Íme a házibulik királya, a beerpong

Melyik az a sportág, amihez csak 18 éven felüliek szerezhetik be a kellékeket és garantált vele a jó hangulat? Most minden kiderül!

Mielőtt nekivágtunk felsőoktatási pályafutásunknak, elképzeltük, hogy mi az, amiben biztos részt szeretnénk venni, ami „kötelező” program egy egyetemista részére. Kár tagadni, többségünk fejében ott él(t) egy kép a tipikus egyetemi buliról, amit az Amerikai Pite vagy épp a Project X mintájára alkottunk meg. Ennek a képnek pedig gyakran szereplője egy egyre népszerűbb sport, a beerpong, magyar nevén a sörpong (esetleg sörpingpong). Nyugodtan nevezhetjük sportnak, hiszen immár komoly szabályokkal, hagyománnyal és népes szurkolótáborral rendelkezik szerte az országban.

A játék eredeti változata természetesen Amerikában született meg az 1960-as években, amikor is egyszerre több kampuszon is megjelent és a ping-ponghoz hasonlóan akkor még ütővel és hálóval játszott Beirut nevű, a sörrel a későbbiekben valamilyen rejtélyes módon kapcsolatba kerülő játék. Ebből alakult ki a mai formája, ami leegyszerűsítve úgy néz ki, hogy egy asztal mindkét végén van 10-10 darab pohár (a klasszikus szabály szerint 1 dl sörrel, de nyugodtan játszható üdítővel is), a kétfős csapatok célja pedig egy pingpong labda beledobása ellenfelei poharaiba, akiknek azt jól célzott dobás eseteén ki kell azt üríteni. A nyertes értelemszerűen az a csapat, amelyik eltünteti a szembenálló fél összes poharát.

Az egyre nagyobb népszerűség miatt Magyarországon is szükség volt a szabályok írásba foglalására és a szervezett keretek közötti versenyzésre, így született meg közel egy éve a Magyar Sörpingpong Egyesület (MSE), amely aztán elindította versenysorozatát, a Nemzeti Sörpingpong Ligát (NSL). Az egyszerűnek tűnő szabályok rengeteg variációt tartalmaznak, a következőkben csak a legérdekesebbek kerültek kiemelésre, a pontos szabályokért érdemes felkeresni a honlapot.

–  A revans opciójával egy elszenvedett találat után élhet a csapat, ha egyből betalálnak utána ellenfelük valamely poharába, akkor két poharat kell kiinniuk, de ha hibáznak, nekik kell kettőt levenni.

– Az asztalon lehet pattintani a labdát és ebben az esetben is dupla pontot ér a sikeres dobás, de ezt a dobásfajtát ki lehet védeni (elkaphatják, elüthetik a labdát) a pattanás után.

– Lehetőség van az úgynevezett kifújásra, abban az esetben, ha egy dobás után a pohár belső peremén „pörög” a labda, egészen addig, amíg az tisztán láthatóan meg nem áll a pohárban található folyadékban.

– Az egyik legkreatívabb lehetőség, hogy körönként egyszer támadható az ivópohár (ebbe kell áttölteni a sört, és innen meginni),  és sikeres kísérlet esetén két pohárral lesz szegényebb ellenfelünk.

A játékot övező légkörről a kezdetektől résztvevő, az első NSL versenyt, a Semmelweis Opent megnyerő Call Me Maybe csapat tagja,  Liba Gergő osztott meg velünk pár gondolatot:

“Csapattársammal, Kovács Bálinttal rendszeres résztvevői vagyunk az NSL sorozatnak és minden egyes rendezvényen nagyon jó hangulat uralkodik, rengeteg új emberrel találkozunk, mára úgy érzem, az egész egy nagy családként működik. Folyamatosan fogy a sör, éles meccseket játszunk és a buli sem szokott elmaradni a versenyek után. Én csak ajánlani tudom mindenkinek az NSL-t, mert aki egyszer belekóstol, az rendszeresen visszajáró vendég lesz. Mára a Magyar Sörpingpong Egyesület már több média-megjelenésen is túl van. Az Egyesület szervezői rengeteg helyen jelen vannak és mindenkinek megadják a lehetőséget, hogy kipróbálhassa magát az asztal mellett.”

Aki kedvet kapott a bizonyításra, keresse fel a Magyar Sörpingpong Egyesület honlapját, ott minden szükséges információt megtalál majd. Aki pedig nem kapott kedved, nézze meg az alábbi videót, garantáltan magával ragadja a verseny egyedi hangulata!

http://www.youtube.com/watch?v=3VtDSXpcc1g

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]