Nyári programkörkép

Van pár tippünk a nyárra, szemezgessetek belőlük.

A vizsgaidőszak vége már belátható távolságban van, és talán éppen ezért egyre többen gondolunk a nyárra; valamint, hogy mivel és hogyan fogjuk tölteni szabadidőnket. Habár még mindig nem kaphattuk vissza a „régi” életünket, az elmúlt időszakhoz képest a lehetőségeink száma alaposan megnőtt az egyre magasabb arányú átoltottság miatt. Szóval, ha kellően leleményesek és rugalmasak vagyunk, egész laza nyarunk lehet. Persze, azok számára nincs akadály, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, de gondoljunk azokra is, akiknek nincs. Így sem kell a szobában ücsörögni egész nyáron. Van pár tippünk, amivel emlékezetes pillanatokat szerezhettek magatoknak.

Habár a zárt fürdőkbe való belépés csak védettségi igazolvánnyal lehetséges, amíg el nem érjük az 5,5 milliónyi beoltott embert; ne felejtsük el, hogy vannak szabad strandok, valamint a szabadtéri fizetős strandokra is bárki bemehet. Ha a napozás és a fürdés már unalmas lenne, rengeteg vízisport vár ránk, amit kipróbálhatunk. Legyen szó akár SUP-ról, kajakról vagy épp wakeboardról. Nem utolsó sorban pedig mennyivel jobban esik egy vízparti büfében lángost enni, mint bárhol máshol. Szóval, ha tehetitek semmiképp ne hagyjátok ki a nyári programjaitok közül.
Viszont, akinek már nagyon hiányzik a horvát tengerpart, és van ideje bevállalni egy 10 napos karantént a hazaérkezés után, annak van egy jó hírünk. Szabadon lehet mozogni a két ország között az előbb említett kellemetlenséget leszámítva. Természetesen a karantén elkerülhető két negatív PCR teszttel vagy védettségi igazolvánnyal. Mivel az utazással kapcsolatos tudni valók egyik napról a másikra bármikor változhatnak, ezért érdemes figyelemmel kísérni a Konzuli Szolgálatot.

Ha esetleg valaki nem lenne túlzottan odáig a strandokért vagy a vízpartokért, akkor sincs semmi pánik. Rengeteg szép hely vár felfedezésre még Magyarországon, tehát ha csak kirándulnátok egyet, azt is megtehetitek mindenféle korlátozások nélkül. Vagy akár választhatjátok a kirándulás egy nem éppen hagyományos formáját, és madártávlatból is csodálhatjátok a tájat. Ehhez pedig tökéletes választás lehet egy hőlégballon vagy egy sétarepülő.
Ha már biztos alapokon nyugvó tudással rendelkeztek és tapasztalat lovasok vagytok, akár lóháton is bevállalhattok egy-egy túrát. Számos lovarda foglalkozik tereplovaglással. Amennyiben pedig a négy láb helyett inkább a négy kereket választanátok, a gokart is egy izgalmas kikapcsolódás lehet.

Előfordulhat, hogy valakinek annyira elege van már a távoktatásból, hogy alig várja, hogy ismét érezhesse az igazi egyetemi hangulatot. Nos, erre is van egy alternatív megoldás. Számos nyári egyetemre lehet pályázni. Persze ez eltér egy hagyományos őszi/tavaszi félévtől, de tapasztalatszerzésnek tökéletes, szóval érdemes utánuk nézni.

Kíváncsiak voltunk mit terveznek hallgatótásaink a nyárra, éppen ezért meg is kérdeztük néhányukat.

Szabó Anna, az ELTE Informatikai Kar Savaria Műszaki Intézetének programtervező informatikus hallgatója:
„Elsődleges tervem most az, hogy dolgozzak. Nyolc hetet fogok eltölteni az Ivy IT területén, tehát a nyár nagy része ezzel fog elmenni, de nem bánom, mert szeretnék már ilyen területen is egy kis tapasztalatot szerezni egy „rendes” munkahelyen. Ha ez a két hónap egyhuzamban menne le, akkor marad még pár hetem az augusztusból, amit mindenképpen pihenéssel szeretnék tölteni; legyen szó akár kirándulásról, akár csak egy nyugisabb napról. Ezt követően pedig – remélhetőleg újult erővel – nekivágok az utolsó évnek itt, az alapképzésen.”

Agg Martin, az ELTE Informatikai Kar Savaria Műszaki Intézetének gépészmérnök hallgatója:
„A nyaram legnagyobb részét a gyakorlatok fogják kitölteni. A maradék időmre terveztem több motorostalálkozót és koncertet is, attól függően mennyi kedvem és energiám lesz. Szeretnék majd tartani egy viszonylag nagy szülinapi bulit, valamint néhány alkalommal elmenni a Balatonra a barátaimmal, de ezeket leszámítva nincsenek nagy terveim a nyárra.”

Schäffer Krisztina, az ELTE Informatikai Kar Savaria Műszaki Intézetének programtervező informatikus hallgatója:
„Szeretném alaposan kihasználni ezt a nyarat. Tervben van, hogy meglátogassam kettő budapesti barátnőmet is, illetve az is, hogy eljöjjenek hozzám ők is ide Szombathelyre. Ezen kívül sok-sok egynapos kirándulást és rengeteg strandolást szeretnék tartani a barátommal. Jó lenne idén eljutni a Rohonci-tóhoz is Ausztriába, mert jó emlékek kötnek hozzá. A kikapcsolódás mellett gondoltam munkavállalásra is a nyári hónapokban, ezért be is adtam a jelentkezésemet egy munkahelyre. Emellett új célokat tűztem ki magamnak. Szeretném ezt a pár hónapot sportosan tölteni, és minden nap valamilyen formában egy kicsit mozogni; futni vagy edzeni a Csónakázó-tóhoz közeli parkban.”

Plusz egy tipp tőlem nektek: használjatok ki minden szabad percet a nyár folyamán, mert ősszel bánni fogjátok, hogy nem tettétek.

Kiemelt kép: csodalatosbalaton.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]