A jövő bajnokai ‒ Megkezdődött az ifjúsági olimpia

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban kezdődtek el a III. Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékok Buenos Airesben. Október 6-18. között a jövő bajnokai küzdhetnek meg egymással, és szerezhetnek tapasztalatot arról, hogy milyen is egy olimpia hangulata.

Az ifjúsági olimpia a „rendes” olimpiához hasonló formátumban zajlik. Négyévente kerül rá sor, nagyjából két hétig tart. A nyitó- és záróünnepség, az olimpiai falu, az olimpiai eskü mind elmaradhatatlan kellékei az eseménynek. A különbség az, hogy ezúttal csak 14 és 18 év közötti sportolók mérhetik össze a tudásukat. Őket korosztályok szerint szétválasztják. A 14-15, 16-17, és a 17-18 évesek külön versenyeznek. A programban lévő versenyszámok sem egyeznek meg a „hagyományos” olimpiákon megszokottakkal. A szinkronúszás, a vízilabda és a pályakerékpár például nem szerepelnek a versenyszámok között, miközben breaktáncban vagy strandkézilabdában osztanak ki érmeket. Érdekesség, hogy kosárlabdában a hagyományos ötfős csapatok helyett 3×3-as formátumban rendezik a versenyt. Buenos Airesben 32 sportág 286 versenyszámában állhatnak rajthoz a fiatal sportolók.

Az ifjúsági olimpia ötlete egy osztrák üzletembertől, Johann Rosenzopftól származik, akinek hosszú időre, majdnem tíz évre volt szüksége, hogy meggyőzze a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot. A NOB ugyanis eleinte ódzkodott ilyen nagy kaliberű ifjúsági játékok megrendezésétől, nehogy a fiatal sportolók túlterheljék magukat. Végül a NOB áldását adta az ötletre, mellyel a jövő bajnokai átélhetik, milyen egy olimpia hangulata. A játékok hivatalos mottója, hogy az ifjú tehetségek lehetőséget kapjanak megismerni más országok kultúráját, s fiatal sportolóit. Az első ifjúsági olimpiát 2010-ben Szingapúrban rendezték, az első téli játékokra pedig 2012-ben Innsbruckban került sor.

Az ifjúsági olimpia koncepciójába tartozik, hogy olyan városok is lehetőséget kapjanak nagy kapacitású sportesemény megrendezésére, amelyeknek egy „rendes” olimpia túl nagy áldozatokkal járna. A versenyszámok ugyanabban a városban zajlanak le, az esemény során már a meglévő stadionokat használják, így a szervezés jóval kisebb költségekkel jár, mint egy felnőtt olimpia esetében. A Buenos Aires-i ifjúsági olimpia megnyitójára egyedülálló módon nem egy stadionban került sor, hanem az argentin főváros szimbóluma, az El Obelisco körüli téren.

 

Olimpiai- és világbajnoki-érmesek sora kezdte pályafutását ifjúsági olimpián szerzett érmekkel. Többek között a litván úszó, Ruta Meilutyte, a Rióban kétszeres olimpiai-bajnok vívó, Yana Egorian, a brit taekwandó egyik legnagyobb alakja, Jade Jones, és a kubai bokszoló, Robeisy Ramírez is mind nyertek ifjúsági olimpiát, majd a felnőtt játékokon is győztesnek bizonyultak.
A Buenos Aires-i ifjúsági olimpia nagykövete, Chad Le Clos az egyik legjobb példája, hogyan segíthetik egy fiatal sportoló karrierjét az ifjúsági játékok. A dél-afrikai úszó 2010-ben Szingapúrban öt érmet, köztük egy aranyérmet szerzett, majd 2012-ben a londoni olimpia egyik legnagyobb szenzációját okozva legyőzte Michael Phelpset 200 pillangón. Le Clos szerint az ifjúsági olimpián aratott győzelme nagy lökést adott neki, ráadásul megtanulta, hogyan kell kezelni egy nagyobb világeseménnyel járó felhajtást. Ezeket a tapasztalatait Londonban is kamatoztatni tudta. Egy másik remek példa a brazil rúdugró Thiago Braz, aki 2014-ben bronzérmet szerzett a fiatalok között. Rá két évre Rióban hőssé vált, amikor legyőzte a verhetetlennek hitt Renaud Lavillenie-t és Brazília első aranyérmét szerezte meg a hazai ötkarikás játékokon.

A magyar sportolók közül is többen az ifjúsági játékokon adtak először hírt magukról. Ilyen az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás és Kapás Boglárka. Egyetemünk hallgatója ráadásul kétszeres ifjúsági olimpiai bajnoknak mondhatja magát.  De akár Bernek Pétert, Szilágyi Liliánát, vagy a kajakos világbajnokot, Tótka Sándort is említhetjük. Valamennyien ifjúsági olimpiai bajnokok.

Az idei ifjúsági olimpián főleg olyan versenyzők kapnak lehetőséget, akiknek ez lesz az első komolyabb megmérettetésük. Akadnak azonban olyan nevek, akik a felnőttek között is alkottak már maradandót. Az oroszok kifejezetten erős úszó csapattal utaznak Argentínába, közülük is kiemelkedik az 50 méteres hátúszás világcsúcstartója, Kliment Kolesnikov. Szintén érdemes megemlíteni a világbajnok kínai műugró Lian Junjie-t, vagy a felnőttek között párszor már meglepetést okozó német teniszező Rudolf Mollekert.

A magyar válogatott 79 sportolóból áll. Leginkább úszásban számolhatunk éremesélyekkel. A csapat legnagyobb sztárjai a júliusi felnőtt Európa-bajnokságon remekelő Milák Kristóf és Késely Ajna. Milákot, akinek felkészülését betegség hátráltatta, így talán nem csúcsformában utazhat Buenos Airesbe, előzetesen kilenc számban nevezték. Pillangón a budapesti VB-n szerzett ezüstérmével, és idei Európa-bajnoki címével kiemelkedik a mezőnyből. Késely Ajna pedig a gyorsúszó számokban számít éremesélyesnek. Mindenképp meg kell említenünk a kardozó Pusztai Lizát, aki 2017-ben a felnőtt Európa-bajnokságon mindössze 16 évesen szerzett bronzérmet.

Időközben lezajlottak az első nap eseményei. A magyar csapat szenzációsan, rögtön két aranyéremmel nyitott. Milák Kristóf 400 méter gyorson fantasztikus hajrával szerezte meg a győzelmet. Mellette a kardozó Rabb Krisztián is aranyéremnek örülhetett. Innen is gratulálunk nekik, s reméljük a folytatás is hasonlóan sikeres lesz.

Képek forrása: usarugby.org, insidethegames.biz, sportexpert.hu, Magyar Olimpiai Csapat Facebook-oldala

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]