Ilyen volt az idei Formula Student Hungary

A nagy múltra visszanyúló Formula Student Hungary versenyt idén augusztus 20. és 23. között rendezték meg a győr-gönyűi kikötőben, ahol tizennégy ország negyvenhárom csapata versengett a győzelemért. A közel ezer hallgatóból álló csapatok saját fejlesztésű és építésű autókkal álltak rajthoz, hogy elvigyék a győztesnek járó elismeréseket mind a statikus, mind a dinamikus versenyszámokban. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár az augusztus 22-ei sajtótájékoztatón elmondta, a hallgatók foglalkoznak mindazzal, amelyet egy vállalat elvár egy szakembertől, tehát az üzleti megvalósítással, a kommunikációval, valamint a források megszerzésével is.

A Formula Student-versenysorozat 1981-ben indult az Egyesült Államokban. Az első magyar versenyt, melyen 6 ország 11 csapata versenyzett, hogy felállhasson a képzeletbeli dobogó felső fokára, 2010. augusztus 19-22. között a rendezték szintén a győr-gönyűi kikötőben. A profi szervezésnek és a sikereknek köszönhetően a következő években egyre több csapat nevezett az egyre csak csökkenő regisztrációs idő alatt, így egyértelmű volt, hogy idén is megrendezik az eredményes eseményt. A verseny célja, hogy a hallgatók átültessék az elméletet gyakorlatba, tehát élesben is kipróbálhassák azt, amit felsőoktatási tanulmányaik során elsajátítanak. A szervezők a világ minden pontjáról várnak versenyzőket, akik nem csak mérnökhallgatók lehetnek, hiszen a versenyfeladatok összetettségéből adódóan más szakismeretre is szükség van (pl. közgazdasági, marketing, jogi területek).

Az idei esemény is igen sikeres volt, a nevezés 8 másodperc alatt lezárult, a meghirdetett 44 helyre 105 csapat jelentkezett – tudtuk meg Pintér-Péntek Imrétől, a szervező X-Meditor Kft. ügyvezetőjétől. Európa nyugati részét és a kelet-közép-európai térséget egyaránt 21 csapat képviseli, és egy csapat Kanadából érkezett. Tizenöt kategóriában hirdettek győztest, köztük összetettben is, ahol a képzeletbeli dobogó mindhárom fokára német csapatok állhattak. A fődíjat a KA-Racing Electric nyerte, megelőzve a Rennstall Esslingen és a Running Snail Racing Team csapatát; legjobb magyarként a Széchenyi István Egyetem színeiben az Arrabona Racing Team végzett a 11. helyen. Az egyes kategóriák győzteseinek listáját itt találjátok. A rendezvényen továbbá bemutatták a Széchenyi István Egyetem SZEngine motorfejlesztő csapatának kimondottan Formula Student autókhoz készített, egyedi tervezésű erőforrását, melyet a csapatvezető, Borsi Fanni ismertetett.

A verseny főszponzora az Audi Hungária Motor Kft., amely több induló csapatot is támogat, köztük a legjobb eredményt elérő Arrabona Racing Teamet, valamint több csapat versenyzőinek megadatik a lehetőség, hogy gyakornokként helyezkedjenek el vagy nyári munka folyamán dolgozzanak az Audi Hungáriánál.

A következő évben is megrendezésre kerül a versenysorozat, így ha szeretnél részt venni rajta, tedd magad szabaddá augusztus 18. és 21 között! Kövesd a FSH hivatalos Facebook-oldalát a friss hírekért!

Forrás: www.edupress.hu; hu.fshungary.hu; www.kisalfold.hu

Kép: www.facebook.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]