Készül a félévre a Művészetközvetítő és Zenei Intézet

Zenekedvelő hallgatók, figyelem! A BTK zenéért felelős intézetének hallgatói és oktatói számos programmal készülnek erre a félévre is, melyek közül sokat már most beírhatunk jelzésszinten a naptárunkba! Mutatjuk, mi mindenre számítunk!

Az 1984 óta tevékenykedő Intézet számos művészetközvetítő szakember és zenepedagógus képzését segíti elő a zenekultúra szakon, illetve az ének-zene tanári szakokon, melyhez rendszeres kóruséneklés és hangszeres előadások is társulnak. Az intézet karvezető tanára Erdős Ákos habilitált egyetemi docens, aki 1997-től oktat itt, és számos sikert ért el az Intézet hallgatóiból álló Pro Musica kórusával. A szemeszterre tervezett koncerteken is ő vezényli majd a fellépőket.

Dr. Bodnár Gábor intézetigazgató úr elmondja, hogy az Intézet állandó kórusa mellett időszakosan kisebb együttesekbe is összeállnak hallgatók, többek között azért, hogy egymással is tudják gyakorolni a vezénylést. „A repertoárunk ebből kifolyólag változó, mivel karnagy úr a kórus aktuális összetételéhez igazítja a műsorterveket. Általában 5-6 év után térünk vissza ugyanazokhoz a darabokhoz, az egyszerűbb népdalcsokroktól kezdve énekeltük például Mozart Requiemjét és részt vettünk oratórium-előadásokon is.”

Az intézeti kórusok és a hangszeres tudással rendelkező hallgatók rendszeresen közreműködnek az Egyetem és a Bölcsészettudományi Kar rendezvényein, így minden bizonnyal hallhatják majd őket végzős hallgatótársaink februári és júliusi diplomaosztó ünnepségükön. (A február 23-ai diplomaosztón már biztosan, amelyre nagyban készül a műsor!) A hagyományosan május 8-án tartott Pázmány-napon is fellépnek majd, de a jelenléti oktatás visszatértével a többi egyetemi intézettel közös programokra is számíthatunk.

A kórus, kiegészülve hangszeres növendékekkel

Az egyetemi berkeken túl a Pro Musica kórus számos együttműködés partnereként fog fellépni: így május 10-én és 12-én az izraeli Arab Jewish Orchestrával ad közös hangversenyt, és a Délkelet-Európa Alapítvány és Kutatóközpont jubileumi rendezvényére is meghívták őket (az időpont még nem tisztázódott) – e rendezvényeknek az F épületben található Kodály terem ad majd otthont. A programban szerepel még a Szlovénia nagykövetsége által rendezett koncert március 9-én, az Alkotó Muzsikusok Társaságának hangversenye, várhatóan április 6-án (ugyancsak a Kodály teremben), augusztusban pedig a European Association of Archaeologist augusztus 31. és szeptember 3. között tartandó konferenciáján való szereplés, amelynek az ELTE is szervezője, s amely a Budai Várban kerül megrendezésre.

„Az Intézet Alumni énekkarának az Óbudai Kamarakórust tartjuk, melynek szintén Erdős Ákos a karnagya” – folytatja dr. Bodnár Gábor. Ők február 19-én, a Kórusok Téli Éjszakája keretében fognak fellépni, illetve márciusban a Konfuciusz Intézet ünnepi rendezvényén működnek közre. Az év további részében pedig még májusban és júniusban lesznek fellépéseik, elsősorban vidéki helyszíneken.

Fellépés Erdős Ákos vezénylete alatt

A koncertek mellett különböző szabadon felvehető tárgyakat találunk, közülük kiemelnénk Hercz-Dorman Aliz Hangegészségtan és beszédtechnika – nem csak zeneiseknek szóló – kurzusát, melynek végeztével nyilvános vizsgaelőadásra kerül majd sor, ahol a hallgatók rövid színpadi játékot adnak elő a Kodály teremben, a szorgalmi időszak utolsó hetében.

A művészetközvetítő képzésen több olyan hallgatót találunk, aki előadói háttérrel rendelkezik, vessünk hát egy pillantást az ő zenei programjukra is! A Damara együttes két tagja, Agata Angilella és Kaufman Joel erősítik a hallgatók körét, akik januárban tartották zenekarukkal első nagylemezük bemutatóját, február 19-én pedig Péterfy Bori & Love Band előtt lépnek fel a Barba Negrában. Januárban Márkus Liza Gyöngyösön, a Városbálon képviselte az Intézetet, Nagy Noémi pedig a Nagy Noémi/Nagy Iván duó tagjaként több jazzkoncert közreműködője volt. A februárban induló A Dal 2022-es évadában is feltűnik két hallgatótársunk: Csakmag Vivien az Oláh Ibolya előadásában hallható Nem adom el c. dal társszövegírója, Csizmazia Zsolt pedig a Kontraszt zenekar zeneszerzőjeként az Éberálom c. dal születésében működött közre.

És hogy még egy oktató zenei tevékenységéről se feledkezzünk meg, Ivanyickaja Irina zongoraművésznő, az Intézet habilitált docense február 8-án a Bartók Rádió által élőben közvetített Világjáró művészeink c. műsorban zongorázik Bazsinka József, ifj. Bazsinka József, Bazsinka Mihály és Herboly László társaságában, a Budapesti Fesztiválzenekar tagjaként pedig több kamarakoncerten is hallhatjuk őt.

Minden program pontos dátuma és további információja időben elérhető lesz az Intézet weboldalán és Facebook-oldalán. Érdemes lesz nyomon követni!

Fotók: Zenei és Művészetközvetítő Intézet

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]