ELTE-s sikerek az Országos Egyetemi Vívóbajnokságon

A Magyar Egyetemi – Főiskolai Vívó Országos Bajnokságnak immáron 6. alkalommal adott otthont a Debreceni Egyetem. Április 1. és 3. közötti torna a DE és a Debreceni Vívóklub közös szervezésében valósult meg, helyszínét a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpont biztosította. A MEFOB-versenyen egyetemünk is sikeresen szerepelt.

Április 1-3. között megrendezett Vívó MEFOB évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ezt jól mutatja, hogy a viadal kinőtte a bajnokságok korábbi helyszínéül szolgáló Békessy Béla vívócentrum kereteit, így ez évben a tavaly átadott Egyetemi Sportcsarnokban léphetnek pástra a versenyzők. Az esemény fővédnökei Prof. Dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség elnöke, Prof. Dr. Jávor András, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese, illetve Dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair-Play Bizottság elnöke voltak.

Az esemény fő célja volt a színvonalas versenyzési lehetőség biztosítása a felsőoktatási intézmények női és férfi hallgatói részére vívás sportágban. Továbbá a sportág további népszerűsítése, a szabadidő kulturált eltöltése, a felsőoktatási intézmények, intézményi sportszervezetek és diáksport egyesületek közötti kapcsolatok erősítése, illetve az egyetemi-főiskolai országos bajnoki cím eldöntése.

A három napos rangadó során a hazai felsőoktatási intézmények legjobbjai mérték össze tudásukat férfi és női párbajtőr, tőr és kard egyéni, illetve csapat versenyszámokban. Pénteken 11 órakor a férfi párbajtőrözők egyéni küzdelmével indult a torna. Szombaton 11 órától a tőrözőké volt a szerep, majd vasárnap 10 órától a kardozók lépnek pástra, a bajnoki aranyért versenyezve. Ez utóbbi versenyszám férfi kategóriájában ez ELTE hallgatója, az Universiade-válogatott Ravasz Etele diadalmaskodott. A csapatküzdelmek férfi mezőnyében szintén az ELTE vitte haza az aranyérmet.

Az esemény utolsó napja a néhány éve debütáló és nagy sikernek örvendő Universitas váltóval zárul. A váltóban 6 főből álló csapatok vesznek részt, minden fegyvernemből 1-1 ember, és a csapatversenyekhez hasonlóan öt találattal vívnak tovább egymással a párok, az asszók 30 tusig tartanak.

Az összesített táblázatban a Budapesti Műszaki Egyetem érdemelte ki az első helyet, mögötte végzett a Debreceni Egyetem, majd a Nemzeti Közszolgálati Egyetem küldöttsége.

forrás: www.mefs.hu, www.dehir.hu

kép: www.haon.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]