Hippi gyilkosságok nyomában – A kígyó című sorozatról

A Netflix új sorozata, A kígyó (The Serpent) a sorozatgyilkos, Charles Sobhraj történetét dolgozza fel, aki az 1970-es években fiatal utazókra vadászott Dél-Ázsia számos országában. A nyolcrészes széria folyamatos idősíkváltásokkal, újszerű módszerekkel mutatja meg az eseményeket, mindvégig fenntartva a feszültséget a nézőkben.

A kígyó című sorozat az 1970-es évek Ázsiájába kalauzolja nézőit, egy olyan gyilkosságsorozat eseményeit feldolgozva, amely mindeddig kevésbé volt ismert a közönség számára. A cselekmény két szálon fut, az egyikben a gyilkosságok történetei, a másikban a Charles Sobhraj utáni nyomozás elevenedik meg a képernyőn. A sorozat különlegessége, hogy az eseményeknek, a folyamatos időbeli ugrásoknak köszönhetően mindig csak egy-egy részlet tárul fel, így mozaikszerűen épül fel a történet, és csak az utolsó részben áll össze a teljes kép.

A Netflix sorozata valós eseményeket dolgoz fel. A Kígyó néven elhíresült sorozatgyilkos leginkább fiatal utazókra vadászott, többek között Thaiföld vagy India területén. A dél-ázsiai országokban eltűnt fiatalok eseteivel sokáig nem foglalkoztak a hatóságok. Egészen addig nem is gyanította senki, hogy gyilkosságok történhettek, amíg két holland fiatalnak nyoma nem veszett Bangkokban. Az ő eltűnésük ügye ugyanis eljutott a thaiföldi holland nagykövetségre, ahol Herman Knippenberg is dolgozott. A holland diplomata elképesztő energiákkal vetette bele magát a fiatalok ügyébe. A sorozat cselekményének egyik fő szálát is az ő nyomozása adja. A másik szálon a gyilkosságok perspektívájából válik láthatóvá a történet, Sobhraj és társai bűntettei tárulnak fel. A kígyó című széria egyik ereje abban rejlik, hogy ez a két történetszál csak az utolsó részekben ér össze, előtte a cselekmény különböző idősíkokban játszódik, ami által még izgalmasabbá válik az amúgy sem hétköznapi történet.

Charles Sobhraj alakját a Golden Globe-díjra jelölt Tahar Rahim kelti életre. A francia színész kiváló alakítást nyújt a sorozatban. Karizmatikus megjelenésével, határozott beszédmódjával és rabu lejtő tekintetével rendkívül hitelesen formázza meg a tragikus gyermekkort átélő, könyörtelen gyilkost. A sorozatban sok játékidőt kap a szeretőjét, a francia–kanadai Marie-Andrée Leclerc-et alakító Jenna Coleman is, akit leginkább a Doctor Who című sci-fi sorozatból ismerhetnek a nézők. A színésznő Rahimhoz hasonlóan összetetten és mélységében mutatja meg a karaktert, melynek köszönhetően értelmet nyer a történetben betöltött fontos szerepe. Az egyetlen gyenge pont talán a Herman Knippenberget alakító Billy Howle játékában rejlik. A brit színész kissé túljátssza a megrögzötten, minden idegszálával a nyomozásra koncentráló diplomata szerepét, ugyanakkor lehet, hogy a karakter már eleve ennyire neurotikus figuraként lett megírva.

A sorozatról összességében elmondható, hogy egy jól elkészített, igényes alkotás lett. Egyedisége abban rejlik, hogy valósághűen, több perspektívából mutatja meg a történéseket, valamint hogy az 1970-es évek Ázsiájának korrupt és gyenge közbiztonsággal rendelkező világába is betekintést enged, amely lehetővé tette, hogy valaki éveken át sorra gyilkolhassa az embereket, büntetés nélkül.

Képek forrása: netflix.com, port.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]