Nők a mérnök pályán

Van helye a nőknek a mérnök pályán – derült ki a Savaria Műszaki Intézet által szervezett kerekasztal-beszélgetésből.

November 25-én kerekasztal-beszélgetést tartottak a Savaria Műszaki Intézetben: a téma a nők helye volt a mérnök pályán. A diskurzusban Dr. habil. Andó Mátyás intézetigazgató (Savaria Műszaki Intézet), Németh Zsuzsa projektvezető mérnök (BPW Hungary Kft.), Markovits Alexandra másodéves duális gépészmérnök hallgató (Schaeffler Savaria Kft.) és Mesics Olívia személyügyi igazgató (Opel Szentgotthárd Kft.) vett részt.

A köszöntő beszédek elhangzását követően egy – Magyarország Kormányának megbízásából, az Európai Unió támogatásával készített – videó került lejátszásra, melynek célja az volt, hogy bemutassa a sikeres női mérnöki életpályát a jövő nemzedékének. Ehhez olyan nőket kerestek fel, akik műszaki területen tanulnak vagy dolgoznak, és szeretik a hivatásukat. A videóban többek között szerepelt Moór Beatrix és Markovits Alexandra duális gépészmérnök hallgató is.

Fotó: szombathelyigepesz.hu

Néhány évvel, évtizeddel ezelőtt még jó néhányan furcsán néztünk azokra a nőtársainkra, akik műszaki területen képzelték el az életüket, ma viszont már egyre kevesebben döbbenünk meg ilyen szituációban. A kerekasztal-beszélgetés egyik résztvevője, Németh Zsuzsa is elmondta, hogy projektvezető mérnökként bizony ő is gyakran megkapja a kérdést, hogy „Miért választottad ezt a szakmát?”, de szerencsére ma már egyre elfogadóbbak az emberek. Nem véletlenül: az elmúlt időszakban számtalan nő bizonyította műszaki területen, hogy igenis van helye a nőknek a mérnök pályán. Precízség, kiváló rendszerezési és koordinálási képesség, nyitottság és kíváncsiság – csak néhány olyan tulajdonság, amelyek a női nem esetén magas szinten jelen vannak, ezért a nőknek ugyanúgy van esélyük arra, hogy felfedezzék a kreatív munkavégzés és a teremtő alkotás örömét.

A pódiumbeszélgetést megnyitó videóból már ismerős Markovits Alexandra személyesen is mesélt a képzéssel kapcsolatos élményeiről, aki kiemelte: azért választotta az ELTE IK duális gépészmérnöki képzését, mert itt nem csupán korszerű elméleti, hanem gyakorlati vállalati tudásra is szert tehet. A diskurzus során több alkalommal is felkerültek a képzés sajátosságai, egyebek mellett az, hogy eddig minden végzett szombathelyi duális hallgató az Intézet partnercégeinek valamelyikénél helyezkedett el.

Fotó: szombathelyigepesz.hu

A beszélgetőtársak jó tanácsokkal is ellátták a megjelent diákokat. Az intézetigazgató szerint a sikeres életpályához elengedhetetlen az önbizalom és a magabiztosság, amit a tudás ad meg, míg Alexandra a kitartás, a szorgalom és az elhivatottság fontosságát emelte ki, Zsuzsa a nyelvtanulást, Olívia pedig a nyitottságot hangsúlyozta.

A beszélgetést Perlaki Nóra moderálta, és a Vas Megyei Önkormányzat EFOP-1.2.9-17-2017-00080 „NŐ az ESÉLY” projektjének keretében valósult meg.

 

Fotók: szombathelyigepesz.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]