Ünnepélyes Universiade-eskütétel

A hamarosan rajtoló XXVII. nyári Universiadén minden eddiginél több, 13 000 versenyző vesz részt. A Magyar Egyetemi Csapat összesen 130 sportolóval, 16 sportágban képviselteti magát.

Az esős idő ellenére elegánsan, emelkedett hangulatban gyűltek össze a magyar delegáció tagjai múlt pénteken az ELTE ÁJK Aula Magna dísztermében. Az esemény két házigazdája, Karácsony András, az ELTE rektorhelyettese, illetve Prof. Dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke, a Magyar Egyetemi Csapat delegációvezetője volt.

A jelenlevők a Himnusz után Prof. Dr. Kiss Ádám köszöntőjét hallhatták. A MEFS első számú embere dicsérőleg szólt a magyar delegáció tagjairól mind a sportban, mind szellemi téren nyújtott, kiemelkedő teljesítményükért. Úgy fogalmazott: a két terület összehangolásával teljes életet élnek és ezzel tudatosan készülnek fel a jövőre. Emlékeztetett, micsoda büszkeség magyar színekben indulni, országunkat képviselni a nagyvilág előtt. A világ második legnagyobb, soksportos, nemzetközi lehetőségét az olimpia előcsarnokának, remek kiugrási lehetőségnek nevezte és példaként említette Magyar Zoltán, illetve Berki Kriszián nevét, akik szintén az Universiadén tűntek ki és lettek később olimpiai aranyérmes sportolók. Kiss Ádám végezetül sok sikert kívánt az indulóknak.

Ezután Fábián László, a Magyar Olimpia Bizottság elnöke következett, majd egy rövid, kedvcsináló filmet láthattunk a nyári Universiade helyszínéről, az egymillió lakosú Kazanyról, Oroszország sportfővárosáról, amely számos nemzetközi sporteseménynek adott már otthont.

A következő felszólaló Kiss Norbert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára volt, aki megköszönte az indulóknak, hogy sportos életvitelükkel az egész társadalom számára követendő példát szolgáltatnak. Kiss Norbert felhívta a figyelmet arra, milyen fontos a sport népszerűsítése a fiatalok körében, emellett pedig a nemzetközi kapcsolatok és barátságok építésére biztatta a jelenlevőket. Háláját fejezte ki az eddigi sikerekért, és annak a reményének adott hangot, hogy idén mindenkinek sikerül még jobban teljesítenie.

Ezután került sor az ünnepélyes fogadalomtételre. A sportolók felállva ismételték Gangl Edina vízilabdázó és Nagy Péter súlyemelő után az eskü szavait, majd záróakkordként meghallgatták a nemzetközi egyetemi sport himnuszát, a Gaudeamus-t. Az eseményt a közös csapatfotók elkészítése zárta és tette teljessé.

További képeket az eskütételről ide kattintva találhattok!

(Fotó: Simó Szabolcs) 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]