Ősidők óta fontosak az emberek életében a gyógynövények. Sajnos a régi időkhöz képest kevesebb hangsúlyt fektetünk a természetben fellelhető hatóanyagokra, ezért gondoltuk, megmutatunk nektek pár igen hasznos gyógynövényt, melyet teafilter formájában is könnyen be tudtok szerezni.
Mielőtt belekóstolnánk a gyógynövényteák világába, egy dolgot mindenképp le kell szögeznünk: a gyógyteák semmilyen gyógyszert, antibiotikumot nem pótolnak, tehát ha betegek vagytok, mindenképpen muszáj orvoshoz mennetek. A gyógyteák nem állnak az orvostudomány felett, csupán adnak egy kis támogatást a szervezetnek. Most pedig jöjjön a kedvenc gyógyteáim listája:
A lista első helyén a citromfű áll, azért, hogy aki még csak most kezd el ismerkedni a gyógynövényekkel, fokozatosan haladjon a különlegesebb ízek felé, hiszen a citrom íze már megszokott lehet mindenki számára. A népgyógyászat számtalan problémára javasolja – leggyakrabban rossz közérzetre, gyomor- és bélpanaszokra, de megfázásra is nagyon jó.
Bizonyára a vizsgaidőszak mindannyiótok számára megterhelő, így ha idegesek vagytok, vagy rossz a közérzetetek, 250 ml forró vízbe tegyetek 1 kk szárított citromfűlevelet, majd 5 perc elteltével szűrjétek le. Ajánlott egy héten keresztül napi két-három csészényit is elfogyasztani.
A listán szereplő második a csipkebogyótea (személyes kedvencem), aminek íze nagyon kellemesen savanykás, ezen felül pedig rendkívül hasznos. Nagyon magas a C-vitamin tartalma: egy kis bogyóban több van, mint egy nagy citromban! A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin is található benne, tehát igen hasznos immunerősítő. Különösen télen hasznos inni, hiszen segít a nátha megelőzésében.
Elkészítésénél nagyon fontos, hogy a legtöbb tea főzésével ellentétben ehhez nem szabad felforralni a vizet, ugyanis a C-vitamin hő hatására lebomlik, így tehát elvész belőle. Ha nem teafilter formájában áll rendelkezésetekre, 3 gramm csipkebogyót 250 ml hideg vízben 5-6 órán át áztassatok, utána szűrjétek le. A csipkebogyónál igen fontos az is, hogy ne használjatok fémszűrőt.
Következő hasznos gyógynövényünk a kamilla. Szinte minden család konyhaszekrényében megtalálható, hiszen ez egy igazán univerzális gyógynövény. Legtöbbször gőzöléshez szokták alkalmazni, így a köhögés és a nátha bevált népi ellenszere; ezen kívül teának sem utolsó. Segít enyhíteni a gyomorpanaszokat, a hányingert és esetlegesen a bélgyulladás tüneteit.
Elkészítése nagyon egyszerű akkor is, ha nem filter formájában van kamillátok, hanem virágzatként: forrázzatok le 250 ml forrásban lévő vízzel 1 csapott ek szárított kamillavirágzatot. Ezután hagyjátok állni 10 percen keresztül, majd szűrjétek le, és már ihatjátok is.
A soron következő egy emésztést elősegítő tea, ezért is használják előszeretettel fogyáshoz. Nem csak súlycsökkentéshez jó viszont, hiszen a gyömbér nagyon hasznos hányinger, hányás és gyomorpanaszok megfékezésére is.
Elkészítéséhez vegyetek egy gyömbérgyökeret és 10-15 percig főzzétek. Ha megfázás ellen szeretnétek felvenni a harcot, nyugodtan adhattok hozzá friss citromlevelet és mézet ízlés szerint. Ezzel a kombinációval egy rendkívül erőteljes baktérium elleni kombinációt kaptok eredményül.
A következő már kevésbé elterjedt az előző gyógynövényes italokhoz képest, holott elképesztően jó hatásai vannak: ez a levendulatea. Azon kívül, hogy csökkenti a gyulladásokat, fertőtlenítő hatása köztudott, valamint meghűléskor inhalálással tisztítja a légutakat. Teaként képes nyugalmat is adni. Ha nehezen alszotok el esténként, nyugodt szívvel ajánlom nektek, hogy a takarodó előtt egy órával vegyetek magatokhoz egy bögrével, garantált az eredmény! Én személy szerint étcsokoládét szoktam hozzá majszolni, igazán finom a két íz kombinációja.
Beszerzése, ahogy az eddig felsoroltaknak, úgy a levendulának sem bonyolult, sőt! Nagyon jó programként szolgál, ha a teafilter megvásárlása helyett egy Szedd magad! akció keretein belül saját magatok szerzitek be a lila növényt, de akár a kertetekbe is vásárolhattok belőle.
A forró ital elkészítése sem bonyolult, hiszen annyi a teendőtök, hogy 3-4 teáskanál szárított levendulát forrázzatok le, hagyjátok 10 percen keresztül állni, utána pedig már ihatjátok is. Fogyasztása leginkább tisztán ajánlott, de tehettek bele egy kis mézet is.
A csalántea habár sokak által ismert, és ezt is nagyon könnyű beszerezni, nem sokan szeretik furcsa, már-már jellegtelennek mondható íze miatt. A legtöbb ember azt állítja, „zöld” íze van. Ha viszont szeretitek a természetes ízeket, ezt a teát nektek találták ki.
Elsősorban vértisztító növény, hiszen feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, népi megfogalmazással: eltávolítja testünkből a mérgeket. Ezen kívül nagyon jó reumatikus megbetegedésekre is, leggyakrabban viszont lázcsillapításra ajánlják. A csalánban található megannyi vitamin és ásványi anyag (például vas) nagy támogatást nyújt az emberi szervezetnek.
Elkészítéséhez 3 gramm teafű szükségeltetik, amit 250 ml vízzel le kell forrázni, majd 15 perc elteltével természetesen ezt is le kell szűrni, mint minden más felsorolt teát. Ahogyan erre már a csipkebogyótea elkészítésénél is fel kellett hívnunk a figyelmet, fémszűrőt a csalántea elkészítésénél sem szabad használni.
A hetedik és egyben utolsó a listámon nem más, mint a pitypang. Azért is szerettem volna megemlíteni, hiszen valamilyen okból kifolyólag sokan azt hiszik, hogy mérgező, holott étkezési célokra is használt levele mellett azért is fontos, mert igen hasznos gyógytea készíthető belőle.
A pitypangtea méregteleníti a testet, hiszen a benne lévő enzimek gyorsítják és hatékonyabbá teszik a májműködést. Ezen kívül a gyermekláncfűvel nagyon fontos tápanyagokhoz juttathatjátok a szervezeteteket, hiszen vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag. Vizelethajtó hatása is van, tehát javítja a vesefunckiót is, amivel gyorsabban távoznak a nemkívánt baktériumok a testből.
A legegyszerűbb, ha megveszitek a kész teát bioboltban vagy drogériákban, de akár házilag is megpróbálhatjátok elkészíteni. Rendkívül érdekes, hiszen külön a leveléből és a gyökeréből is lehet teát főzni. Ha nem akartok sokat bajlódni az elkészítéssel, 3 dl vízben forraljatok fel 2 teáskanálnyi gyermekláncfüvet, főzzétek 1-2 percen keresztül, ezután várjatok 10 percet és szűrjétek le.
Ha rendszeresen szeretnétek inni, akkor hat héten keresztül két csészével tegyétek, ezután viszont tanácsos egy vagy két hét szünetet tartani.
Reméljük, hogy kedvet kaptatok a teázáshoz. Ha érdekel titeket a téma, látogassatok el egy bioboltba vagy Herbáriába, hiszen ott professzionális tanácsadásban részesülhettek.
Kiemelt kép: hazipatika.com