Megelevenedik a sporttörténelem az Egyetemi Könyvtárban

Péntek délután számos érdeklődő előtt nyitották meg a BEAC vándorkiállítását, ami Az elsők címet viseli, és bizton állíthatjuk, hogy méltó emléket sikerült állítani a BEAC eddigi olimpikonjainak, bajnokainak és sportolóinak. A rendezvény színvonalát mutatja, hogy személyesen tette tiszteletét és mondott beszédet Dr. Mezey Barna, egyetemünk rektora, Kozmann György sportért felelős helyettes államtitkár, valamint Dr. Hoffman Tamás, XI. kerületi polgármester. 

A megnyitón egyszerre képviseltette magát a múlt, a jelen és a jövő. A BEAC öt olimpiai aranyérmes sportolójának karrierjét már csak a molinókról ismerhetjük meg, de a sors furcsa fintora, hogy a hatodik, elfelejtett aranyérmes sportolónk 82 éves korát meghazudtoló lelkesedéssel állt a mikrofon mögé. Hámori és a magyar kardcsapat úgy érkezett az 1956-os melbourne-i olimpiára, hogy az ötkarikás játékokon 1928-óta nem szenvedtünk vereséget, így a kiváló szereplés szinte elvárás volt. Nem is okoztak csalódást, a döntőben a lengyelek elleni diadallal hatodszorra is a magyar versenyzők állhattak a dobogó legfelső fokára.

Hámori Jenő

Hámori Jenő

Hámori Jenő az olimpia után frissen végzett vegyészként a szabadságot választotta, és nem tért vissza a kommunista Magyarországra. A forradalom után a Kádár-rendszerre jellemző módon a disszidensek neveit, a külföldön sikeres magyar sportolókat igyekeztek elfelejteni, róluk tudomást sem venni. Így eshetett meg, hogy Hámori Jenő neve közel 60 évig hiányzott a BEAC büszkeségfaláról, egészen mostanáig.

A múlt kiválóságai mellett a jövő reménységeiről sem feledkeztek meg a szervezők, külön köszöntötték a BEAC olimpikonjait: Kapás Boglárkát, Staicu Simonát, Csere Gáspárt és Srp Miklóst, valamint egyetlen paralimpikonunkat, Illés Fannit.

A megnyitót Simon Gábor, a BEAC ügyvezető igazgatója zárta le, és csak buzdítani tudunk mindenkit arra, hogy látogasson ki a Ferenciek terére, és ismerkedjen meg a magyar sporttörténelem kiválóságaival.

Aki esetleg ebben a félévben nem jut el az Egyyetemi Könyvtárba, annak sem kell aggódnia, az alábbi helyszíneken lehetősége lesz megismerkedni egyetemünk és a BEAC büszkeségeivel:

2016 május – ELTE Egyetemi Könyvtár
2016 nyara – Magyar Olimpiai és Sportmúzeum
2016 szeptember – Albertfalvai Közösségi Ház/Etele Helytörténeti Gyűjtemény
2016 őszétől – az ELTE campusai

A megnyitóról készült galériát itt találjátok, kedvcsinálónak pedig érdemes megnézni az alábbi videót:

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]