BEAC120 – Kezdetét vette az emlékév

2018. november 5-én fogja a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club 120. születésnapját ünnepelni, mely alkalom megalapozásaképp a BEAC munkatársai egy egy éven át tartó rendezvénysorozattal készülnek. Könyvkiadás, óriásplakátok, új arculat – ezek mind a 120-as évfordulóhoz köthető újdonságok, de ezeken kívül még jó pár meglepetésre lehet számítani az elkövetkezendő esztendőben az egyesület részéről.

„Nincs egyetemi sport a BEAC nélkül, és nincs BEAC az ELTE nélkül”

„A Budapesti Egyetemi Atlétikai Club hitvallása az 1898. november 5-én tartott alakuló közgyűlés gondolatiságán alapul. Ez az egyetemi testkultúra fejlesztésébe, az egészségvédelem és a pozitív személyiségformálás fontosságába, a társadalom számára példaértékű életutak és sikerek bemutatásának erejébe vetett hit. A BEAC központi gondolata, hogy tevékenységével nemes eszközökkel és céllal végezzen szellemiség formálást nem csupán az egyetemisták, de a széles értelemben vett társadalmi közösségek köreiben is” – olvashatjuk e sorokat a BEAC honlapján az egyesület filozófiájaként feltüntetve. Aki járt már valaha a BEAC-on, vagy részt vett bármely, a klub által szervezett rendezvényen, az tudhatja, hogy ezek a gondolatok a gyakorlatba átültetve is sikeresen megvalósulnak minden alkalommal.

120 év emlék

A BEAC 120. évfordulójának ünnepi rendezvénysorozatát a 2016. május 5-én startoló BEAC – Az elsők kiállítással alapozta meg az egyesület. A kiállítás az ELTE Egyetemi Könyvtárából indult útnak, ezt követően a Tüskecsarnokban, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum Sportagórában, 2016. szeptemberének közepétől pedig az egyetem campusain volt megtekinthető a kiállítás. Jelenleg a BTK hallgatói és dolgozói tekinthetik meg a Múzeum körúti főépületben.

az_elsok

 

Emellett a  BEAC, Pestszentimre és a magyar céllövészet első olimpiai bajnokáról, Prokopp Sándor életútjáról egy könyv is készülőben van, mellyel az egyesület első bajnokának állítanak emléket. A könyv megjelenése az ünnepi könyvhétre várható.

Az ő stockholmi eredményének köszönhető, hogy lövészet népszerű sportággá vált hazánkban. 1924-ben indult utoljára az olimpián, aktív sportpályafutása után sem szakadt el kedvenc sportágától. 1928-ban összeállította az országos szövetség szabályzatát, valamint a Sport Enciklopédiája című műben a lövészet fejezetet. Versenybíróként és segédoktatóként fiatalok felkészítésével foglalkozott. 1964-ben bekövetkezett haláláig visszavonultan élt. 2012-ben Pestszentlőrinc–Pestszentimre díszpolgárává választották.

 

120 év egyediség

Kiemelkedő sportolói és szellemisége mellett a BEAC arculatában is mindig egy dinamikus, életerős képet sugárzott magáról. Az emlékév alkalmából pedig a klub vezetősége pályázatot írt ki a megjelenés átalakítására. A pályázatra számtalan pályamű érkezett be, s a szakmai zsűri végül Béky Patrik portfóliójára mondott igent.

Beky_palyamu

Az arculatváltás mellett másban is újít az ELTE sportegyesülete: mostantól a Bogdánfy úti komplexum környékén óriásplakátokkal is szeretné az emlékévre felhívni a figyelmet egykori, és jelenkori kiváló sportolói segítségével, köztük az NB1-ben szereplő női kosárlabdázókkal, a riói olimpikon Csere Gáspárral és a BEAC olimpiai bajnokaival.

DSC_0238-1024x682

Forrás: beac.hu

Kiemelt kép, képek: BEAC (Simó Szabolcs)

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]