Heti tudomány

Cikkünkből megtudhatjátok mik voltak a hét legfontosabb tudományos hírei!

  • Az általános közvélekedés szerint „ezek a mai fiatalok” már nem olvasnak annyi könyvet mint régen. Az InfoRádió Aréna című műsorában Aczél Petra, a Corvinus Egyetem docense és László Miklós, az ELTE Társadalomtudományi Karának adjunktusa elmondták: a média által megváltozott szokásoknak köszönhetően ez koránt sincs így. Elfelejtjük ugyanis, hogy a digitális térben rengeteget olvasunk. A mennyiség nem változott, csupán módszer. Sőt ebből a szemszögből még többet is olvasnak ma a fiatalok, mint az internet és a digitális tartalmak megjelenése előtt. A professzorok azt is kiemelték, hogy már nem csak a generációk között, hanem a testvérek között is megfigyelhetőek különbségek a médiahasználatban, már 3-5 évente van egy generációs változás. De nem csak, hogy többet olvasunk, hanem írunk is: egyes felmérések szerint 15-ször többet írunk, mint 5 vagy 10 évvel ezelőtt.
  • És ha már az online média-tartalmaknál tartunk: a fiatalok többsége szerint ciki a szülőkkel egy közösségi oldalon lenni. Hammer Ferenc, az ELTE munkatársa úgy véli, a fiatal generációk azon a közösségi oldalon érzik jól magukat, ahonnan a szülők ki vannak zárva és csak maguk lehetnek. Lehet talán ez is közrejátszik abban, hogy a nemrég indult közösségi oldal az Ello, egyre népszerűbb. Az Ello-ra, a Facebookkal ellentétben, csak meghívással lehet regisztrálni, nincsenek reklámok, de még lájk gomb se: a felhasználók szövegdobozokon keresztül mondhatják el véleményüket a posztokról. Az előnyök mellett persze hátránya is van az új site-nak, például minden nyilvános és nem lehet letiltani a kéretlen személyeket. Azt, hogy mennyire lesz hosszú életű az Ello, majd a jövő eldönti. Ahogy Hammer Ferenc is elmondta, jellemzően ha egy közösségi tér létrejön, egy idő után a felhasználók az eredeti tervekkel ellentétben máshogy kezdik el használni. Mi mindenesetre kíváncsian várjuk mi lesz az „anti-Facebook” oldalból és megjelenik-e valaha egy olyan közösségi oldal, amely megdönti a Facebook egyeduralmát.

  • Ha pedig szívesen ellátogatnátok valamilyen tudományos rendezvényre a héten, összeszedtünk nektek pár ELTE-s rendezvényt, amire megéri kilátogatni:

Október 15-én Roland Galharague, Franciaország budapesti nagykövete tart előadást az Eötvös József Collegium Nagytermében, Franciaország és az EU egy multipoláris világban címmel.

– Szintén október 15-én a ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézete az Országos Könyvtári Napok Okoskönyvtár tematikus napjának keretében „E-könyv, e-olvasás” címmel szakmai napot rendez.

– És még egy program október 15-re: Tibor Fischer magyar származású brit prózaíró a Bölcsészettudományi Kar Anglisztika Tanszékére látogat abból az alkalomból, hogy „Good to Be 56: Writings in Honour of Tibor Fischer’s Birthdays” címmel a L’Harmattan kiadónál megjelent egy kötetnyi tanulmány, melyet az ELTE BTK anglisztika szakos hallgatói írtak az író műveiről. A kötet bemutatója után lehetőség nyílik beszélgetni a szerzővel.

Október 16-án  folytatódik az Atomoktól a csillagokig című előadássorozat. Ezúttal Jánosi Imre, a TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék egyetemi tanára tart előadást „Egy hétköznapi jelenség rejtélyes háttere: hogyan keletkeznek a villámok?” címmel.

– És hétvégén se maradtok program nélkül: a Nemzeti Innovációs Hivatal második alkalommal szervezi meg október 16-17. között az INNOTRENDS HUNGARY 2014 elnevezésű konferenciát és szakkiállítást.

Az eseményekről bővebb információ a hivatkozásra kattintva érhető el.

(Forrás: inforadio.hu és nol.hu)

(Fotók: twitchy.com és bbc.co.uk)

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]