Eötvös 100, Foucault 200 – Elindult az egyetemi inga

November 27-én elindításra került az ELTE SEK C-épületi aulájában az egyetemi Foucault-inga. Az eseményt emlékelőadás és fizikai kísérletek bemutatása előzte meg.

A fizikusok idén nem unatkozhatnak, ugyanis 2019-ben Eötvös 100 és Foucault 200 emlékév is van. Emellett az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központjának fizika tanszéke sem mehetett el szó nélkül, ezért november 27-én délutánra megemlékező programot szerveztek az egyetem C-épületi aulájába.

Dr. Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese, a BDPK igazgatója maga is fizikus, ezért nem is volt kérdés, hogy amellett, hogy tiszteletét teszi a rendezvényen, ő is nyitja meg azt köszöntő szavaival. Ezt követően dr. Ormos Tamás geofizikus, egyetemi magántanár tartott előadást, melyen levetítésre került egy, az 1950-es években készült amatőrfilm: ez a magyar geofizikusok Kínában, Eötvös-ingával végzett méréseit mutatja be. Az Eötvös Loránd által létrehozott torziós inga egyébként a tudományos szénhidrogénkutatás megalapozását tette lehetővé, jelentősége tehát óriási.

Molnár László kémia–fizika szakos tanár fizikai kísérleteket mutatott be az érdeklődőknek, ezzel is tisztelegve Foucault francia fizikus, csillagász emléke előtt. Ezt követően dr. Gál László egyetemi docens elindította az aulában felfüggesztett Foucault-ingát, ami a névadó legismertebb alkotása, és egyben egyértelmű bizonyítéka annak, hogy forog a Föld.

A rendezvényen közreműködött Csendes Máté és Czene Kristóf hallgatók, akik a híres Foucault-ingadalt adták elő.

Egyetemünk ezzel a délutáni programmal az Eötvös 100 és a Foucault 200 emlékévekhez kapcsolódott.

Papp Laura Kinga galériája

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]