Józsefvárosi sétaszínház: a CAFe Budapest programja

Nagyban zajlik a Müpa szervezésében a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. Október 25-ig számos színházi, komoly- és könnyűzenei, képzőművészeti, irodalmi és crossover programokra mehetünk. Mi is csatlakoztunk az első, Kiss Eszter vezette városi sétaszínházhoz.

Kissé nehezen indult ugyan a program, mivel találkozópontként a Teleki László tér volt megjelölve, de közelebbi leírás nélkül, így háromnegyed tizenegykor még a helyszínen keringtünk a csoport után kutatva. Végül pont időben kikristályosodott, hogy a gyülekező a tér sarkában, a Teleki Tangó Közösségi Vásár feliratnál van, a három Mészáros Attila-féle szobor – a Lámpagyújtó, az Invitáló ószeres és Teleki egészalakosa – között. A névben szereplő tangónak később meg is ismerjük az eredetét. Zárszóként Bereményi Géza Magyar Copperfield c. regényéből hallunk egy részletet, aki gyermekkorát az egyik, térrel szemben található házban töltötte.

Kiss Eszter, a Katona József Színház művésze és a séták vezetője

Mint megtudjuk, Józsefváros korabeli lakosai zsidók, szegény iparosok és gazdag muzsikus cigányok voltak. Az utóbbiak egyszerűen juthattak át innen a különféle kávéházakba. Ha már kávé, említsünk meg egy ide kapcsolódó különlegességet: több kávémérés is működött itt, ezek közül is a leghíresebb a Teleki László tér 6. szám alatt volt található. Ez Kertész Lipótné, született Hoffmann Ernesztina tulajdonában állt, aki nem más volt, mint André Kertész, a huszadik század híres fotográfusának édesanyja

Következő állomásunk a Kun utcára vezet, ahol a már az előbb említett író óvodájáról hallunk, majd továbbmenve vezetőnk egy kis meglepést tartogat a számunkra: a Kun utca – II. János Pál pápa tér sarkán található épület tégláit, melyeken különböző feliratokat, rajzokat láthatunk, köztük a következőt is: „P. J. állt itt őrséget 1944. 7. hójában, részegen.” – tanúsítva, hogy az akkori eseményeket csak részegen lehetett kibírni.

Kiss Eszter ezt az épületet úgymond „ajándékba” mutatta, a programnak hivatalosan nem képezi részét. A Katona József Színház művésznője maga állította össze a sétatervet, korabeli fotókat is hozott az egyes helyszínekről. Kezdéskor kérte, hogy most ne úgy tekintsünk a környékre, mint amit a legszívesebben minél hamarabb magunk mögött hagynánk, hanem úgy, mintha a házak, az emberek, növények, feliratok, mind egy-egy színházi díszletelem lenne. Eszter több irodalmi művet olvasott fel az egyes állomásokon, melyek egyenként is kitűnő élményt nyújtottak, hiszen átéléssel, találóan hangsúlyozva és arcjátékot nem nélkülözve adta elő a részleteket. Mesélésnél kézzel írott jegyzeteket használt, látszott rajta, hogy szívügye ez a séta, és élvezettel vezette a 20-25 fős csoportot.

A II. János Pál pápa térre érkezve az Erkel Színház tövében állunk meg és hallgatjuk meg a tér történetét. Egyik oldalon a kibelezett pártház épülete áll, mely 1956 egyik legdrámaibb jelenetének volt helyszíne, előtte azonban egy születésnek is, hiszen Fejes Endre, a Rozsdatemető c. családregény szerzője is itt jött világra 1923-ban. Átnézve a másik oldalra, ott fut a Gázláng és a Légszesz utca, melyek között terült el az első Légszeszgyár. Érdekes fricskája a történelemnek, hogy az első gázlánggal üzemelő utcai lámpák 1856-ban gyúltak ki először Budapesten, száz évvel később pedig ugyanez a terület lett a forradalom egyik legfontosabb helyszíne

Sétánk során érintjük még a Nagy Fuvaros utcát, ahol a csillagos házakról hallunk, a Mátyás teret, ahol egy hosszabb felolvasás következik „a kerület legszebb leányáról”, majd a József utcán sétálunk végig egy-egy megállót beiktatva. Ezt követően a Salétrom utcára fordulunk, a Kölber vállalat háza elé, onnan pedig a séta végállomása, a Rákóczi tér következik. 

Melegen tudom ajánlani mindenkinek ezt a bő két órás mászkálást, hiszen sok érdekesség tárul fel a főváros kevésbé kedvelt negyedéről, és felhívja a figyelmünket arra, hogy érdemes felfelé is nézni, és az apróságokra odafigyelni. Eszter is ajánl további látnivalókat, amelyeket már egyénileg is felfedezhetünk. A séta még hat alkalommal kerül meghirdetésre, ajánlom, csapjatok le rá!

A sétáról készült galériát itt éritek el.

Fotók: Lazar Anilla 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]