2016 Szent Márton emlékéve – programok Szombathelyen és máshol

Születésének 1700. évfordulóján tours-i Szent Mártonra, Magyarország egyik védőszentjére emlékezünk, az emlékév kapcsán gazdag programkínálat várja az érdeklődőket. A rendezvények célja a szent élettörténetének, cselekedeteinek megismertetése. Szent Márton Savariában, a mai Szombathely városában született, s nagy életutat megtéve 81 évesen Tours csodatevőként tisztelt püspökeként halt meg. Hazánkban negyven település és nyolcvankét templom őrzi nevét. Halasi Vivien cikke.

Az emlékév meghirdetését a szent szülővárosa, illetve a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kezdeményezte, a szent gondolkodásmódjára, és az irgalmasság évére utaló „Felemelő szeretet!” jelmondattal. A jubileum egy nyolcmilliárdos projektet foglal magában.  2016-ot megelőzően 2014 a tanítások, 2015 pedig a rákészülés éve volt.

Az emlékezni vágyók megannyi vallási és kulturális eseményt szerveztek főként Szombathelyen, de a városon kívül, például a Szent Márton-olimpiának és koncerteknek otthont adó Pannonhalmán is.

A tavalyi évben a Weöres Sándor Színház drámapályázatot írt ki Szent Márton élettörténetét és szellemi örökségét bemutató művek létrehozására, a beérkezett alkotások közül a zsűri négy drámát díjazott. A szent életét és korát bemutató előadássorozat mellett idén Werner Alajos, egyházi zeneszerző Szent Márton kantátájának zenekari bemutatására is sor kerül.

A Szombathelyi Képtárban szeptemberben kortárs kiállítás nyílt, melyen a szent üzeneteit-a hitet, szeretetet és irgalmasságot- hordozó képeket és más képzőművészeti alkotásokat láthatnak a nézelődők. A negyvennyolc művész hatvanhárom alkotása közül többen is megjelenik az a legendás motívum, amikor Szent Márton egy koldussal osztja meg köpenyét. A tárlat december 17-ig tekinthető meg.

A Szombathelyi Egyházmegye zarándoklatot hirdetett, ami által a Márton életútját bemutató ereklyék, illetve a Szent Márton korabeli Európát ábrázoló, a bécsi könyvtárban őrzött Peutingeriana-kódex térképének másolata más településekre is eljuthatnak. A város vándorkiállításának első állomása Róma, ahol október 8-án mutatkozott be a magyar-olasz-angol nyelvű tablókkal kiegészített anyag, és november 2-ig tekinthető meg a Római Magyar Akadémián. A következő európai állomás a Zágrábi Magyar Intézet.

Források: MTI, szombathelypont.hu, szentmarton.hu

Kép: savaria2020.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]