Összefonódás – Urbanlights fotókiállítás

Az Urbanlights utcakiállítás keretében a MOME frissdiplomásainak képei a városi közös térbe kerülnek. A kiállítás megnyitóján jártunk.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfus-tervező alapképzésén frissen végzett hallgatók képei rendhagyó módon nem egy galériában válnak láthatóvá, hanem a város terében kaptak helyet. Az első kerületi villamosmegállókban megtekinthető képek így egy hagyományos kiállítással szemben új kontextus kapnak: a városi tér részeseivé válnak, méghozzá a hirdetőfelületeket használva fel. Ahogy azt Kudász Gábor Arion fotográfus is kiemelte megnyitóbeszédében (a Bem rakparton, a fák alatt), a galériában való kiállítás rengeteg energiabefektetés abba, hogy elzárjuk a művészetet. Az Urbanlights fotókiállítás célja éppen az, hogy a művészetet visszavezesse a mindennapok terébe. Ez részben reakció a világjárvány miatt kialakult bizonytalan helyzetre is. A karantén alatt a kultúra még inkább elzáródott a mindennapjainktól, épp ez ellen igyekszik tenni a kiállítás.

_DSC4963

Fotó: Noel Lászlók

De nem csak a kiállítás, maguk a fotók is a közösségi gondolkodás, a közös tapasztalatok köré szerveződnek. A fiatal fotóművészek fényképein megjelenő sokféle, ám mindenképp a közösségre, a közösséghez tartozó téma a városi keretezéssel sokkal jobban képes hatni. Hisz épp ott láthatóak a fotók – a valós, emberi környezetünkben –, amit, bár sok különböző megközelítésből, de tematizálnak. Így legyen szó akár az álmok szerepéről, a tudomány és művészet viszonyáról, a természet és ember kapcsolatáról, a disztopikus világrend valóságáról stb., a kiállítás koncepciója mindenképp azt hangsúlyozza: mindezek a témák nem távoliak, hanem mindennapjaink részei.

A kiállítás rendhagyó jellege a megnyitó eseményen is könnyen tapasztalhatóvá vált: a hagyományos bejárást, ahol a kurátor bemutatja a fotókat, nagyban megváltoztatta a városi környezet. A fotók viszonylagos távolsága miatt sokkal több idő telik el két kép között, így több idő is van akár beszélgetni róluk, ezentúl a bemutatás és befogadás aktusait a város újra és újra megtöri. A város zajai (mentő- és rendőrautó, forgalom stb.) és működése (beáll a villamos a megállóba) természetes módon zavarják a „tiszta” találkozást a fotókkal, ám ez inkább előnyére válik a kiállításnak: a fotók nem tudnak elszakadni az őket körülvevő világtól, nem lehetséges „önmagukban” befogadni őket. Egy rendhagyó kiállítás rendhagyó befogadást kíván tehát. Ezt augusztus 14-éig bárki kipróbálhatja, ugyanis a fotók addig lesznek megtekinthetőek a kijelölt villamosmegállókban.

IMG_3506

A kiemelt kép forrása: Noel Lászlók

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]