Szokatlan egyetemi szakok és kurzusok

Sörfőzés, Harry Potter tudománya, zombik és a vallás – te melyik szakra vagy kurzusra iratkoznál be, ha az ezeket indító egyetemekre járhatnál?

Ha szóba kerül a továbbtanulás témája, alapvetően három lehetséges verzió merülhet fel. Az első kategóriába azok az emberek tartoznak, akiknek határozott elképzelésük van arról, hogy mit akarnak tanulni, és hova akarnak menni. A másodikba olyan embereket sorolhatunk, akik szeretnék továbbképezni magukat, de nem tudják hogyan és hova tovább, mert még nem született meg bennük az elhatározás. A harmadik pedig, akiknek eszükben sincs fősulira vagy egyetemre menni, mert köszönik szépen, nekik erre nincs szükségük.

Valószínűleg kevesen vannak azok, akik már régóta tudják, mivel akarnak foglalkozni, és az egyszer sem változott az évek során. Annál többen lehetnek viszont azok az emberek, akik sokszor és alaposan végignézték a különböző egyetemek tucatnyi képzéseit.

Vajon elég alaposak voltak? Ugyanis egyre több, és egyre furcsább szakok, illetve kurzusok jelennek meg az egyetemeken; lehet az akár magyar vagy külföldi. Vannak olyanok, amelyek közben eltűnnek, de sok olyan is, amiket jelen pillanatban is oktatnak.

Angliában egészen sok különös dologgal találkozhatunk. Edinburghban sörfőzésből, míg Birminghamben óragyártásból is szerezhetünk diplomát, mindeközben Southamptonban, a Solent Egyetemen pedig akár jachttervezőként is végezhetünk. Ha ez még nem lenne elég, Liverpoolban elmélyíthetjük tudásunkat a Beatles zenekarral kapcsolatban – például, hogy milyen hatása volt a bandának a világra.

Magyarországon a legfurcsább szak – egész pontosan szakirányú továbbképzés – díját talán a pálinkamester szakmérnök nyerné el, amit a Szent István Egyetemen oktatnak Budapesten.

Az Egyesült Királyságban található Nottingham Trent Egyetemen lópszichológia- és sporttudomány is válaszható, ami egy négyéves képzés. A hallgatók a ló és az ember közti kapcsolat mélyebb megértését tanulják, így akik ezt elvégzik, a lovassport fejlesztéséhez is jobban fognak érteni. Lehet, hogy elsőre furának tűnhet, azonban akik versenylovak tenyésztésével vagy akár képzésével, esetleg lovasterápiával szeretnének foglalkozni, számukra hasznos lehet.

Forrás: fei.org

Ha valaki a versenyautók aerodinamikájában szeretne részletesebben elmerülni, és mindezt kimondottan a Forma 1-re specializálódva tenné meg, akkor a Southampton Egyetemen a helye. Itt végzett Adrian Newey is, a Red Bull Racing csapatának főmérnöke. Akik szeretik és követik a száguldó cirkuszt, azok számára bizonyára nem ismeretlen a neve.

A matematika szó hallatán biztosan sokan összerezzenek, de mi lenne, ha azt mondanám, hogy a matematika és a zene kapcsolatáról is lehet tanulni? Igen, így együtt. Püthagorasz fejlesztette ki a számtani, geometriai és a zenei egységek harmóniáját fejtegető elméletet, miszerint a két tudomány erősen befolyásolja egymást. Ez a szak mélyebb betekintést ad ebbe a kapcsolatba, és ha ez még nem lenne elég, a hallgatók specializálódhatnak is olyan zenei és matematikai irányok felé, amelyek őket a legjobban érdeklik. A képzés egyébként a Royal Holloway Egyetemen található meg Londonban.

A világ több pontján is illegálisnak számít a kannabisz termesztése, vagy akár annak csak birtoklása is, ennek ellenére az USA-ban az Oaksterdam Egyetemen van olyan szak, ahol a diákok a növény szakszerű termesztéséről, továbbá a vele kapcsolatos üzlet létrehozásáról tanulhatnak, és ebből diplomát szerezhetnek.

Ha valakit komolyabban érdekel a komédia, akár egyetemi képzés keretein belül is szívesen tanulná, akkor a Humber College-on a helye, ami Torontóban található. Itt kivételesen tényleg jól járhatsz, ha a tanárod vagy a vizsgáztató elkezd nevetni.

Furcsa szakok mellett szokatlan kurzusokat is találhatunk egyes egyetemeken. Az igazán nagy Harry Potter-rajongók között biztosan akadnak olyan személyek, akik szívesebben megismerkednének a fantáziavilágban létező tantárgyakkal. Nos, vannak olyan egyetemek, ahol ilyen kurzusokkal próbálják felkelteni a hallgatók érdeklődését.

Maryland államban, a Frostburg Egyetemen a kviddicsen keresztül mutatják be a fizika törvényeit, és a legendás lények vizsgálatával oktatják a genetikát; a kurzus a Harry Potter tudománya nevet kapta.

Kanada egyik egyetemén, a Wilfrid Laurier Egyetemen külön kurzus van arra, hogy a hallgatók a Harry Potter történetén keresztül vizsgálják meg a középkori kultúrát. Az óra keretein belül azzal foglalkoznak, hogyan jelennek meg a történetben a középkori tárgyak és gyakorlatok, valamint a középkori gondolkodásmód. A tárgy neve pedig: Harry Potter és a középkori kultúra.

Van olyan egyetem, ahol a sportszakos hallgatók David Beckhamről elnevezett kurzust vehetnek fel. Itt elsősorban a foci kultúráján van a hangsúly.

Viszont ha már híres emberekről van szó, nem hagyhatjuk ki Beyoncét sem. A róla elnevezett kurzus neve: Beyoncé és a politika. Az órák a dalaira és a munkásságára vannak felépítve. A dalszövegekben rejlő üzeneteket vizsgálják, hogy azon keresztül rávilágítsanak a politikával vagy akár a nemiséggel kapcsolatosan felmerülő problémákra. Például, hogy az énekesnő mennyire feminista vagy sem, mit jelenthetnek a becenevei, és milyen üzenetet közvetít a nőknek.

Forrás: uk.askmen.com

Nem csak filmek vagy híres emberek ihlették meg az egyetemi oktatókat. A méltán népszerű Simpson család is alapjául szolgált egy kurzusnak, ami a Simpsons és a filozófia nevet kapta. Ugyan egy jó ideje nem tanítják már, a szakirodalom még elérhető – például az Amazonon. A Simpson család történetén keresztül értelmezték Platón, Karl Marx, Immanuel Kant és Friedrich Nietzsche gondolatait.

Ha eddig még egyik sem zökkentett ki a komfortzónádból, talán a most következő igen. Ennek az órának nem más a neve, mint a zombik és a vallás. Ezen a kurzuson apokaliptikus témákat dolgoznak fel a diákok a Biblián keresztül. Deborah Christel professzor új látásmódot szeretett volna megmutatni a diákoknak, hogy minél több emberrel kedveltesse meg a teológiát. Az ősi szövegek vizsgálata nem éppen a legizgalmasabb dolog, ezért úgy gondolta, ha zombikkal dobná fel a kurzus témáját, talán több mindenki nyitna felé.

Láthatjuk, hogy manapság mennyi mindent és milyen sokféleképpen lehet felsőoktatásban tanulni. Vannak olyan szakok, amelyek nem feltétlen hasznosak miután a hallgatók elhagyják az iskolát, viszont vannak olyanok is, amikkel tényleg sokra lehet vinni.

 

Szerző: Gerencsér Zsófia

Kiemelt kép: news.fullerton.edu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]