120 év ‒ 120 perc ‒ 120 tonna

Közel 30 fiatal jelent meg a BEAC Erőnlét-, és Fitnesz Szakosztályának rendezvényén, ahol a cél 120 tonna megemelése volt 120 perc alatt a BEAC-120 emlékév kapcsán. A jó hangulatú, pörgős rendezvény végére a vállalás sikerült, cikkünkben Virág Tündit, a szakosztály egyik edzőjét és Uszkay Matyi sportolót kérdeztük.

Lassan a végéhez közeledik a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club által rendezett BEAC-120 emlékév programsorozata, melyhez a legtöbb szakosztály csatlakozott egy-egy tematikus rendezvénnyel. Az Erőnlét-, és Fitnesz Szakosztály múlt héten tett e vállalásának eleget, és mozgatott meg 27 ember segítségével 120 tonnát! Nem volt egyszerű a vállalásuk, főleg, hogy mindenki maga választhatta ki, hogy mekkora súllyal kívánja majd a gyakorlatokat elvégezni, de a szakosztály edzői profin összeállították a 120 perces edzés tervezetét, amivel végül sikerült teljesíteni a kitűzött célt. Az edzést követően Virág Tündivel és Uszkay Matyival beszélgettünk, hogy szervezői és résztvevői oldalról is betekintést nyerhessünk a kulisszák mögé.

120év120tonna10.26 (43 of 52)

Tündi 3 éve tart edzéseket a BEAC-on, illetve már a Tüskecsarnokban és különböző ELTE-kollégiumokban is tart tréninget, szakterülete a kettlebell.

EO: Mikor fogant meg bennetek a gondolat, hogy csatlakozzatok a BEAC-120 emlékév programsorozathoz, és milyen ötletek merültek még fel bennetek a végleges döntés meghozatala előtt?

VT: Nagyon fontos nekünk a BEAC egyesülete és ez a 120 éves múlt, és ezt mindig próbáljuk átadni a sportolóinknak is. Ezáltal nem volt kérdés, hogy a magunk módján csatlakozunk a 2018. novemberig tartó emlékévhez, ezért is esett a választás egy októberi napra. Szakosztályunkhoz méltón szerettünk volna ünnepelni, innen jött az ötlet, hogy a sportolóink egy kihívás keretében együttesen mozgassanak meg 120 tonnát, 120 perc leforgása alatt. Sokat ötleteltünk a lebonyolítás megtervezése során, hiszen a végleges cél megléte miatt fontos volt, hogy hány fő jelentkezik a rendezvényre.

EO: Kik jelentkeztek a rendezvényre? Csak „régi motorosok” jöttek, vagy voltak a jelentkezők között újonnan belépő sportolók is?120év120tonna10.26 (3 of 52)

VT: Ahhoz, hogy valaki részt tudjon venni hasonló rendezvényünkön, mindenképpen ismernie kell az eszközöket és a gyakorlatokat, így lényegében a  „régi motorosok” neveztek. Azonban nagy örömünkre szolgált, hogy a szeptemberben csatlakozott, viszonylag új tagjaink közül is sokan tiszteletüket tették és kivették részüket a tonnákból! Nekünk ez nagy öröm és visszaigazolás, nekik pedig egy nagyon jó hangulatú edzés, csapatépítés és egyben annak erősítése, hogy a BEAC-hoz tartoznak.

EO: 120 perc alatt 120 tonna – ez azért meredek vállalás volt. Hogyan, mi alapján építettétek fel az edzéstervet?

VT: Rengeteg sportolónk van a szakosztályban, köztük pedig van egy csapat, akik erőemelő és súlyemelő gyakorlatokkal edzenek nap mint nap. Ha összedobjuk a résztvevő sportolóink teljesítményét, már nem is tűnik annyira meredeknek ez a 120 tonna. Sőt, olyannyira nem, hogy mivel olyan sokan jelentkeztek – 27 fő vett részt a rendezvényen –, annak érdekében, hogy ne legyen nekik túl könnyű és unalmas az összeállított terv,  két csapatra szedtük a jelentkezőket és kétszer 120, azaz összesen 240 tonnát mozgattak meg a rendezvény végére! Minden résztvevő azzal az eszközzel dolgozott, amilyen edzésre jár a mindennapokban hozzánk, és mindenki a saját maga által választott súllyal edzette végig a rendezvényt. Így, ezen adatok birtokában kellett utána összetennünk azt, hogy pontosan miből, hány ismétlés szükséges egyénenként ahhoz, hogy elérjük a végső célt.

EO: Melyik nem képviseltette magát magasabb számban a rendezvényen?

VT: Szerencsére teljesen vegyes a szakosztályunk. A Súlyzós Erőedzés csapatban jelenleg fiúk vannak, de ezt kompenzálja az, hogy kettlebellen, TRX-en és a funkcionális köredzéseken szép számmal vannak lányok is. Van edzésünk az ELTE kollégiumaiban is, ahol szintén egyre több és több lány jön le megnézni, milyen is egy edzés. Szerencsére nagyjából vegyes már a csapatunk, így a rendezvényen résztvevők is.

EO: Attól függetlenül, hogy most megrendeztétek ezt a kihívást, számíthatunk még hasonló eseményekre? Mikor lesz például a következő Erőderbi?

VT: Természetesen! Minden félév végén rendezünk egy eseményt a sportolóink részére, ahol vagy egy verseny vagy egy kihívás keretében lemérhetik, hogy hova jutottak el az elmúlt fél évben. Így most, december végén, az ünnepek előtt is várható egy újabb rendezvényünk, amire szeretettel várunk akár résztvevőként, akár nézőként, szurkolóként is mindenkit.

A szakosztály képviselőjének gondolatai mellett az egyik résztvevőt is sikerült elcsípni pár kérdés erejéig. Uszkay Matyi az ELTE PPK-n végzett sportszervező szakon, jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem vállalkozásfejlesztés mesterszakos hallgatója.

120év120tonna10.26 (45 of 52)EO: Ez volt az első ilyen jellegű rendezvény, amin részt vettél?

UM: Vettem már részt a szakosztály háziversenyén, de ilyen emlékversenyen most először volt lehetőségem megjelenni.

EO: Ezek szerint rendszeresen jársz az edzésekre is? 

UM: Igen. Ide a BEAC-ra, augusztus végéig kettlebellre jártam, azóta járok Súlyzós Erőedzés és Cross Trainingre. Ezeket az edzéseket Gölöcsér Dani és Barátosi Levi tartják, hol együtt, hol felváltva. A miértre leginkább azt tudnám válaszolni, hogy nagyon szeretek sportolni, fontos részét képezi az életemnek és a mindennapjaimnak. Itt egy nagyon profi edzői csapat foglalkozik az edzésekre járókkal. Ezen kívül az edzések alatt egy nagyon jó társaság alakult ki, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy gyakran megjelenjek.

EO: Mikor kezdted el a bellt és mi motivált abban, hogy ne hagyd abba?

UM: 2015 februárjában jöttem le az első kettlebell edzésemre. Már elsőre is nagyon megfogott ez az edzésmódszer, mert nagyon kreatív, sokszínű és az egész testet megedző sport. A már előbb említett profi edzők, a jó társaság és az edzések hozta eredmények motiváltak arra, hogy ne hagyjam abba.

EO: Ha jól tudom, sportszervező szakot végeztél. Sportszakmai szemmel milyennek láttad a rendezvényt?

UM: Igen, sportszervező szakon végeztem, így az ilyen rendezvényeket mindig kicsit szakmai szemmel is figyelem. A mai egy nagyon szépen megszervezett és lebonyolított rendezvény volt, de ez nem meglepő, tekintve, hogy kik szervezték. Mindig egy kis pluszt ad, hogy külön designos pólókat készítenek a különböző versenyekre/rendezvényekre, amiket mi aztán büszkén viselünk az edzéseken.

A rendezvényről készült galériát itt tekinthetitek meg, akinek pedig a szakosztály keltette fel az érdeklődését, az keresse bátran Gölöncsér Dánielt!

Képek: ELTE Online (Réder Brigitta)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]