ELTE-s sikerek a 27. Nyári Universiadén!

Nemcsak magyar, de ELTE-s szempontból is nagyszerűen alakult a XXVII. Nyári Universiade a Tatárföld fővárosában, Kazanyban.

A tíz ELTE-s hallgatóval felálló Magyar Egyetemi Csapat 15 éremmel (4 arany-, 2 ezüst és 9 bronzérem) zárta a kazanyi Universiadét, a felsőoktatási hallgatók olimpiáját, a világ második legnagyobb multisport eseményét. Magyarország ezzel az éremtáblázaton az előkelő 18. helyen végzett.

A 162 induló országból 62-en szereztek érmet. Az első helyen – nem meglepő módon -,  a szinte minden sportágban, számban a legerősebb felnőtt csapatával, sportolójával résztvevő házigazda Oroszország végzett 155 (!) aranyéremmel. A második Kína 26, a harmadik Japán 24 elsőséget szerzett. Az oroszok valóban alaposan kitettek magukért, nem hiába hangoztatták a kazanyi versenyek előtt, hogy ez lesz minden idők legnagyobb és legjobb Universiadéja, az egyetemi sport eddigi legnagyobb ünnepe. A kazanyi Universiade rangját emeli, hogy a világeseményt Vlagyimir Putyin elnök nyitotta meg. Az Universiade Faluba pedig ellátogatott az orosz miniszterelnök, Dmitrij Medvegyev. A záróünnepségre ismét megtelt a Kazany Aréna (45 ezren a lelátón). Aki ott volt, egyöntetűen vallotta, ez sem volt kevésbé látványos, mint az ünnepélyes megnyitó…

A tíz ELTE-s résztvevőből hét hallgatónk pontszerző helyen végzett és erősítette a magyar csapat szereplését. A Blaskó Lili (ELTE BTK), Fazekas Eperke, Kiss Júlia, Koltai Kinga, Kovács Zsuzsanna (ELTE TáTK), László Réka (ELTE PPK), László Zsófia (ELTE PPK), Tringer Sára, Vándor Csilla összeállítású magyar szinkronúszó csapat bronzérmes lett kombinációs kűrben 78.070 pontszámmal.

Az ELTE BTK hallgatója, Nemes Adrienn 157,7 pontos eredménnyel a pontszerző negyedik helyen végzett Kazanyban, a 10 méteres női légpisztoly versenyszámban.

Sajnos már az első fordulóban kiesett a File Mátyást (ELTE TTK) is soraiban tudó férfi párbajtőrcsapat. A mieinket a kínaiak múlták felül 45:42 arányban.

Férfi K-4 500 méteren Csontos Csaba (ELTE TTK) 5. helyen végzett, míg a Papp Gergely (ELTE ÁJK), Pétervári-Molnár Bendegúz férfi kétpárevezős hatodikként ért célba

Babos Ádám, tornász (ELTE PPK) csapatban a 13. helyre ért oda.

A Mansare Anna Mantyval (ELTE TTK) felálló női kosárlabda válogatott az utolsó csoportmérkőzésen Kínát legyőzve jutott a legjobb nyolc közé, majd azt követően az egyenes kieséses szakaszban az erős női mezőnyben előkelőnek számító 7. helyet szerezte meg.

További hírek, események: www.beac.hu, www.mefs.hu; Facebook – Egyetemi sport

(Fotó: mefs.hu)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]