Túl a csillogáson

Benéztünk a smink és a csillámpor mögé – az ELTE Cheerleader csapatának edzésén jártunk.

Cheerleaderek, pomponlányok, hajrálányok – mindenki másképpen nevezi őket. Amikor ezeket a szavakat halljuk, általában a csillogó smink, miniszoknya és a csinos hajrálányok jutnak az eszünkbe. Bekukkantottunk az ELTE Cheerleader csapatának edzésére, hogy kiderítsük, valóban csupán ennyiről van-e szó… Ám előtte még álljon itt egy meghökkentő adalék ehhez a különleges sportághoz.

A XXVI. Észak-Karolinai Egyetemi Sportágak Közötti Felmérés szerint a világ egyik legveszélyesebb sportága a Cheerleading. Igen, jól olvassátok, a CHEERLEADING.
1982 és 2007 között 103 végzetes kimenetelű baleset történt az egyetemisták körében, ebből67 a Cheerleading sportágában. Nem csoda hát, hogy mennyire szigorú szabályokhoz van kötve ez az elsőre veszélytelennek tűnő tevékenység.

A sérülések elkerülése érdekében az ELTE Cheerleader csapatának edzése is bemelegítéssel kezdődik. A feladatok hasonlatosak bármely más sportágéhoz, ez a rész talán még szerkesztőségünk tagjainak is ment volna – leszámítva persze a spárgát. Aztán, amikor elkezdődnek a komolyabb feladatok, először az ember csak annyit észlel, hogy vannak emelők, és van egy valaki, akit emelnek, majd feldobják a magasba, körülbelül olyan 5-6 méterrel a talaj fölé, ahol az illető valami szaltófélét csinál jó sok csavarral, majd a végén láss csodát, akik feldobták, még el is kapják az illetőt – milyen szerencse.

De hogy kik is ők pontosan? Az emelőket base-nek hívjuk, vannak a biztosító emberek, azaz a back- és a frontspotok illetve van egy flyer, aki, ha nevével ellentétben nem is repül el, de azért jó magasra felemelik.

Az ELTE csapata – melynek célja minél több nemzetközi tornán szerepelni – jelenleg a tavaszi megmérettetésekre, többek között egy Szlovéniában rendezendő versenyre készül.  A lányokat a szabályokról faggattam, akik a következőeket mondták:

– Nos, vannak szabályok, amiket be kell tartani – árulja el Merci a csapat egyik fontos láncszeme. –  Nem építhetünk két és fél emeletnél magasabb piramisokat. A repülőelemek, mint például a “Hajrá Csajokból” már jól ismert Helikopter tiltott figurának számít.

– Mindig kell alkalmaznunk egy külső, biztosító embert, akit spotternek hívunk. Ő nem része az emeléseknek, de ügyel a flyer biztonságára, ha netán valami „meglepetés” történne. Ő az, aki elkapja a flyert, ha netalán leesne – teszi hozzá Sári, aki frontspotként szerepel a csapatban.

Réka, a flyer elárulja, esett már hatalmasakat, ám imád „repülni”, így a sport élménye számára megéri a kockázatot. Akikre igazán kíváncsi voltam, azok fiúk. Vajon mi motiválhatja őket, hogy egy ilyen első látásra férfiasnak cseppet sem mondható sportot válasszanak?

– A cheerleading nem csupán táncból áll. Szerves részét képezik az emelések és a talaj-akrobatika is. Hátraszaltózunk, csukát ugrunk és emellett csinos lányokat dobálunk. Sokkal izgalmasabb, mint a kondiban a súlyokat emelgetni, hiszen itt állandóan „mozgó súlyokkal” dolgozunk, akik ráadásul még szépek is – árulja el Bence.

Elnézve az edzést, azt látjuk, valóban mindenki élvezi, amit csinál. Ennél több pedig aligha kell. Aki ellátogat egyszer a csapat tréningjére, az látni fogja: a smink és a többi egyéb külsőség csak az álca, ha úgy tetszik, a játék része. Ami igazán fontos, az a csillogáson túl található.

 

(Fotó: Kelemen Ádám)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]