10 érv a tánc mellett

Táncolni jó, ezt tényként állíthatom 15 év tánc után, így nyilvánvaló volt, hogy írok egy cikket, amit teljes egészében a kedvenc hobbimnak szentelek. Hogy miért ezt a 10 okot szedtem össze? Mert számomra ez az a 10 érv, amiért jó táncolni.

  1. örömöt okoz: Mint minden mozgás, a tánc is köztudottan endorfint termel. Ez az agyban termelődő neurotranszmitter csökkenti a fájdalomérzetet a testben, és akár 12 órán át tartó euforikus élményt is képes kiváltani. A heroinnak és a kokainnak vannak efféle hatásai, viszont inkább perdülj táncra, mintsem ezeket juttasd a szervezetedbe!
  2. rengeteg fajtája van: Ritka az, aki képes felsorolni az összes táncfajtát, de nem ám csak a gyűjtő kategóriákat (néptánc, társastánc, stb.)… gondolj csak arra, mennyi különféle társastáncot láttál a Táncolj, ha tudsz! (So You Think You Can Dance) című műsorban (táncosoknak kötelező). Ha tánctanulásra adod a fejed, biztosan akad olyan fajta, ami pont neked való. Gyors, lassú, latin, modern? Kész bőség zavara…
  3. tele van érzelmekkel: A tánc érzelemdús, megérint, magával ragad, ámulatba ejt, olykor mulattat, máskor pedig könnyeket csal a szemedbe. Ha táncelőadást nézel, nem tudsz nem bevonódni, átérezni a jó táncos által neked kínált élményt.dancekngg
  4. az önkifejezés egyik legjobb eszköze: Mint minden más művészet, a tánc is remek eszköze a művészi megnyilvánulásnak. Annyi mindent el lehet mesélni tánccal, hogy szavakra már nincs is mindig szükség. De ha nem szeretnénk ilyen magaslatokban röpködni, elég, ha arra gondolunk, mennyire jól esik egyet táncolni, ha valami nagy boldogság ér minket. Tipp: pötyögd be a Youtube keresőjébe, hogy interpretive dance és ámulj!
  5. a ritmus: Általában szeretjük, ha minden a megszokott rendben zajlik, így tánc közben is előszeretettel vetjük be a már bevált mozdulatainkat. Érdekes viszont, hogy létezik a „ritmus-süketség”, amely – hasonlóan a színvaksághoz – idegrendszeri probléma-derült ki egy kutatásból. Viszont ez csak a „rossz táncosok” felére igaz, a másik fele szimplán ügyetlen, vagyis inkább csak bátortalan.
  6. szép lábak: Azok a kecses, feszes, izmos lábak, melyeken a táncos magabiztosan mozog, felbecsülhetetlenek. Nem ám a lábnapoknak köszönhetőek… Te is ilyet szeretnél? Irány a táncparkett!
  7. elvis-937614_960_720csípőmozgás: És ha már testtájaknál tartunk, természetesen kihagyhatatlan a csípő és annak minden irányba, minden módon történő mozgatása. Valljuk be lányok, ha akkor éltünk volna, mi is Elvis fergeteges, ma már védjeggyé vált csípőmozgásának rabjai lettünk volna, amelynek bámulásától minket is tiltottak volna a szüleink (mivel ez a mozdulat rettenetes felháborodást keltett akkoriban, annyira, hogy a televízióban is csak deréktól felfele mutatták a Királyt). Na, ki meri felvenni a versenyt csípőkérdést illetően Mr. Presley-vel?
  8. közösséget formál: Minden mozgás összehozza az embereket a közös élményszerzés és a közösen elért siker miatt. Hatalmas élmény egy csapat tagjaként versenyen eredményesnek lenni, egy táncbemutatóra összehozni mindent, együtt izgulni, a másiknak szurkolni. Én átéltem ezt, szerintem nem vagyok vele egyedül.
  9. koreográfia: A koreográfia megjegyzése koncentrációt igényel; oda kell figyelned arra, hogyan lendül a kar, merre lép a láb, a fej balra vagy jobbra dől. Így nem csak a tested mozog, de az agyad is dolgozik rendesen.
  10. a táncparkett megtámadása: Ha magabiztosan mozogsz, nem aggódsz azon, mások mit szólnak a mozdulataidhoz, a bulikban biztosan a táncparkettre vonulók élén vagy. Ha rendelkezel táncos előképzettséggel, ezt a fajta magabiztosságot könnyebb megszerezni. Viszont „lelkes amatőrként” sem kell egy széken ülve szürcsölgetned a gyümölcslevedet, irány a tánctér, mutasd meg a többieknek, hogy egy táncpárbajban te is komoly ellenfél leszel.

Egy kis érdekesség: Léteznek olyan a madarak, amelyek képesek a zenére ütemesen táncolni és követni a ritmust. Egyes papagájok szinte tökéletesen tudják követni a zene ritmusát, miközben ringatják a törzsüket, ütemesen bólogatnak, lépkednek, és lábukkal verik a ritmust. Valószínűleg egyikük sem szenved ritmus-süketségben. Ha pedig ezeknek a szárnyasoknak megy, akkor neked is!

források:
moderntanc.hu
ng.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]