a Patriotsot hozták ki favoritnak a szezon előtt), mégse példa nélküli, hogy egy háromszázas szorzójú csapat okozzon meglepetést. Igaz, ehhez több mint 20 évet kell visszamennünk az időben, és nincs is rá sok példa, de az 1998-as Saint Louis Rams egy 4-12-es szezon után, az évadnak legkevésbé esélyesként nekifutva, végül 13-3-mal rájátszásba jutott, majd ha már ott volt, végül meg is nyerte a 34. Super Bowlt. A feladat tehát nem lehetetlen, a Miami pedig nem is annyira kilátástalan, mint az elsőre tűnik, ugyanis amellett, hogy irányítóproblémákkal küzd a csapat, idén kimondottan jól kezdtek, és Tannehill sérüléséig bizony nem is volt olyan messze a rájátszás. Mindezek mellett számos pletyka kering arról, hogy a szabadügynök-piac legnagyobb neve, Le’Veon Bell is kacsingat a csapat felé, hiszen tavalyi holdoutja alatt végig Miamiban edzett, egyesek szerint pedig akár maradna is. Egy ilyen kaliberű játékos pedig igencsak megdobná a csapat esélyeit is.

Miami Dolphins at Oakland Raiders NFL 28/09/14 Wembley Stadium,London. Cortland Finnegan celebrates scoring a touchdown. Pic Nicky Hayes/NFL UK

Miami Dolphins at Oakland Raiders NFL 28/09/14
Wembley Stadium,London.
Cortland Finnegan celebrates scoring a touch down.
Pic Nicky Hayes/NFL UK

Érdekesség még egyébként, hogy az évek óta 1/1 várományosnak kikiáltott, hosszú ideje sikertelenül és eredmények nélkül építkező Cleveland Browns úgy néz ki, végre révbe ért. Az egykori főedző, Hue Jackson menesztése olyan frissítően hatott a csapatra, mint egy kád jég a nyári hőségben, ez pedig Vegas figyelmét sem kerülhette el. A komoly mélységeket megjárt alakulatra jelenleg mindösszesen „csak” húsz-harmincszoros pénzt fizetnek a fogadóirodák, amely messze a legkevesebb az elmúlt években. Idén tehát van miért izgulni Clevelandben, ugyanis – bár idén is majdnem összejött – a 2019/2020-as szezonban komoly esélye van a csapatnak, hogy 18 év után végre újra rájátszás meccset játszhasson.

Itthon egyébként a legnépszerűbb bet365 fogadóportálnál is leadhatjuk már a voksainkat. Az oldal a Chiefs és a Rams győzelmére is egyaránt nyolcszoros pénzt fizet, míg utána jön a Saints és a Patriots (8,5), a Chargers (13), majd az idei év egyik legnagyobb meglepetéscsapata, a Bears (15). A listát itthon is a Miami zárja, igaz, „mindösszesen” csak 126-os szorzóval, holtversenyben a Raiders, a Jets és a Bengals csapataival. Aki tehát nostradamusi vonásokkal rendelkezik, vagy úgy érzi, hogy biztos, hogy a következő már a kedvenc csapata éve lesz, és ezt egy fogadással is megerősítené, az ne habozzon, Vegas már várja. Tétekre fel tehát!

Kiemelt kép forrása
Kép forrása

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]