Tüskecsarnok újratöltve

A mai napon ismét nyílt sajtótájékoztató keretében mutatták be, hogy hol tart jelenleg a Tüskecsarnok építése.

Dr. Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára és Vígh László, a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásért felelős kormánybiztos közös párbeszédre hívta a XI. kerületi iskolák vezetőit és testnevelő tanárait. A délutáni találkozón bárki feltehette kérdését az illetékeseknek a befejezetlen arénáról, illetve a jövőbeni használati tervekről.

A Tüskecsarnok elvileg az 1996-os budapesti expóra készült, azonban miután a főváros visszalépett ettől, az építkezés is megállt, pedig az épület már javarészt készen volt, csupán a belső munkálatok és a környék tereprendezése lett volna hátra. Ezt követően idén márciusban a kormány úgy döntött, hogy a Nemzeti Sportközpontok (NSK) képviselőire bízza a csarnok befejezését. Azóta több tárgyalás is lezajlott az ügyben a különböző érdekszférák képviselőivel. A mai sajtótájékoztatón ismét elhangzott, hogy 2014 első felére szeretnék teljesen befejezni az építkezéseket, hogy mihamarabb birtokba vehessék a kerületi diákok, illetve a főiskolai, egyetemi hallgatók a multifunkcionális komplexumot.

Vígh László kijelentette, hogy szeretné, ha a Tüskecsarnok mindenki számára nyitott lenne, továbbá folyamatosan várják a sportszervezetek és oktatási intézmények ötleteit a kihasználtsággal és belső kialakítással kapcsolatban. A 4000 fős nagycsarnok betonalapú lenne, amit egy jégréteg segítségével a jeges sportok képviselői, és egy speciális parketta átall egyéb sportágak is igénybe vehetnének. Emellett lenne hat kisebb munkacsarnok, amik egymástól elszeparálva ráadásul közel 35 öltözővel felszerelve lehetővé teszik, hogy egyszerre akár 6-7 esemény is lebonyolítható legyen.

Az épület alatt egy 400 férőhelyes mélygarázs kerülne kialakításra, a felszínen pedig további parkolóhelyek segítenék a buszok, VIP személyek és közvetítő kocsik parkolását. Ugyancsak a tervek között szerepel egy sportorvosi rendelő és egy diagnosztikai központ létrehozása. Ezek kialakításáról az egyeztetések jelenleg is folynak a Semmelweis Egyetem Testnevelési Sporttudományi Karával, a Sportkórházzal és a Kardiológiai Intézettel.

A nemrég nyilvánosságra került lágymányosi uszoda tervéről nem esett szó, csupán annyi derült ki, hogy ez még tervezés alatt áll. A Tüskecsarnokot az asztalitenisztől kezdve a curlingen át mindenféle labdajátékokra használhatnák a különböző sportágak. Ennek érdekében arra is figyelnek az 5,9 milliárd forintos beruházásnál, hogy a fentebb említett sportágakhoz szükséges sportszereket és a létesítményi követelményeket is teljesítsék.

Dr. Simicskó István azt sem felejtette ki, hogy bár sporteseményeken felül koncertekre és egyéb rendezvényekre is alkalmas lesz a csarnok. Különösen számítanak a helyi iskolákra, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetemre. Cél ugyanis, hogy a csarnok ne egy üresen kongó épület legyen, hanem egy folyamatosan nyüzsgő sportközpont, ahol mindenekelőtt – az államtitkár úr szavaival élve –, „gyermekeink mozgását tesszük majd lehetővé…”

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]