Lezárult a BEAC 120. emlékéve

Bár kint már kezdett hűvös lenni az idő, az ELTE ÁJK Aula Magnájában meleg hangulattal fogadták a BEAC 120. Ünnepi Közgyűlés prominens vendégeit és az érdeklődőket is. Az eseményen tiszteletét tette többek között Szabó Tünde államtitkár asszony, Scheuer Gyula kancellár és Borhy László rektor. Az esemény apropója a BEAC emlékévének lezárása volt.

Simon Gábor, a klub igazgatója nyitotta meg az eseményt, aki először is köszönetet mondott a vendégeknek, azután közösen elénekelték a Himnuszt. Majd egy kisfilm következett, ami bemutatta a BEAC-os lét szépségeit az elmúlt 120 évből.
Barátságos meccs Oxforddal, emléktábla, Prokopp Sándor-emlékkönyv, intézményi megújulás, egyéb újdonságok. Valamint új klubstratégia került elfogadásra októberben.


Az esemény Borhy László köszöntőjével folytatódott. Rektor úr azt emelte ki, hogy a sport nem csak hobbi, hanem annál sokkal több, az maga az élet. Hangsúlyozta, hogy fontos pedagógiai ereje van a sportnak, ahol magunkat folyamatosan próbára tehetjük. Büszkén ismertette, hogy már több mint 5200-an sportolnak valamilyen formában a BEAC-ban, miközben az élsportban is jelen van a csapat. Ezek mellett méltatta az Inkluzív Sportnapot, ami újfajta értéket ad hozzá a BEAC szellemiségéhez és programkínálatához.

Dr. Szabó Tünde következett a beszédek sorában. A BEAC-ot a magyar sport egyik legfontosabb szereplőjeként jellemezte. Kijelentette, hogy nagy felelősség és egyben büszkeség is ma a BEAC kötelékében sportolni, tevékenykedni. Az egyetemi sportklubok feladatai átalakultak, ma már nem profi sportolók nevelése a legfontosabb, hanem a fiatalok mozgási lehetőségeinek biztosítása.
eo-20181107-DSC_5920
Szabó László mondanivalóját a „cseppben a tenger” metaforájára fűzte fel. Véleménye szerint a BEAC a magyar sport tengerében egy csepp. De hogy szemléltesse, milyen fontos lehet akár egyetlen csepp is, elmesélte Speidl Zoltán történetét, aki pedig a BEAC tengerén belül tevékenykedett. Speidl Zoltán úszó volt, Hajós Alfréd edzőtársa, majd síkfutásban jeleskedett. Az 1900. évi párizsi olimpián 5. helyezett lett. Mindemellett joghallgató volt, a BEAC vezetőségében foglalt helyet. A Sportvilág főszerkesztőjeként is megállta helyét, majd megalapította a Sportkedvelők Lapját. Az MLSZ megalapításánál is jelen volt. Emlékét máig büszkén őrzi a BEAC közössége.

Az eseményre készült a BEAC modern jazz tánc csapata is, akik ekkor léptek első ízben színre. Előadásuk 4 részre osztva mutatta be, hogy a mai rohanó világunkban milyen nehéz az értékes szociális kapcsolatainkat fenntartani.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes is köszöntötte az egybegyűlteket és tolmácsolta a főpolgármester jókívánságait. Felidézte, hogy 1901. szeptemberében a főváros támogatásával Lágymányoson nyílt meg, a Mező utcában a BEAC.
Hoffmann Tamás Újbuda polgármestere szerint a BEAC tette követendő példává, hogy az iskolák, egyetemek foglalkozzanak a sportlehetőségekkel. A kerület és a klub szoros szövetségben áll egymással és segítik egymást, ahol tudnak.
eo-20181107-DSC_6056
A MEFS elnöke, Kiss Ádám felidézte, hogy az egész világon csak az USA előzte meg Magyarországot az egyetemi sportszövetségek létrehozásában. Véleménye szerint a bolognai kreditrendszer bevezetésével, a tanulmányi csoportok közötti nagy átjárással az egyetemi szocializáció színtere nagy részben áttelepült az egyetemi sport helyszíneire.
A rendezvény koszorúzással és díjátadóval zárult, ahol elismerésre kerültek azok a személyek, akik kitartó és szorgalmas munkájukkal öregbítik a klub hírnevét. A díjazottak listáját ITT találjátok.

Fotók: Csomos Attila

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]