Öt az egyben: játssz Te is az ELTE Ötlabda csapatában!

Az ELTE-s diákok által kitalált ötlabda egy sportágban ötvözi a labdarúgás, a röplabda, a kosárlabda, a tollaslabda és a pingpong erényeit. Érdemes kipróbálni…

Az ötlabda annyira nagyszerű sport, hogy nem lehetünk eléggé hálásak azoknak az ELTE-s hallgatóknak, akik kitalálták, hogy a tollaslabdát, a pingpongot, a kosárlabdát, a röplabdát és a focit ötvözve létrehozzanak valami újat. A leginkább szájhagyomány útján terjedő ötlabda varázsa abban áll, hogy sajátos pontozása révén minden egyes kosár vagy gól befolyással lehet a párharc végeredményére, és egy mozijegy áráért egy este öt sportban is kipróbálhatja magát, aki belevág.

Az első bajnokságot 1996-ban szervezték meg, akkor még egymás között, zárt rendszerben az ELTE-sek, akik 2000-ben indították hódító útjára az ötlabdát azzal a szándékkal, hogy szélesebb körben tegyék ismertté a sportágat.

Egy bennfentes vélemény szerint:

“A pontozás azért jó, mert így egy-egy meccsen belül sincs elveszett pont, hiszen a győztesnek és a vesztesnek sem mindegy, mekkora lesz a különbség, lehet, hogy egyetlen kosár vagy egyetlen gól dönti majd el a végén a párharcot. Így aztán azokban a sportokban is küzdeniük kell a csapatoknak, amelyekben nem annyira jók, és ez fenntartja a folyamatos feszültséget. Hiába tudod, hogy a papírforma alapján gyengébb vagy, meg kell próbálnod a lehető legtöbbet kihozni egy-egy meccsből”

Persze, fontos, hogy mindenki megtalálja a maga szintjét, hiszen annak semmi értelme, ha egy csapat mind az öt sportban bucira veri az ellenfelét, éppen ezért a bajnokságokban szereplőket több osztályra osztották.

A bajnokság időpontjai: kedd 22.00-tól, péntek, vasárnap 21.30-tól, rugalmas beosztással.

Az Ötlabda játék- és versenyszabályai

  1. Általános jellemzők Az ötlabda csapatjáték, 2 csapat 3-3 játékosa játssza. A csapatok labdarúgásban, kosárlabdában, röplabdában, asztaliteniszben és tollaslabdában mérik össze tudásukat. Labdarúgásban, röplabdában és kosárlabdában minden játékos egyszerre van pályán, míg asztaliteniszben és tollaslabdában 3 egyéni mérkőzésre kerül sor. Cserélni egy mérkőzés során folyamatosan lehet, kivéve a tollaslabdát, meg az asztaliteniszt. Mérkőzésnek két csapat egymás ellen játszott játékát nevezzük az öt sportágban. Minden egyes sport külön-külön pontozandó.
  2. Az ötlabda pontozása Minden egyes sport győztese 100 meccspontot kap. A vesztes elért pontjainak arányában 0 és 99 meccspont között kaphat a következő szabály szerint: a vesztes pontjait el kell osztani a győztes pontjaival (két tizedes pontosság kell), majd a kapott értéket meg kell szorozni 100-al. Az így kapott érték lesz a keresett pontszám. Vagyis ha egy kosármeccs eredménye 21 – 14 , a győztes 100, a vesztes 66 meccspontot kap, mivel 14/21 = 0.66; 0.66*100 = 66. Teniszben és tollaslabdában összeadjuk az egyéni és páros eredményeket, és aztán következik a fenti számítás. Például tollasban 25 – 15 -ös egyéni és 5 – 25-ös páros után a másodiknak írt csapat nyeri a sportot 40 – 30 arányban, tehát ez a csapat 100 meccspontot, míg a másik 75 – öt (30/40 = 0.75; 0.75*100 = 75) kap. Döntetlen esetén mindkét csapat 50 – 50 pontot kap. A labdarúgás a fentiektől eltérően pontozandó.

Sportokra vonatkozó szabályok (eltérések a hivatalos szabályzattól)

Labdarúgás: 2 x 10 perc

  • Fogalmak: sárga lap – durva, de nem szándékos szabálytalanság esetén
    kiállítás – a kiállított játékosnak kétperces időtartamra el kell hagynia a játékteret
    végleges kiállítás – a másodszor is kiállítással büntetett játékos nem folytathatja a mérkőzést.
    büntetőrúgás – a büntetőrúgást félpályáról, üres kapura kell elvégezni, a labda lepattanhat a gólvonal előtt is.
    gól – gólt csak az ellenfél térfeléről lehet rúgni.
  • Kosárlabdapályán, jégkorong nagyságú (kb. 100*200) kapuval kell játszani Büntetőterület a 6.25-ös vonal és az alapvonal által határolt terület. Szögletrúgás van.
  • A labdát kézzel érinteni tilos (nincs kapus), becsúszni tilos!
  • Bedobásnak, csak az oldalvonal mögül, állított labdával elvégzett berúgás minősül.
  • Bedobásnál, kirúgásnál, szögletnél, szabadrúgásnál az ellenfélnek a minimum távolság a labdától 3 m.

Kosárlabda: 20 perc vagy 25 pont

  • A Streetball szabályainak megfelelően játsszák, azzal az eltéréssel, hogy minden ötödik csapat-személyi hiba után az ellenfél kap egy pontot. Ha egy csapat elhagyta az 5 személyi hibát, azután minden hiba pontot ér az ellenfélnek. (azaz az 5., a 6. és így tovább minden hiba pont az ellenfélnek)
  • Technikai fault: durva, és/vagy szándékos szabálytalanság, “szövegelés” esetén alkalmazza a bíró. Ilyenkor az ellenfél kap egy pontot. A passzív játék esetén a bíró elveheti a labdát a csapattól. A palánk alatt ácsorogni nem lehet.

Röplabda: 20 perc vagy 25 pont

  • Nincs állásrend, csak a szervánál kell cserélni. A mérkőzés egy játszmából áll.
  • Amennyiben az egyik csapat saját támadóterületéről az ellenfél azonos területére ejti a labdát, az ellenfél kap pontot (ejtésnek számít minden, ami felülről történik, és nem csattan, vagy nem ökölbe szorított kézzel követik el, a leütést kivéve)
  • a szervát nem lehet sáncolni, vagy kosárérintéssel azonnal visszatenni az ellenfél térfelére.

Tollaslabda: 20 perc vagy 21 pont

  • Három egyéni játszmát kell lejátszani.
  • Minden labdamenet pontot ér.
  • A játékosok felállási sorrendjét (elvileg az 1-es a legerősebb) a mérkőzés előtt a szervezőnek kell bediktálni, ezután változtatási lehetőség nincsen.

Asztalitenisz: 21 pont

Ne feledd: olyan nincs, aki mind az öt sportágban egyformán jó. Viszont még egy olyan sportág sincs, ahol ilyen rövid idő alatt ennyire hatékonyan fejlődhetsz ötféle játékban.

Ráadásul ELTE-s diákok számára a játék szervezői ingyenes kipróbálási lehetőséget biztosítanak, előre egyeztetett időpontokban.

További információk a sportág Facebook oldalán!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]