ELTE-s siker a CERN-nél

Az ELTE TTK negyedéves fizikushallgatója, Bíró Gábor azt a csapatot ékesítette a CERN, vagyis Európai Nukleáris Kutatási Szervezet Summer Student Webfest versenyén, amely a Legjobb Projekt címet nyerte el.

Bíró Gábor az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban tevékenykedik részecskefizikával foglalkozó kutatásokban egyetemi tanulmányai mellett. Témája a CERN nagy hadronütköztetőjének egyik legnagyobb berendezéséhez kötődik, amelyet az ALICE (A Large Ion Collider Experiment) csoport tagjaként vizsgál. Céljuk nemzetközi kutatási munka folyamán a közvetlen ősrobbanás utáni korai Világegyetem feltérképezése, annak a kvark-gluon plazmának a létrehozása, amely tízezermilliomod szekundummal a robbanás után jelen lehetett.

A vetélkedőt idén a CERN már harmadik alkalommal rendezte meg a tehetséges fiatal kutatók szereplésének céljából, hogy minél jobb és mutatósabb tudományos-népszerűsítő projektet hozhassanak létre, amelyben bemutathatják saját kutatási szakterületüket és az azon elért eredményeket. A projekt megalkotásához kizárólag nyílt webes alkalmazásokat használhattak, amelyre 48 óra állt az induló 8 csapat rendelkezésére, majd a háromtagú zsűri értékelte a munkákat. Főképp a népszerűsítő voltukat, használhatóságukat, a humanitáriussághoz és a részecskefizikához való kötődésüket vették figyelembe.

A magyar fiú a Particle Clicker csapat tagjaként négy másik fiatallal (Tadej Novak – Szlovénia, Csien Nan-Csang – Kína, Kevin Dungs és Igor Babuschkin – Németország) szállt versenybe, a Cookie Clicker igen népszerű játékot vették alapul. Ennek megfelelően olyan játékot készítettek, amely a klikkelgetős játékőrületek szisztémáját helyezi át a részecskefizika világára. Egy darts táblára emlékeztető kör alakon – amely a nagy hadronütköztető egyik óriásdetektorának, a CMS-nek keresztmetszeti képét ábrázolja – kell a játékosnak kattintgatni és az adatokat gyűjteni. Ahogy ezek sokasodnak, úgy pedig egyre nő a kutatási élet által adott lehetőségek tárháza. Érdemes kipróbálni magát a nyertes játékot, hogy az ember fia/leánya megértse. A CERN weboldalán bárki elérheti ezt. A tervek szerint pedig nem sokára mobiltelefonokra is optimalizálják az öt fiatal kedves és értelmet adó projektjét. Kellemes játékot és ismerkedést a tudomány világával mindenkinek!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]