Filmek, novellák és Japán – ingyenesen elérhető filmek és előadások az Online Japán Fesztiválon

Február 8-án egy ingyenes online előadással indul az Online Japán Filmfesztivál, pontosabban a bemelegítése: a programsorozat elemeként február 14. és 27. között az otthonunk kényelmében nézhetünk meg 20 filmes alkotást az országból, eredeti, angol vagy magyar nyelven, a rendezőkkel és színészekkel készült videóinterjúkkal karöltve.

Varró Attila, az egyetemünk filmelmélet- és filmtörténet-oktatója február 8-án, kedden 18.30-tól tartott előadást Vihar Judittal, A bozótmétely című, később megfilmesített Akutagawa Ryūnosuke-novella fordítójával. A bozótmétely című 1950-es alkotás fődíjat nyert a Velencei Filmfesztiválon. Az előadás a Japán Alapítvány YouTube-csatornáján is visszanézhető.

Az ingyenes előadások sorát Tóth Attila volt szumóbirkozó és Máté Zoltán japanológus folytatja majd a A szumó útja – Akik a szamurájok nyomdokába léptek című dokumentumfilmről való beszélgetéssel. Ezek a társprogramok mind segítségül szolgálnak számunkra, hogy minél közelebbinek érezzük a filmművészetét ennek a nem is annyira távoli országnak.

A már említett húsz film pedig ezen a linken lesz majd látható. A filmek listája: A nyár filmje, a Szabad levegőn, a Mio szakácskönyve, a Maszkos kórterem, az AWAKE, az Arisztokraták, az Ito, az EVE idő, a Fordított Patema, A szumó útja – Akik a szamurájok nyomdokába léptek, az Ami még a rámennél is fontosabb, az Ozland – Varázslat a mosolyfakasztásra, a ReLife, a Szeretete felmelegíti a fürdővizet, a Médium, A boldogság kenyere, A Déli-sark szakácsa és a Happy Flight.

A kiemelt kép és a Varró Attila-előadás bemutatója erre linkre kattintva érhető el.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]