„Volt egyszer egy Népstadion”

Aki azt hinné, csak a kettős rangadóktól és az Aranycsapattól voltak hangosak a Puskás Ferenc Stadion, leánykori nevén a Népstadion lelátói, hatalmasat téved! A futballpályát körülölelő rekortánon számos világcsúcsnak tapsolhatott a publikum, sőt, még szabadtéri kosárlabda Európa-bajnokságot is rendeztek a stadionban.

Április elején az egyik Nemzeti Sport hátulján egy igencsak érdekes kiállításra lettem figyelmes: a Zuglói Civil Házban „Volt egyszer egy Népstadion” címmel számos tárgyi és képi emlék volt hivatott megörökíteni az éppen átépítés alatt álló legendás stadion elmúlt hat évtizedének legemlékezetesebb pillanatait.

„Elkészült ötéves tervünk hatalmas békeműve, a Népstadion” – hirdette egy 1953-beli plakát öt évvel az első kapavágás után. Az impozáns augusztus 20-án – többek között az akkori NOB-elnök Avery Brundage és Rákosi Mátyás árgus tekintete előtt – megtartott megnyitó ünnepség után tíz nappal már sor került az első örökrangadóra a stadion gyepén, melyen a Vörös Lobogó (ma MTK) 2-0-s győzelmet aratott a Budapesti Kinizsi (ma FTC) felett.

20170413_145707

Ezután 1987. májusáig sorra záporoztak a gólok a hírhedt kettős rangadókon – az FTC, a Honvéd, az Újpest és a Vasas egymás elleni mérkőzéseit néha hatszámjegyű nézősereg követte figyelemmel a lelátókon. Azonban a Népstadion legemlékezetesebb mérkőzése alighanem az annak a bizonyos 6:3-nak a visszavágója volt 1954. május 23-án, melyen Puskás Ferenc és Kocsis Sándor dupláinak is köszönhetően szintén az Aranycsapat nyert meg Anglia ellen, ezúttal 7-1-re.

Ámde nem csak a Puskás-féle Aranycsapat aranyozta be a nép mindennapjait, ugyanis az 1950-es évek a magyar atlétikának is az aranykorát jelentették. Korának egyik legjobb közép- és hosszútávfutójának számító Iharos Sándor sorra szállította a világcsúcsokat az akkor még salak borítású futópályán sőt, dobóatlétáink közül Varjú Vilmos is aranyérmet szerzett az 1966-os Népstadionban rendezett Eb-n.

Az 1953-85 közötti 32 esztendőben a Népstadion közönsége összesen 21 világcsúcsot láthatott, ebből hatban a már említett Iharosnak is tevékeny szerepe volt. 1998. nyarán szintén Európa-bajnokságot rendeztek a Népstadionban, akkor még volt olyan népszerű az atlétika, hogy 30 000 ember kilátogasson a stadionba. Ma gyanítjuk ezt már csak Usain Bolt Budapestre hozásával lehetne elérni sajnos…

20170411_114222

SZÚR – a Népstadion örökségéhez ez a négy betű hatalmas élményeket adott hozzá. A színészek-újságírók rangadójára néha annyian mentek ki, mint egy-egy kettős rangadóra, amit mai fejjel szintén nehéz feldolgozni. Bujtor István, Eperjes Károly és Aradszky László, Koós János összecsapására ugyanúgy vevő volt 70 000 ember, mint Nyilasi Tibor és Törőcsik András gólpárbajára!

Nem csak a sporteseményeknek volt hely a nemzeti stadionban, ugyanis olyan legendás világsztárok és zenekarok is tiszteletüket tették kis hazánkban, mint Louis Armstrong (nem, nem az űrhajós…), a Queen (melynek frontembere júliusban énekelte hogy „tavaszi szél vizet áraszt”…), a popkirály Michael Jackson, vagy a stadiont kétszer is megtöltő Rolling Stones.

A Rolling Stones második, 2007-es látogatásakor a stadion már minden idők legnagyobb magyar labdarúgójának, Puskás Ferenc nevét viselte, aki sajnos ezt a koncertet már csak az égi futballpályáról követhette figyelemmel: Pancho nevét 2002. április 2-án vette fel a Népstadion, a Száguldó Őrnagy 2006. november 17-én hagyott itt minket. Puskás utolsó útjára december 9-én szintén itt került sor.

uj-puskas-stadion-terv-e1479296167641

Ahogy teltek az évtizedek, a stadion úgy vált egyre elavultabbá, és mivel a minimálisnál soha nem költöttek többet a renoválásra, a gondokat azzal próbálták megoldani, hogy egyre nagyobb szeletét zárták le a nézőtérnek. (Kivéve persze a Rolling Stones második látogatásánál, mert a Rolling Stones azért mégiscsak a Rolling Stones…)

Végül egy hosszas huzavona és egy oly régóta vágyott sikeres labdarúgó Eb-pályázat hatására 2016. második hónapjában megkezdődött a stadion bontása. Cikkünk írásának pillanatában a stadionból már semmi sem maradt meg, az Új-Puskás Ferenc Stadiont egy teljesen új alapra fogják megépíteni futópálya nélkül, azonban a stílusjegyek megmaradnak, így 2020 nyarán új köntösben várja a sztárfutballistákat a stadion.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]