Néhány dolog, ami befolyásolhatja a hangulatod anélkül, hogy észrevennéd

Sok minden befolyásolhatja a hangulatunkat, de van néhány érdekes tényező, amire eddig talán nem is gondoltál. Hogy mik is lehetnek ezek?

Időjárás

Érezted már magad meglepően motiváltnak egy napos reggelen, vagy voltál már különösen lehangolt egy esős délutánon? Valószínűleg mindannyian tapasztaltuk már az időjárás meghatározó szerepét a hangulatunkra nézve. A frontvonulások és a napfényhiány bizonyítottan negatív hatással vannak az állapotunkra, de az évszakváltások nehézségeivel is sokan küzdenek. A téli depresszió és a tavaszi fáradtság fogalma például már teljesen beépült a köztudatba. Érdemes azonban hozzátenni, hogy a különféle természeti jelenségek egyénenként más-más tüneteket idézhetnek elő. Arra is lehet példa, hogy valakinek sokkal jobb a hangulata egy borús, esős nap folyamán.

Közösségi média

Napjainkban egyre több olyan könyvvel és cikkel találkozhatunk, amelyben a közösségi média negatív hatásaira hívják fel a figyelmet. Számos vizsgálat bizonyította, hogy amíg a közösségi oldalak böngészésével általában javítani szeretnénk a hangulatunkon, sokkal inkább ellenkező hatásai lehetnek ennek a tevékenységnek. Egy kutatásból például az derült ki, hogy a résztvevők minél több időt töltöttek a közösségi média felületein, és minél több oldalt látogattak meg (például Facebook, Instagram), annál nagyobb valószínűséggel éreztek bűntudatot, szomorúságot és féltékenységet. Bármennyire is tűnhet jó ötletnek reggelente az Instagram görgetésével kezdeni a napot, sajnos nem valószínű, hogy ezzel a tevékenységgel alapozzuk meg az aznapi felhőtlen hangulatunkat.

Kevés alvás

Ismerős az érzés, amikor még a harmadik kávéd után is csak vonszolod magad az egyetem folyosóin? Azzal már bizonyára nem árulok el titkot, hogy egy átbulizott éjszaka után elég nehéz aktívan részt venni egy szemináriumon. Viszont még talán nem is gondoltál bele, hogy ezeken a nehéz napokon nem csak a másnaposság vagy egy 120 perces előadás eredményezhet negatív hangulatot. Az alvásminőségünk bizonyítottan befolyásolja a közérzetünket. Egy kutatás során arra jutottak, hogy minél kevésbé alszunk jól, annál valószínűbb az, hogy másnap szorongást, stresszt és általános rossz kedélyállapotot tapasztalunk.

Forrás: saját szerk.

Utazás

Igen, jól olvastad. Az is befolyásolhatja a hangulatodat, hogy milyen közlekedési eszköz mellett döntesz reggelente. Egy érdekes vizsgálatból az derül ki, hogy a legboldogabb „utazók” a kerékpárosok, utánuk pedig az autóban ülők, majd az autót vezetők következnek a sorban. A legtöbb negatív érzelmet a buszokkal és vonatokkal való ingázás válthatja ki belőlünk. Mielőtt azonban már kerékpárra is pattannál: a kutatók kiemelték, hogy az utazás viszonylag kis mértékben befolyásolja csak a hangulatunkat.

Testmozgás

A testmozgás abszolút pozitív hatással lehet a kedélyállapotunkra. Az internetet böngészve nagyjából minden harmadik percben belefuthatunk egy-egy cikkbe, amelyben a sportos életmódot tüntetik fel megoldásként az összes létező emberi problémára. Habár azért nem minden esetben bizonyul a sport a legmegfelelőbb megoldásnak, valóban nagyban hozzájárulhat a jókedvünkhöz. Mozgás közben a szervezetünk endorfin hormont termel, amit nem véletlenül hívnak a köznyelvben boldogsághormonnak. Ez a hormon nagy mértékben növeli a boldogságérzetünket, csökkenti a stresszt és a fájdalmat, illetve hosszú távon erősíti az immunrendszert is. Biztos vagyok benne, hogy a többségünknek nem pont a boldogság szó jut először eszébe egy több kilométeres futásra gondolva, vagy az izzasztó tesi órákat felidézve, de nem feltétlenül kell maratoni távokban gondolkoznunk. Bizonyított tény, hogy már egy rövid edzést követően is tapasztalhatunk kellemes testi érzeteket, önbizalmat és pszichés felfrissülést.

Amikor legközelebb levertnek vagy gondterheltnek érzed magad, ne könyveld el egyből rossznak az adott napodat. Gondold inkább át a negatív hangulatod lehetséges okait, és próbálj megoldást keresni a probléma forrására. Ha mondjuk úgy érzed, jót tenne egy digitális detox, akkor tedd le néhány órára a készülékeidet, és fókuszálj az élet apró örömeire. Ha egy kis endorfin hormonra vágysz, akkor sétálj el a boltig ahelyett, hogy autóba ülnél, vagy biciklizz egy kört a városban. Ha pedig úgy gondolod, hogy egy kis napsütés tudna felvidítani, egyszerűen csak költözz el Máltára. Máltán a napsütéses órák száma évente elérheti a kétezer-kilencszázat, míg Szombathelyen átlagosan csak kétezer-kétszáz. Néha sokkal könnyebb javítani a hangulatunkon, mint gondolnánk, nem igaz?

Kiemelt kép: Pinterest

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]