Költészet napja a Red Bull Pilvakerrel

Az ELTE Online Savaria-rovata idén rendhagyó módon emlékezik meg április 11-ről: cikkünk fókuszában a méltán híres Red Bull Pilvaker áll, ami évről évre a magyar költészet előtt tiszteleg, most viszont a magyar költészet napján mi a Red Bull Pilvakert méltatjuk több szombathelyi hallgatóval együtt.

Ha március 15-e, akkor Red Bull Pilvaker – 2014 óta minden évben bámulatos zenészekkel és jobbnál jobb feldolgozásokkal köszönti ezt a nagy napot A Szavak Forradalma. A kezdetek óta egyre népszerűbbek mi sem mutatja ezt jobban, mint a YouTube-feliratkozóik száma. 84.000 ember iratkozott fel rájuk, a csatornájuk a 2013-as indításától napjainkig 56.114.094 megtekintéssel büszkélkedhet. Rengetegen nézik és hallgatják őket, igen nagy népszerűségnek örvendenek, épp ezért gondoltuk, hogy költészet napja alkalmából betekintést nyújtunk nektek abba, hogyan is kezdődött A Szavak Forradalma. A cikk végén néhány SEK-es hallgató személyes véleményét olvashatjátok.

Talán emlékeztek még 2012 nagy slágerére, ami a vershez hűen a Föltámadott a tenger címet viseli. Nos, ebben az évben kezdett körvonalazódni a Red Bull Pilvaker ötlete, miszerint a mai szóforradalmárokat közelebb szerették volna vinni a ’48-as költőkhöz. A kezdeményezés egy versenyben teljesedett ki, ahol hazánk rapperei és slammerei mérhették össze tudásukat. A slam poetry kategória nyertese végül Színész Bob, a rapperek közül pedig Fura Csé lett.

2013 egy év szünetet hozott a Red Bull Pilvaker életében, így fogalmaznak hivatalos oldalukon: „A 2013-as szünet után sokan azt gondolhatták, hogy a Pilvakerből füstbe ment terv lett, 2014-ben azonban visszatértünk.” Ekkor már a közönség együtt ünnepelhette az 1848-as forradalmat az előadókkal egy igen színvonalas műsor keretein belül az Erkel Színházban.

A 2014-es közös ünneplés nagy sikert és rendkívüli elismerést hozott számukra. A rengeteg pozitív visszajelzésnek köszönhetően időt és energiát nem sajnálva készültek a következő évi műsorra. Takács Ákos nyilatkozata alapján megtudhattuk, hogy a három-négy hónapon át tartó szakadatlan felkészülés során nem kevesebb, mint öt vers került átírásra, kifejlesztették a műsor dramaturgiai ívét, és folyamatosan frissítették a forgatókönyvet, hogy a közönség tökéletesen elégedett lehessen. A műsor végi vastaps igazolta őket: minden pillanatot megért a verítékkel teli felkészülés, tervezgetés.

2016-ban sikerrel bevonták a közönséget is a munkába: bevezették a Red Bull Editiont. Kiadtak egy verssort, amit a vállalkozó szelleműek tovább gondolhattak, a legjobb verzió pedig természetesen megjelent a műsorban.
Ezen év más szempontból is fontos volt a Red Bull Pilvaker számára: a hazafias lélegzetvétel mellett a szerelem és barátság témája is megjelent, amit a közönség hihetetlen örömmel fogadott. Járai Márk meghatottan nyilatkozott a 2016-os március 15-ről: „Olyan dolog ez, amire egész életünkben emlékezni fogunk: egy nemzeti ünnepen megtöltöttük az Erkel Színházat és olyan művészekkel léptünk fel együtt, akik különböző műfajt képviselnek, itt azonban közös volt a produkció. Hihetetlenül jól éreztük magunkat, mindenki odatette magát és a dalok is szívből jöttek.”
A tanár szakos lelkes rajongók pedig nagyon örülhettek ugyanezen évben, hiszen a kortárs szövegek kötelezővé tételével bekerült a tankönyvekbe a Szavak című vers átdolgozása, melyet Lábas Viki, Fluor Tomi, Deego, Marsalkó Dávid, Wolfie és Fura Csé alapos munkájának köszönhetünk.

Nem csak a kronológiai sorrend tartása miatt kell megemlítenünk 2017-et, hiszen ez az év igen döbbenetes volt a pilvakeresek életében. Az ötéves előadásra nem több, mint öt perc alatt elkelt minden jegy. Nem csoda, hiszen a jubileumra 30 átdolgozott verssel és 60 fellépővel készült a csapat. A már-már ijesztően nagy érdeklődést látva úgy döntöttek, hogy nyilvános főpróbát tartanak, ezzel biztosítva, hogy senki ne maradjon le a produkcióról.

Tudjátok, mi a jó hír? Az összes előadásuk elérhető a YouTube-on! Csak böngésszetek a lejátszási listáik között, és megtaláljátok. Az én érdeklődésemet a 2017-es előadás keltette fel, hiszen kedvenc verseim közül dolgoztak át jópárat: Egy gondolat bánt engemet, Falu végén kurta kocsma, Reszket a bokor, és még sok más szerepel a ’17-es repertoárban.

2018-ban a pilvakeresek úgy döntöttek, hogy egy évre leteszik a lantot, hogy a szünet alatt felkészülhessenek a 2019-es új koncepciójukra, hogy még nagyobb élményt adhassanak az érdeklődőknek. Szerencsére ez nem azt jelentette, hogy teljesen eltűntek a föld színéről, hiszen Fluorék fáradtságos munkájának köszönhetően 2018-ban kiadták Kosztolányi Dezső jól ismert Akarsz-e játszani című versének feldolgozását.

2019-ben a Papp László Sportarénában tartották meg nem kevesebb, mint 12.500 néző figyelő szemei előtt az előadást, ami hatalmas sikert aratott. A koronavírus miatt viszont sajnos ez volt az utolsó élőben megtekinthető előadás, de idén nagyon örülhettek a Red Bull Pilvaker szerelmesei, hiszen Balázséknál nemcsak, hogy rádión keresztül hallgathatták kedvenc pilvakeres slágereiket, a Rádió 1 feltöltötte a teljes adást, hogy később is élvezni tudják a művészi versfeldolgozásokat.

Simon Dorina ötödéves angol–magyar szakos tanár hallgató, ha teheti, becsempészi a tanórákba a csapat egy-egy slágerét: „A megzenésített versek kicsit közelebb tudják hozni a fiatalokat a régebbi stílusú és nyelvezetű versekhez. Megismertethetjük velük a parafrázis jelentését, és közben fülbemászó dalokkal taníthatjuk őket.”

Benkő Bence negyedéves testnevelés–gyógytestnevelés és egészségfejlesztés szintén tanár szakos hallgató is imádja a Red Bull Pilvakert: „Jó a zenék dallama és ötletes a szöveg. A kedvencem egyébként a Falu végén kurta kocsma, nemcsak a szöveg miatt, hanem mert bemutatja a valóságot, emellett a népzenei vonal is nagyon tetszik benne.”

Bősze Letícia Viktória elsőéves pszichológia szakos hallgatónak is nagy kedvence a Pilvaker; a megszólalók közül talán az ő szívéhez áll a legközelebb A Szavak Forradalma. „Egyébként is imádom a verseket, de azt még bámulatosabbnak tartom, hogyan tudják népszerűsíteni a költészetet. Mind közül a Mama feldolgozása a kedvencem, hiszen már a vers maga is közel áll a szívemhez, mert a nagyszüleimre emlékeztet.”

Szimandel Eszter harmadéves magyar szakos hallgató lévén hasonlóképp gondolkodik, mint Dorina. „Nagyon jók a modern feldolgozásaik, minőségi a szövegátírás. Örülök neki, hogy olyan nagyszerű műveket is feldolgoznak, mint Arany Walesi bárdok című balladája. Ezek segítségével könnyebben meg tudjuk tanárként szólítani a fiatalságot, ami nagyon fontos ahhoz, hogy megkedveljék az irodalmat.

Kiemelt kép: funzine.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]