„Nekünk is volt Ronaldónk és Messink”

A SportPont rendezvényen Várhidi Péter, Mészöly Géza és Hegyi Iván osztotta meg gondolatait a múltja miatt többre hivatott magyar futballról, nemzeti válogatottunk jelenéről és jövőjéről.

A SportPont program részeként Várhidi Péterrel, Mészöly Gézával és Hegyi Ivánnal beszélgethettek az érdeklődők a magyar futball és a magyar válogatott dicsőséges múltjáról, komoly kívánnivalókat maga után hagyó jelenéről és minden várakozás szerint többre hivatott jövőjéről. Az eszmecserén arra is fény derült, hogy amit most nekünk Ronaldo és Messi neve jelent, ugyanezt jelentette még nem is oly rég egy Nyilasi és Mészöly az egész világ futballszerető közönsége számára.

EB kontra VB 

Várhidi Péter, jelenlegi edző, volt szövetségi kapitány szerint az EB selejtezőn a nemzeti tizenegy önmagához képest nagyot lépett előre. Az utolsó mérkőzésig partiban voltunk a továbbjutásért, és méltón helytálltunk a papíron erősebbnek tartott Svédország és Hollandia ellen. Várhidi VB selejtezőbeli ellenfeleink tükrében, jelenleg 51%-ra taksálta a csoportból való továbbjutásunk esélyét.

Mészöly Géza, az U18-as válogatott edzője szerint a magyar válogatott fiataljai bizonyították rátermettségüket az EB selejtezőkben, azonban fontos, hogy légiósaink folyamatos játéklehetőséghez jussanak klubjaikban. A szakember úgy véli, optimistának kell lennünk a VB selejtezők előtt. A hollandok tekinthetők favoritnak, így a második helyért lesz nagy versenyfutás a csoportunkban.

Hegyi Iván a sportújságíró szakma képviseletében a megszerzettnél kevesebb pontot várt fiainktól az EB kvalifikációs körében. VB selejtezőbéli ellenfeleinkről szólva felhívta a figyelmet a tényre, miszerint a törököket utoljára Mészöly Géza édesapja, Mészöly Kálmán pályafutása alatt győzte le nemzeti együttesünk, a román csapatot pedig 31 éve nem múltuk felül nemzetközi összecsapáson…

Szövetségi kapitányok kontra magyar liga

„Magyarország 10 millió szövetségi kapitány országa” –  idézte a sokat hallott fordulatot Várhidi Péter, ami annyit takar, hogy mindenkinek megvan a saját elképzelése a nemzeti együttes összeállításáról. Hegyi Iván is azon a véleményen volt, hogy nem feltétlenül kellene beleszólni a mindenkori kapitány munkájába. A nemzeti tizenegy összeállítása a szövetségi kapitány feladata és felelőssége.

Várhidi elmondta, amennyiben a válogatott meg akarja tartani a „szerethető” jelzőt, úgy folyamatosan jó eredményeket kell produkálnia. Mészöly Géza a válogatott mérkőzések látogatottságának fontosságát emelte ki. Ha a válogatott telt ház előtt léphet pályára, megteremtődik az alap az eredményes játékra.

Várhidi szerint a válogatottra mindenképpen kihatással van a tény, hogy a magyar futball évek óta adós kiemelkedő klubszintű teljesítménnyel. A magyar klubok az akadémiákról kikerülő fiatal játékosokat nem foglalkoztatják kellőképpen. A tehetséges magyar fiatalok helyett a csapatok gyakran tehetségtelenebb külföldi légiósokat alkalmaznak, pusztán pénzügyi megfontolásból. Lemaradásunk okának tekinthető, hogy a külföldi bajnokságok szezononkénti mérkőzésszámai jóval magasabbak, mint a magyar bajnokság ide vonatkozó mutatói. Valamint, velünk ellentétben, a külföldi válogatottak kapitányai előszeretettel építik be csapatuk soraiba a fiatal, tehetséges játékosokat. A trió sportújságíró tagja a pénzhiányt hozta fel a magyar futball a nemzetközi mezőnyhöz való lemaradásának elsődleges okául. A magyar futballban megközelítőleg sincs annyi pénz, amennyi a sikeres nemzetközi szerepléshez szükséges volna.

Fiatalok kontra hagyományok

Hegyi Iván és Várhidi Péter véleménye alapján utánpótlás játékosaink mindössze azért nem férnek be a magyar klubok felnőtt csapataiba, mert a vezetőedzők gyakran ki sem próbálják őket, nem adnak nekik elég időt képességeik kibontakoztatására. Egyetértettek abban, hogy tehetségeink ma jobban járnak egy külföldi csapattal.

Mészöly Géza szerint a 6-12 éves korosztály nevelésére kellene helyezni a fő hangsúlyt. Míg külföldön sok esetben 6 játékossal 1 edző foglalkozik, addig nálunk a célorientált képzésre nincs meg a megfelelő mértékű emberi és anyagi kapacitás. Azonban a fiatalkori képzés kihagyása olyan, mintha a labdarúgókat az alapokat megteremtő általános iskolát átugorva egyből a középiskolában kezdenénk el tanítani. A korosztályos kapitány pozitívumot is említett az utánpótlás neveléssel kapcsolatban. Kiemelte az U-17-es válogatott EB selejtezőben való szereplését. Korosztályos csapatunknak a pályán nyújtott teljesítménye alapján ki kellett volna jutnia a közelgő EB-re, végül – az oroszok elleni jogos óvásuk után – a belga csapat utazhat helyettünk a kontinensviadalra.

A meghívott vendégek egyöntetű véleménye volt, hogy a magyar futball felemelkedéséhez a jelenkor futballistáinknak tisztelniük kell a hagyományokat, elődeik eredményeit és legfőképpen a klubot ahol jelenleg játszanak. Alapot kell teremteni a játékos klubhoz való kötődésének, ahogy ez a szurkolók esetében már fennáll. A futballt életformaként kell felfogni, a futballkultúrát és a futballklubokat pedig a történelem részévé kell tenni Magyarországon.

Fotók: Naszvadi Gergely Mihály

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]