Megtört a jég – Bölcsész gólyagyőzelem Szombathelyen

Második alkalommal rendezték meg az ELTE színeiben a gólyahetet Szombathelyen: idén is rengeteg programmal várták a szervezők a frissen beiratkozott résztvevőket. Természetesen minden csapat a győzelemre hajtott, hiszen ez a három nap nem csak az ismerkedésről szólt, hanem a hat szombathelyen is jelen lévő Kar (PPK, BTK, TTK, TáTK, TóK, IK) versenyéről is.

Általános tájékoztató

A hétfő a gólyacsomagok átvételével indult, majd a kari tájékoztatók után a központi tájékoztató következett, ahol rengeteg hasznos információhoz jutottak hozzá a “friss” egyetemisták. Többek között röviden bemutatkozott az új HÖK-alelnök, Szabó Christopher, Lenkai Nóra, a Campus Iroda irodavezetője pedig dr. Németh István rektorhelyettes üdvözletét tolmácsolta. A média világára áttérve Kocsis Marcelltől és Vincze Bencétől a gólyák is megismerhették az ELTE Online, illetve az f21.hu portálok munkásságát: az írói ambícióival rendelkezőket várják a két említett médiumhoz. Hurtik Péter beszélt az egyetemi sportéletről, és sportolási lehetőségekről, ezek Szombathelyen hagyományosan nagyon fontos szerepet töltenek be. Betekintést nyerhettek a diákhitel nyújtotta szolgáltatásokba is Márkus Attila tolmácsolásában. Az általános ösztöndíjakról felvilágosítást kaptak Hajas Ádámtól, valamint megismerkedhettek még ezeken kívül a Katolikus Egyetemi Lelkészséggel és a Nyugat Takarékkal is.

IMG_4421

Fotó: Mihajliv Renáta

A várva várt túra

Ezután következett a legjobban várt program, a Savaria Túra, ahol különböző állomásokon, különböző feladatokban bizonyíthattak a csapatok. Minden Kar más-más állomással kezdett, hiszen a helyszíneken belül mindenhol ugyan azt a feladatot kellett teljesíteni. Az egyik ilyen állomás a hamarosan nyitó LVLUP e-sport bár volt, ahol elsőként egy e-sport, IT és geek kérdésekből álló kvízzel kellett szembenéznie a társaságoknak, majd összemérhették az erejüket az egyik dolgozóval Mortal Kombat-ban; természetesen volt lehetőségük plusz pontokat is szerezni.

A Desperados pubnál szintén kvízzel indítottak, majd egy élőképet kellett alkotniuk a Star Wars, A Gyűrűk Ura vagy a Trónok harca egyik csatajelenetét megformázva. Ezen az állomáson a vicces szituációknak köszönhetően nagyon jó hangulat uralkodott, persze ez általánosan majdnem az összes helyszínről elmondható lett. A Fő téri szökőkútnál a földrajz tudással rendelkezők voltak előnyben, földrajzi kérdésekre kellett válaszolni, majd az egyensúlyérzéküket is megcsillanthatták az elsősök, gólyalábak segítségével. Mindenki teli torokból, szinte egy emberként szurkolt a saját csapattársainak.

IMG_5544

Fotó: Márk Martina

A Gyöngyös Billiard&Cafe-ban a darst tudásukról adhattak számot a fiatalok, de ha nagyon bátrak voltak, az énektudásukat is megcsillanthatták: extra pontokért a Nemzeti dalt kellett előadni rap, rock vagy opera formájában.  A Berzsenyi Dániel Könyvtárnál a hangulat már a tetőfokára hágott, egy roma lagzit kellett abszolválni, nehezítés képpen hangszerek és zene nélkül; eközben Berzsenyi Dánielről kellett minél több dolgot leírni és rímbe foglalva előadni. Az előző helyszínekhez hasonlóan itt is volt lehetőség plusz pontok szerzésére, ehhez csak annyi kellett, hogy három ember szerezzen a két állomásvezetőnek ennivalót, innivalót, egy gumikacsát, egy szabadon választott ajándékot, majd szükséges volt egy kreatív szelfit készíteni.

Az “Ady kollégiumnál” a gyorsaság és az ügyesség számított: újfent három embernek kellett váltófutásban körbefutni a kolit, kezükben egy pohár vízzel. A cél az volt, hogy minél kevesebb idő alatt érjenek körbe és minél kevesebb víz hiányozzon a pohárból. Az “alma szobornál” frizbikkel kellett beletalálni adott távolságból egy halóba, ebben húsz embernek kellett részt venni, amíg ők próbálkoztak, addig a csapat másik részének táncolni vagy énekelni kellett, ezzel is növelve a pontok számát. A túra után pedig nem maradt más hátra, mint a Campus Clubban bulizni egyet  Katapult DJ-vel együtt.

Ceremóniák

Kedden délelőtt és délután megtörtént a beiratkozás, így már hivatalosan is egyetemisták lettek a gólyákból. A Karok ismerkedős játékokat tartottak, amíg a várakozók nem kerültek sorra, illetve a délután folyamán a C-épület aulájában a LVLUP jóvoltából társasjátékokkal játszhatott, aki akart: a fiúk körében a FIFA-bajnokság nagyon népszerűnek bizonyult.

17:30-tól ismét összemérhették tudásukat a csapatok, hiszen az A-épület Dísztermében 14 feladatban bizonyíthatták kreativitásukat. Többek között – a teljesség igénye nélkül – csapathimnuszt kellett írniuk, élőképet alkotniuk, megcsillogtathatták a tánctudásukat, megmutathatták, hogy „micsoda nő ez a férfi”, annyi ruhadarabot kellett magukra húzniuk, amennyit csak tudtak, és még sok más érdekes, szórakoztató feladatban vehettek részt. A legtöbb gólyának ez a programpont tetszett a leginkább, itt kovácsolódtak össze legjobban szaktársaikkal, és többek szerint itt volt a legjobb a hangulat a hét folyamán. Egyik csapat sem vette túl komolyan a versenyt, mindenki ugyanúgy szurkolt a másiknak.

IMG_6268

Fotó: Márk Martina

A szerda a Honvédség és a Katasztrófavédelem előadásával kezdődött: meglepő módon a honvédségi toborzáson nagy számban lányok is részt vettek. Az előadások szünetében Hengszter Norbert gólyapásztort kérdeztük tapasztalatairól: „Nagyon jól éreztem magam ezen a három plusz két napon. Mint pásztor, egy kicsit fárasztó is volt, hogy a gólyák mindig, mindenhol időben ott legyenek. Sajnos idén nem volt túl kegyes hozzánk az időjárás, de ennek ellenére is sikerült színes programokat összehozniuk a HÖK-ösöknek.” Majd hozzátette: „Legjobban a Savaria Túra tetszett, annak ellenére, hogy nap végére eléggé kimerültem, mind fizikailag, mind pedig szellemileg. A gólyák aktívan részt vettek minden feladatban, többnyire szót fogadtak, ezzel is megkönnyítve a dolgunkat. Az estékre a Clubban szervezett bulik tették fel a koronát. Jó hangulat uralkodott mindkét “bulinapon.”

11:00-kor kezdődött az ünnepélyes tanévnyitó, ahol az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, dr. Borhy László minden elsőst az egyetem polgárává fogadott. Köszöntőt mondott dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, dr. Németh István, szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettes, valamint az ELTE több dékánja és dékánhelyettese is; az ünnepség keretében vas- és gyémántdiplomák átadására is sor került.

A záró szerdán még egy PubQuiz következett, ahol különböző témákból válogattak össze kérdéseket a szervezők, a diákok ezekre válaszolva szerezhettek értékes pontokat. Hat óra körül következett az eredményhirdetés, ahol mindenki nagy meglepetésére (hiszen hagyományosan a testnevelők szokták elvinni a prímet) idén a BTK nyert, nagy fölénnyel. Második helyen a PPK végzett, harmadikként pedig a TáTK került a dobogóra.

Ezúton is minden csapatnak gratulálunk! Gólyák, Isten hozott titeket a Savaria Egyetemi Központban!

Márk Martina galériája

 Mihajliv Renáta galériája

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]