II. Restart Fesztivál SZoESE-érmekkel

Múlt hétvégén, Zalaegerszegen került megrendezésre a II. Restart Fesztivál, ahol több szombathelyi érdekeltség is volt. Tasnádi Renáta elsőéves testnevelő-gyógyestnevelő és egészségfejlesztő szakos hallgató szervezőként, míg Kövecses Patti harmadéves sportszervező hallgató és Giricz Eszter harmadéves testnevelő-gyógyestnevelő és egészségfejlesztő szakos hallgató versenyzőként vett részt a Zalaegerszeg főterén megrendezett fesztiválon.

Kövecses Patti élménybeszámolója:
Nem sok mindent tudtam a versenyről; Tasnádi Reni mesélt róla az egyik kosaras fellépésünk után. Több sportág megjelenése mellett a fesztivál jelleg is felkeltette az érdeklődésünket. A júliusi időpont nem kedvezett, hogy csapatot indítsunk, mert a lányok legtöbbje már haza költözött a nyárra. Végül egy egyénizőm lett, akinek vállaltam a felkészítését, és akivel egész júliusban gyakoroltunk. Mindenben segítettem neki, ahol tudtam: nevezés, versenyszabály, koreográfia kitalálása és a szó szoros értelemben együtt edzettem vele. Én már évek óta nem versenyzek, – volt egy komoly térdsérülésem –, de edzeni szívesen beállok. Sajnos a verseny előtt néhány nappal lemondta a fellépést, így volt egy nevezés, de nem volt versenyző. Komoly döntést kellett hoznom, hisz pontosan 3 éve és 3 hónapja nem jártam verseny közelében sem. Fizikailag teljesen rendben vagyok, hisz a foglalkozások és edzések során is végig edzek a lányokkal, tehát inkább a lelkemet viselte meg a sérülés, ezért volt számomra egy nagy döntés, hogy én induljak el a versenyen. Rengeteget segített ebben Reni, aki minden papírmunkát, szervezési mizériát félretolva elintézte, hogy ott lehessek a színpadon.

Kövecses Patti hosszú gondolkodás után lépett újra színpadra. Jó döntésnek bizonyult! Fotó: Archív

Kövecses Patti hosszú gondolkodás után lépett újra színpadra. Jó döntésnek bizonyult!
Fotó: Archív

Szombat reggel érkeztünk meg Zalaegerszegre, a verseny helyszínére, ahol először jártam, így jól jött az a plusz fél óra, hogy megnézzem a színpadot, „bejárjam” azt. A főtéren volt a rendezvény, ahol rengeteg futóval és biciklizővel találkoztam, ám a II. Restart Fesztivál a kicsit extrémebb sportokat mutatta be. Volt crossfit, katonai toborzás, box és küzdősport gála, BMX és zumba bemutató, de volt rúd- légtorna verseny is. A többnapos rendezvényen mindenki megtalálhatta a kedvenc sportágát, de nekem a fent felsoroltak tetszettek a leginkább, illetve ami megfogott, hogy szombat délelőtt milyen sportos élet van a város főterén. Sok érdeklődő volt, aki csak megnézte a táncosokat, vagy a többi sportágat.

Maga a táncverseny is szimpatikus volt számomra. Remek szervezés várt minket és a lebonyolítás is profi volt. Több kategóriában versenyeztünk: látvány tánc, disco tánc, fitnesz show, utcai táncok stb. Külön korcsoportok is voltak, nagyon sok lelkes táncost és táncosnövendéket láttam ezen a hétvégén. A zsűriben foglalt helyet Sulyok Virág tanárnő, akinek nagyon megörültem, nem tudtam, hogy ott lesz, de kellemes meglepetés volt őt is látni. Kicsit megnyugtató pont volt a zsűriben. Több profi versenyem volt a sérülésem előtt, de ott sem találkoztam ilyen díjazással, mint ami itt volt. Nagyon szép érmet kaptak a dobogós helyezettek, illetve egyedi kupa és oklevél is járt nekik. A szervezők megadták a módját, dobogó is volt, méltó díjkiosztásban volt részünk, ami szerintem nagyon fontos, és itt megvolt.
Összességében szuper nap volt, engem anyukám kísért el, jó volt ennyi idő után nekem színpadra lépni, viszont jövőre nagyon-nagyon szeretném az egész csapatot elhozni. Helyük van itt, és most már kell nekik egy kis megmérettetés.

Giricz Eszter látványos produkcióval kápráztatta el a nézőket és a zsűrit is. Fotó: Archív

Giricz Eszter látványos produkcióval kápráztatta el a nézőket és a zsűrit is.
Fotó: Archív

Patti mellett volt a versenyzők között még egy szombathelyi – Eszti győri, de Szombathelyen jár egyetemre – versenyző is Giricz Eszter személyében, aki a fitness show kategóriában indult. Őt is megkérdeztem az élményiről.

Fitnesz – show kategóriában indultál a II. Restart Fesztiválon. Miért pont ezt választottad?
Fitness show kategóriában akrobatikus és erőelemeknek kell lenni. A koreográfiám ezeket az elemeket tartalmazta, így ebben a kategóriában indultam el.

Honnan értesültél a versenyről?
Tasnádi Renáta hívta fel a figyelmemet a versenyre. Az egyetemről ismerjük egymást, nagyon jóban vagyunk, így tudta, hogy egy kis táncra nem mondok nemet. Ő mesélte, hogy fesztivál jellegű lesz a hétvégi verseny, és nagyon tetszett a szabadtéri lebonyolítás is.

Milyen feladatok vártak rá, miből állt a verseny?
Sok újdonság nem várt rám, hisz több éve – egész pontosan 2008 óta – versenyszerűen táncolok. A versenyen a begyakorolt koreográfiát kellett előadni, ami jól sikerült. Semmi különleges nem volt a felkészülésemben, megcsináltam a fellépés előtti este a szokásos szeánszomat.

Hogy készültél fel a versenyre?
A koreográfia 2018-ban készült, így nem kellett új elemeket betanulnom. A verseny előtti héten három-négy alkalommal próbáltam el, és hát az eredmény magáért beszél.

A gyakorlás és a szokásos szeánsz megtette hatását!  Fotó: Archív

A gyakorlás és a szokásos szeánsz megtette hatását!
Fotó: Archív

Kövecses Patti mondta, hogy számodra ez volt a levezetés. Eddig is hasonló versenyeken indultál?
Tavaly augusztusban döntöttem el, hogy befejezem immár véglegesen a versenytáncot, de mai napig nem tudok tőle elszakadni. Imádok fellépni a színpadra és a nézőktől is sok energiát kapok, ezért szakadok el nehezen. Sajnos az akrobatikus táncban 20 évesen már öregnek számítasz, rád aggatják a kiöregedtél címkét. Az egyetemen új kihívások után néztem és meg is találtam a szertorna személyében, ahol az a célom, hogy állandó csapattag lehessek. Mindkét szerelmem sok energiát kíván, így a szertorna mellett döntöttem, de azért néha kapható vagyok egy kis táncra is.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]