6 pontos kisokos a jó előadástartásért

Emlékszel még a prezentációkészítésről szóló cikkünkre? Nos, itt a folytatása! Amennyiben sikerült elkészítened életed legjobb prezentációját, és már csak a referálás maradt hátra, olvasd el a cikket, hogy ahhoz is segítséget adhassunk!

Mi teszi az embert jó előadóvá? Tettem fel magamnak a kérdést a cikk megírása előtt, és az első gondolat a jártasság volt. Ehhez persze rengeteg előadást kell tartani, évek tapasztalata szükséges ahhoz, hogy valaki igazán jó előadóvá váljon. Addig is viszont nem árt egy-két dolgot megjegyezni, begyakorolni, hogy minél jobbak legyünk. Cikkemben az otthoni felkészüléshez gyűjtöttem össze jótanácsokat.

  • Ne állj ki előadni felkészületlenül!

Az első és legegyértelműbb tippünk az a gyakorlás. Fontos, hogy otthon magadnak is előadd az elkészített előadást. Így alkalmad van megismerni a prezentációdat, és begyakorolhatod, mit és hogyan szeretnél mondani. Ne írj magadnak „szövegkönyvet”! Ne írd le szóról szóra, mit akarsz az egyes diákhoz kiegészítésül mondani, mert az legtöbb esetben sajnos ahhoz vezet, hogy előadáson is felolvasod.

Arra mindenképp jó lelkileg felkészülni, hogy gyakorolhat bármennyit az ember, hibák mindig lesznek. Egy-két apró nyelvbotlás előadás közben még nem a világ vége, és ha valami váratlan történik, nem szabad lefagyni. Minél rutinosabb az ember, annál jobban kezeli a váratlan helyzeteket is.

Tipp: Ha nem vagy biztos magadban, vedd fel hangfelvételre az otthoni gyakorlást. Nekem is sokat segített ez, hisz külső hallgatóként visszahallgatva magamat, sok olyan hibát vettem észre, ami gyakorlás közben fel sem tűnt.

Forrás: presentationmagazine.com
  • Ne stresszelj!

A stressz a legnagyobb buktatója egy jól összeállított előadásnak. Hiába tökéletes a prezentáció és hiába jó minden egyes elhangzott mondat, ha közben stresszelsz, olyan hibákat véthetsz, amiket egy előadó sem engedhet meg magának. Ha nem veszed fel a szemkontaktust a közönséggel, ha nem vagy elég hangos, ha nem fordulsz a közönség felé, és ha nem mered levenni a szemed a kivetítőről, akkor sajnos nem fogsz tudni jó előadást tartani.

Az izgulás leggyakoribb megjelenési formája az, amikor az előadó nem tud mit kezdeni a kezeivel. Az össze-vissza hadonászás, a kezek összekulcsolása nem megoldás. Sokszor előfordul az is, hogy az előadó keze remegni kezd az idegességtől. Az előadás megtartása előtt győzd meg magad, hogy te értesz a világon a legjobban ahhoz, amit mondani akarsz, és a közönséged is el fogja hinni!

Tipp: Ha már ezerszer elpróbáltad, de még mindig nem érzed tökéletesnek, és nem tudod, min kéne javítanod, hallgattasd meg magad valaki mással. Hát nem azért van a család, hogy segítsen a bajban? Kérd meg anyukádat, apukádat vagy a tesódat, hogy előadhasd neki a prezentációt!

  • Ne olvass!

Amikor azt mondjuk, ne olvass, azt nem csak a már előzőekben említett „szövegkönyv” elhagyására értjük. Az egyik legnagyobb szarvashiba, amit el lehet követni az az, hogy az elhangzó előadás szó szerint az, ami a diákra van írva. Bátran fogalmazd át magadnak a prezentáció sorait, és add hozzá saját gondolatod. Sokkal jobb egy előadás akkor, ha meggyőzöd a közönséged arról, hogy többet tudsz annál, mint amit a kivetítőn megmutatsz.

Tipp: Memorizáld, hogy melyik diánál mit szeretnél megemlíteni hozzáadott információként. Lehet nálad természetesen egy lap vagy füzet, amibe pontokba szedve felírod magadnak, amit nem szeretnél elfelejteni. A legfontosabb, hogy ne legyen egyfolytában a segédanyagodon a szemed. Nem a középiskolában vagy, ne kapaszkodj kétségbeesetten a „puskádhoz”!

Forrás: glassdoor.com
  • Ne hagyd elaludni a közönséget!

Egy jó előadás titka az interaktivitás. Persze ez függ az előadás helyszínétől, témájától és közönségétől is, viszont ha teheted, vond be a közönséget! Tegyél fel kérdéseket, iktass be rövid és könnyen elvégezhető feladatokat. Minél jobban fenn tudod tartani a figyelmet, annál sikeresebb leszel!

Tipp: Az előadás végére tegyél be egy összefoglaló játékot, aminek segítségével egy kvíz formájában felméred, mit jegyzett meg a közönség a hallottakból. Erre a legegyszerűbb és legpraktikusabb alkalmazás a Kahoot.

Forrás: nationalgeographic.org
  • Ne feledkezz meg önmagadról!

Ha az előadás témája és közönsége engedi, csempészd bele személyiségedet az előadásba. Gondold végig, mik az erősségeid: ha jó a humorod, próbáld meg a témához illően bevonni. Persze ehhez jó önismeret és kreativitás szükségeltetik, viszont a siker érdekében megéri rajta gondolkodni.

Tipp: Figyelj arra, hogy ne vidd túlzásba a szereplést! Add bele önmagad, de ne feledd: a kevesebb néha több! Ne vigye el a bohóckodás a figyelmet az előadásról!

  • Ne feledkezz meg a külsőségekről!

Végül, de nem utolsó sorban említést kell tenni a megjelenésről is. Abban a 10-20-30 percben, amíg előadsz, minden szempár rád szegeződik, épp ezért a gyakorlás és a prezentáció megfelelő ismerete mellett azt sem szabad félvállról venni, mit viselsz. Fontos, hogy az előadás napján ápolt, és az alkalomhoz illő legyél. Ugyan a fiúk esetében nincs sok variáció ruhák tekintetében, nekik sem árt átgondolni a nagy nap előtt, hogy mit viseljenek. Ahogyan az előadás minden pontjánál elmondható, itt is fontos „a kevesebb néha több” elve. Alul- és túlöltözöttnek sem tanácsos lenni, hiszen egyrészt nem illik, másrészt elvonják a figyelmet az előadásról.

Tipp: Úgy érzed, nem tudod eldönteni, mit kellene felvenned? Kérd ki egy barátod vagy barátnőd, esetleg a szüleid véleményét! Külső szemmel más megvilágításba kerülhet a választásod.

Kiemelt kép: enterpreneur.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]