Bajnok a Sapientia!

Gólgazdag, fordulatokkal teli meccsen 5-3-ra győzött a Csíkszereda a 2010-es év bajnoka, a BME ellen. A harmadik helyre a nyíregyháziak értek oda.

Már reggel nyolc óta zajlott a futsal-rájátszás az utolsó napon, ám a bronzmeccsre a Nyíregyháza és a Semmelweis között, valamint a fő attrakcióra, a döntőre egészen délután fél négyig kellett várni.

A bronzéremért folyó meccsen bravúros védések jellemezték mindkét oldalt, ám végül a nyíregyháziak kerekedtek felül.

A bronzmeccset követően a cheerleader verseny gyönyörű táncosai következtek. Cheer dance kategóriáról volt szó, ami azt jelenti, hogy a táncos elemek kerültek pontozásra. Elsőnek a Szegedi Tudományegyetem csapat mutatta be, nem mindennapi produkcióját. Őket követte az ELTE  Cheerleaders, végül a Pink Panthers.

Meglepetésként egy különdíj is meghirdetésre került, amiért a lányoknak végig kellett szurkolniuk a futsal-döntőt. „Szurkoljunk a szurkolóknak!” – hangzott a szervezői biztatás a közönség felé.

Nagy örömünkre fényes ELTE-s győzelem született, másodikok lettek a rózsaszín párducok, a harmadikok pedig a szegediek.

Ezt követően a futsal döntő következett, ami igen komoly összecsapást ígért. Az egyaránt a “halálcsoportból” a döntőbe jutó BME és Csíkszeredai Sapientia meccsét az ELTE Dance Aerobic csapatának fellépése előzte meg. Kovácsik Rita csapatának előadása tökéletesen vezette fel a KEK legjobban várt összecsapását. A nézőtér lassan megtelt, a résztvevő futsal és cheerleader csapatok mellett szép számmal érkeztek hozzátartozók, barátok, és a profi tévéstábok mellett számos lelkes amatőr operatőr is helyet foglalt a pálya szélén. A kupa már a zsűriasztalon csillogott, amikor Kovács Tamás műsorvezető egyesével a pályára szólította a csapatok tagjait és a játékvezetőket. Úgy látszik, a közönség kedvet kapott a cheerleaderektől a szurkoláshoz, mivel ők is lelkes tapssal és bekiabálásokkal biztatták csapatukat. A csíkszeredaiak mellett szurkoló székely csapatok voltak a leghangosabbak, ők voltak az igazi hangulatfelelősök, de a lányok sem maradtak el tőlük: a cheerleaderek a meccs alatt látványos koreográfiákat rögtönöztek, igazi show kerekedett a pályán és a pálya szélén is.

A nagyérdemű a pályán is vérbeli show-t láthatott: bár az első félidőben még csak a remek iramnak örülhettünk, hiszen mindössze egyetlen, csíki gólt láthattunk (amit a publikum székely szimpatizáns része az elmaradhatatlan “Piszkáld ki, piszkáld ki, piszkáld ki belőle…” rigmussal köszönt meg), a második félidő egészen elképesztően izgalmassá volt. A fordulás után hamar megduplázta előnyét a Sapientia, és ekkor a csapatokat kevésbé ismerők számára talán egy pillanatra úgy tűnhetett, 2:0 után szigorú védekezéssel lepörgetik az órát a csíkiak. De szerencsére nem erről híres a csapat, épp ellenkezőleg: decemberben a KEK testvérrendezvényén, a több mint 20 éves múltra visszatekintő székelyudvarhelyi ELDK-n látványos meccsen 7:3-ra verték a KEK címvédőjét, a Sepsi ’08-at – akiket aztán az idei tornán már a csoportban legyőztek, az alsó ágra száműzve ezzel a kétszeres bajnokot.

Továbbra is támadásban maradt tehát a Csíki Sapientia, ami ezúttal azonban kis híján öngyilkos taktikának bizonyult. A BME, kihasználva a biztos előnyben talán kevésbé koncentráló ellenfele hibáit, egy kontra végén szépíteni tudott Nagy révén, aki a felső lécről már elsőre is a gólvonal mögé pattanó labdát biztos, ami biztos alapon stukkolta a hálóba. Erre még egy büntető révén volt válasza a pirosaknak, utána azonban a sárga mezes műegyetemisták percei következtek.

Előbb egy szerencsés góllal szorossá tette a meccset a BME, a csíki védőn megpattanó lövésre nem volt esélye visszaérni a másik irányba induló kapusnak. Nem sokkal később az egyenlítés is összejött, de ekkor már mindkét csapat energiájának utolsó morzsáit próbálta hadra fogni. Ez alól nem volt kivétel a BME talán legjobb játékosa, Kertész sem, aki már kiintett a padnak, hogy a következő játékmegszakításnál cserét szeretne kérni. Az a bizonyos játékmegszakítás viszont épp az ő jóvoltából jött el: egy irgalmatlan erejű távoli lövéssel vette be az egyébként remekül védő csíki kapus ketrecét. 3:3, újra nyílt a meccs!

Itt is, ott is voltak helyzetek, végül azonban nem akcióból, hanem rögzített helyzetből született a mindent eldöntő gól. A csíkiak remek támadása végén a nagy helyzetben kilépő csatárral szabálytalankodtak ugyan, de így is kapura tudott lőni. Miután azonban a labda mellé ment, a játékvezető visszafújta a szabálytalanságot – vitatható, de összességében talán jogos ítélet volt. A BME szerencsétlenségére az egyébként is jó helyezett lövésnek kicsit még mellé is nyúlt a kapus, ezzel lett 4:3 a Sapientiának, alig 40 mp-el a vége előtt, pályán az egész szeredai kispad! Rögtön lehozta kapusát a BME, de ez sem segített, sőt, az utolsó másodpercben egy rossz passz után megszerzett labdából amolyan jégkorongos módon – csak, ha már csíkszeredai csapatról van szó – egész pályás góllal állította be az 5:3-as végeredményt a Sapientia csapata.

A meccs után gyors riport, majd közösen elénekeljük a magyar és a székely himnuszt, amit a győztes csapat tagjai egymást átkarolva énekelnek…

Dr. Seifert Tibor, az ELTE sportügyekért felelős rektori biztosa a díjátadó nyitóbeszédében kifejezte örömét, hogy az esemény itthon került megrendezésre, valamint megjegyezte, hogy már 4000 ELTE-s hallgató választja az egyetemi sportlehetőségeket. Dr. Kiss Ádám örömsportolásnak nevezte a rendezvényt, valamint felhívta a figyelmet az egyetemi közösségtudat fontosságára, a saját egyetemi csapat indítására. Dunai Antal, olimpiai bajnok labdarúgó beszédében elmondta, szinte kedvet kapott a részvételhez. Simon Gábor, főszervező megköszönte a támogatók és a szervezők munkáját. Átadásra kerültek a 2012/13-as „Jó tanuló, jó sportoló” ösztöndíjak is. A torna legjobb kapusa Fazekas Ignác, legjobb játékosa Guga Cristian lett, mindketten a bajnok Csíkszeredai Sapientia csapatból kerültek ki. Dr. Dezső Tamás, a BTK dékánja felajánlásával élve ezúttal a  legjobb hátvéd is kapott díjat, ezt Kiss Tamás, a Nyíregyházi Főiskola csapatkapitánya érdemelte ki, míg a torna gólkirálya Kertész Gergő, a BME csapatának kiválósága lett.

A KEK nem áll meg, 2014-ben már az ötödikkel jövünk! Jelszavunk továbbra is ugyanaz: Sport Határok Nélkül!

 

A IV. Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának végeredménye: 

1. Csíki Sapientia

2. BME

3. Nyíregyházi Főiskola

4. Semmelweis Egyetem

5. PPKE Saláta

6. Sixty-Nine

7. Góbék

8. Paksi Halászlé, ELTE

9. Sepsi ’08

10. Kamikazé

11. helyezettek: Selye János Egyetem, Debreceni Egyetem

13. helyezettek: II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola, Fehérvári Főiskola, Szent István Egyetem, MTTK Stars

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]