A magyar olimpiai pályázat bemutatkozása

Nemrég mutatták be a 2024-es magyarországi olimpia látványterveit, most a pályázatnak élesben is szerepelnie kell. Húszperces előadással és filmvetítéssel mutatkozik be kedden, Dohában, a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének közgyűlésén a magyar olimpiai pályázat. A magyar küldöttségben három olimpiai bajnokunk is helyet kapott.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ANOC) meghívta a kandidáló városokat (Budapestet, Los Angelest és Párizst), hogy egy közgyűlésen bemutathassák pályázatukat a résztvevő nemzeti olimpiai bizottságok, nemzetközi sportszövetségi vezetők és az olimpiai média képviselői előtt. Az előadásokat mintegy 500-600-an fogják megtekinteni, először Los Angeles, majd Budapest, végül pedig Párizs mutathatja be elképzeléseit a 2024-es játékok megrendezéséről.

A magyar pályázatról Fürjes Balázs, a Budapest 2024 pályázat vezetője, Mizsér Attila, a Budapest 2024 sportigazgatója, Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, valamint Szilágyi Áron, kétszeres olimpiai bajnok és Arlóy Zsófia paralimpikon tart előadást.

A Budapest 2024 az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: Az esemény kivételes alkalom a magyar pályázat reprezentációjára, valamint a kapcsolatépítésre a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaival és az olimpiai mozgalom további befolyásos képviselőivel. A rendezvényen várhatóan mintegy 40 NOB-tag vesz részt.

Az ANOC közgyűlése után a pályázó városoknak még három alkalommal lesz lehetőségük részletes prezentációban bemutatni az elképzeléseiket: a NOB értékelő bizottságának jövő májusi látogatásakor, a júliusi, lausanne-i technikai prezentáción, valamint szeptemberben, a limai helyszínkijelölő kongresszuson.

Az ANOC közgyűlésén való részvétel különleges lehetőség arra, hogy a pályázók megismertessék elképzeléseiket a NOB-tagokkal, akik nem látogathatják meg a pályázó városokat. Az ANOC most 206, a NOB által elismert szervezetet foglal magába, köztük a MOB-ot is. A szövetség elnöke 2012 óta a kuvaiti Ahmed al-Fahad al-Ahmed al-Sabah sejk, főtitkára pedig a svéd Gunilla Lindberg; ők mindketten a NOB tagjai is egyben. Az ANOC közgyűlésére évente kerül sor, ezen a szervezet kontinentális szövetségei, illetve a szervezet tanácsa és 9 bizottsága is ülésezik.

forrás: origo.hu

kép: mno.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]