Indul a IV. MOL Nagyon Balaton

Huszonöt esemény formájában a Balaton „legszebb arcát” mutatja idén is a MOL Nagyon Balaton programsorozat, amely május 28-án a tókerülő NN Ultrabalaton futóversennyel idul, majd a Balaton Sound, a Művészetek Völgye, a Kultkikötő, a VeszprémFest, a STRAND és a B.my.Lake fesztivál, kompkoncertek és borfesztiválok egész sora várja a turistákat, végül a köveskáli Kálibulival zárul a kínálat szeptemberben, felsorakoztatva a régió legizgalmasabb helyeit és rendezvényeit.

Indul a MOL Nagyon Balaton app!

Nem találod a helyed a Balatonnál? Nyúlj be a zsebedbe, töltsd le a MOL Nagyon Balaton appot, és megtudod, merre indulj! Ha oda értél, csekkolj be, és nyerj!

Természetesen mindenkinek van kedvenc helye a Balatonnál. Rajongott étterme, strandja, büféje és fesztiválja, ahová csukott szemmel is eltalál és esküszik, hogy ott a legfinomabb a lángos, legjobb a pázsit és legbarátságosabb a közönség. De mi történik, ha egy másik balatoni településre sodor az élet, megéhezel a semmi közepén egy bringakör közben, vagy kipróbálnál valamit, ami távol esik a kitaposott ösvényektől? Ilyenkor jönnek az ismerősök tippjei, a guglizás, és a mobilon nézhetetlen éttermi honlapokkal való küszködés.

Vagy az ingyenesen letölthető MOL Nagyon Balaton applikáció.

A welovebalaton.hu adatbázisára épülő alkalmazás által ajánlott helyekkel biztos, hogy nem nyúlsz mellé, az app pedig azt is megmondja, hova érdemes menni a közeledben, legyen az valamelyik MOL Nagyon Balaton-fesztivál, egy jó büfé, vagy egy stílusos vendégház.

Ha pedig odaértél, és még elégedett is vagy a hellyel, akkor ne felejts el becsekkolni és megosztani! Így az ismerősök is biztosan tudni fogják, hova érdemes betérni, ha legközelebb arra járnak. Vagy legalábbis melyik appot kell letölteni, ha biztosra akarnak menni a kiszemelt programokkal.

Letölteni és használni pedig nem csak az élmények miatt érdemes: a használók értékes ajándékokat is elcsíphetnek.

A MOL Nagyon Balaton nyomot hagy

A színes kínálat mellett a MOL Nagyon Balaton szervezői arra is hangsúlyt fektetnek, hogy a saját eszközeikkel segítsék a Régió fejlődését is. „Az ARTplacc szervezőivel közösen minden évben felkérünk egy-egy kortárs képzűművészeti csoportot, hogy a Balaton vasútállomásaira, közterületeire álmodjanak maradandó alkotásokat. Első alkalommal Zamárdiban tervezünk egy látványos és kedves alkotást, a helye és a tartalma azonban egyelőre legyen titok.” – mondta el Kiss Ádám, a MOL Nagyon Balaton projektvezetője.

MOL Nagyon Balaton: huszonöt esemény, májustól szeptemberig

Hosszúlépés

Több helyszín, június – augusztus

Nyárra a Balaton északi partjára települ a Budapesten zajos sikert arató Hosszúlépés csapatának egy része, de nem a városnéző sétákból mennek szabadságra.

Épp ellenkezőleg: azért jönnek, hogy első alkalommal kimozdulva a fővárosból itt, a Balatonfüred-Tihany tengelyen kutassanak olyan történetek után, amiket érdemes továbbadni. A tőlük Budapesten megszokott programok alapján számíthatunk akármire, ami tartalmaz lefele nézést, felfele bámulást, épületbe belógást, a reformkori Füred titkait, vagy éppen egy különleges éjszakai „csendtúrát” Tihanyban. A Hosszúlépés csapatának szándékában áll meglepni azokat is, akik akár egész életüket a környező utcákban töltötték. A sétákat tehát a helybélieknek és azoknak is ajánljuk, akik csak nyaralóként élvezik a Balaton-partot.

A részvételi korhatár nullától száz éves korig terjed, a folyamatosan frissülő programokat júniustól megtaláljátok a Hosszúlépés és a MOL Nagyon Balaton honlapján.

Kompkoncertek a Balaton közepén

Szántód-Tihany, június 24., július 22., szeptember 17.

Mi lehetne balatonibb zenei esemény, mint egy koncert a tó közepén, a balatoni közlekedés, sőt létezés ikonikus eleme, a komp fedélzetén? Kompozz Geszti Péterrel, Szabó Balázs Bandájával és a Kiscsillaggal!

Kompozni önmagában is különleges érzés, még akkor is, ha rendszeresen közlekedik vele az ember. A Csík zenekar, Hobo és a Vad Fruttik viszont az elmúlt években már megmutatták, hogy a naplementében Tihany és Szántód cirkálni és közben zenét hallgatni igazán nem mindennapi élmény.

Kultkikötő

Balatonföldvár, Balatonboglár, Balatonfenyves, június 24.-augusztus 27.

Idén tizenegyedik alkalommal vet horgonyt a kultúra a Balaton déli partján: Balatonföldváron, Balatonbogláron és Balatonfenyvesen a nyári napfordulóval elkezdődik a Kultkikötő.

A programsorozat a „Víz-Tiszta-Kultúra”- jelszó jegyében bizonyítja, hogy a zenés fesztiválokon túl is van kulturális élet a nyári Balaton partján. Az összművészeti fesztiválon színházi előadások, könnyűzenei koncertek, képzőművészeti kiállítások, gyermekprogramok, filmvetítések, alkotóműhelyek és irodalmi estek közül lehet válogatni 0-tól 99 éves korig mindenkinek. A hazai kulturális élet színe-java lép fel a földvári Szabadtéri Színházban, a boglári Művelődési Házban és a Kápolna Színpadon, valamint a fenyvesi Kultúrtérben: kiköt a Madách Színház új előadása Détár Enikő, Koós Réka és Ladinek Judit főszereplésével, az ExperiDance Magyarország történelmét feldolgozó táncelőadása, de Hernádi Judit önálló estje mellett a negyedszázados Quimby koncertje is megfér, nem beszélve a Magyar Zenés Színház A víg özvegy című előadásáról.

Everness fesztivál

Balatonakarattya, június 28. – július 3.

A Balaton nyáron a fesztiválok mekkájává válik – könnyűzenei, elektronikus, boros és gasztroprogramok sokaságából válogathatunk. De akadnak olyan egzotikumok is, mint az Everness, ahol a zene és a kaja helyett a környezettudatosságé, az önismereté és az önmeghaladásé a főszerep.

Az ötnapos fesztiválnak idén is Balatonakarattya ad otthont, ahova olyan világhírű írók, előadók és szellemi vezetők érkeznek, akik otthonosan mozognak a fent említett területek valamelyikén. Találkozhatunk Wm. Paul Younggal, A viskó című könyv szerzőjével, James Redfielddel, A mennyei prófécia írójával, de Akarattyára látogat Mabel Katz, az ősi hawaii problémamegoldó művészet, a Ho’oponopono szaktekintélye is. Hazai frontról itt lesz a visszatérő Everness-arc Soma Mamagésa, de felbukkan az előadók között Müller Péter, Bihari Viki és a gyógyteáiról országszerte ismert Szabó György is.

A nagy beszélgetéseket és önismereti utazásokat világzenei koncertek és jógaórák színesítik, de a családbarát rendezvényen gyerekprogramokból sem lesz hiány.

KeszthelyFest

Keszthely, július 1-3.

Kössük össze képzeletben a Festetics-kastélyt és a keszthelyi Balaton-partot, és képzeljünk még oda négy szabadtéri színpadot és további zárt koncerthelyszíneket.

Adjunk hozzá zenét a következő összetevők elegyítésével: világzene, blues, jazz, dixieland, latin és mai modern pop és rock, majd öntsük nyakon egy kis borral. Így jutunk el a 2016-os, vagyis a harmadik Keszthelyfesthez, ami három napon és estén át folyamatos programokkal és gasztro örömökkel üdvözli a júliust. A fentebb említett színpadok közül a belvárosiakat a felnőtteknek, családoknak lesz érdemes bevenniük, míg a MOL Nagyon Balaton színpad fellépői inkább a fiatalokat igyekszenek majd csápolásra bírni. Koncertezik többek között Rúzsa Magdi, Szabó Balázs Bandája, Fábián Juli és Zoohacker, az Esti Kornél, a Margaret Island és a Group’n’Swing. Jó hír még, hogy lesz bor is, sőt, egy komplett borfesztivál fog zajlani az eseménnyel egy időben, a Bor Összehoz Keszthelyen, mely hazánk legjobb pincészeteit hívta meg kiállítóknak. Standjaiért és a zalai ízeket felvonultató sütödékért, lacikonyhákért a sétálóutcákat és a Fő teret kell majd célba venni.

Kultúrtér a tihanyi révnél

MONO Színtér, július 1-3., ARTplacc, július 21-24.

A Tihanyi PIAC placc a Balaton egyik legkedveltebb piaca. A tihanyi rév melletti hangulatos nádas-árnyas ligetben egész évben minden szombaton meg lehet vásárolni a környék legjobb sajtjait, lekvárjait és mindenféle izgalmas régiséget. A hely azonban néhány éve már a magyar kortárs művészet egyik legfontosabb eseményének, az ARTplacc fesztiválnak is helyt ad. Idén pedig bővül a kulturális repertoár: az ARTplacc előtt két héttel színház nyílik a fövenyen.

MONO Színtér

A Momentán társulatot nehéz nem ismernie annak, aki kicsit is ismerős a magyar színház világában. Az improvizációs színház zászlóvivői július elsején a tihanyi Placcon bökik le a zászlót. A Színtér viszont nem csak a felnőttekre gondol: lesznek gyerekelőadások, kincskereső társasjáték, vasárnap délelőtt előadják a János Vitézt, sőt, szombaton este, színházi formátumban megelevenedik a gyerekkori olvasókönyvek főszereplője, Gőgös Gúnár Gedeon is. Aki már járt a Placcon, az tudja, hogy nem csak egy árnyas ligetről és az árusok szombati és vasárnapi standjairól beszélünk – a helyen egy idén tavasszal megújult bisztró is működik, kellemes terasszal. Így a színházi programokon kívül is van miért a révnél tölteni az időt. A foci EB közvetítései sem okozhatnak gondot: az aktuális meccseket is meg lehet nézni kivetítőn.

ARTplacc

Zenei fesztiválokból akad bőven a Balatonnál, színházi programok is vannak, hogy mást ne mondjunk, a túlparti Kultkikötőben. Kortárs művészeti és designfesztivál viszont csak ez egy van, az idén hatodszorra megrendezett ARTplacc.

Tihanyban a művészet tényleg jelen van – körbesétálható, megnézhető, alkalmanként megfogható. És ez nem csak a művekre, de a művészekre is igaz, akiket ugyanúgy meg lehet találni, a part és a bisztró közötti ligetben, akár egy ital, akár más művészek társaságában, egy-egy izgalmas beszélgetés közepette. Idén egy igen aktuális kérdés, a fenntarthatóság témáját járja körül az ARTplacc. Hogyan alakul ember és természet viszonya, milyen lesz a jövő a Balaton partján? Akit valaha is foglalkoztattak már ezek a gondolatok, annak érdemes Tihanyba indulnia ezen a júliusi hétvégén. Vélhetően nem csupán a művészet és a nyár együttes szépségében lesz része, de elgondolkoztató, talán felkavaró élményekben is. Az aktuális magyar filmkülönlegességeket bemutató parti mozi, a különleges színházi előadások és az estéket záró bulik viszont garantáltan nem felkavarni, hanem szórakoztatni fognak.

Balaton Sound

Zamárdi, július 6-10.

Zamárdi szabadstrandja tizedszerre változik át csendes-családos övezetből a partizenék és rajongóik világméretű találkozójává. Mackelmore, Robin Schulz, Chris Brown a nagyszínpadon, zenés stégek a vízben, kezek a magasban.

A Balaton Sound receptje eddig kilencszer működött, és idén, tizedszer sem lesz ez másként. Erről Macklemore & Ryan Lewis, Robin Schulz, Chris Brown, Steve Aoki, Paul van Dyk, az eletronikus tánczenék, az r’n’b és a hiphop több mint ötven világsztárja gondoskodik. Az idei évben először a Balaton kellős közepén is bulizhatnak a Soundra érkezők a fesztivál ideje alatt napközben működő party hajón, ahol nemzetközi sztárok készülnek speciális daytime szettekkel. Játszik a hamburgi H.O.S.H. és a svájci Adriatique páros, hallható lesz a berlini Mobilee képviseletében Rodriguez Jr. live act-je, eljön a legendás Kruder & Dorfmesiter formáció egyik fele, Peter Kruder, valamint a kölni Andhim duó és Agoria Párizsból.

Parti Pezsgés

Balatonboglár, július 8-10.

A boglári Parti Pezsgés onnan kapta a nevét, hogy középpontjába a dél-balatoni borászatok legjobb pezsgőit, gyöngyöző-és habzóborait helyezi.

Balatoni borfesztiválból sok van, de olyan, ahol kifejezetten a buborékos italoké a főszerep, csak egy. A boglári Platán sétányon a BB, a Bujdosó Szőlőbirtok, a Gutman Borpince és a Légli Szőlőbirtok mellett 14 olyan borászat lesz jelen, ami miatt szeretünk a környékbeli pincékbe látogatni. A fesztivált vidám, könnyed programként kell elképzelni: leugrik az ember a partra, aztán marad, mert egy pohár habzót csak meg kéne inni, és amúgy is elkezdődött a SuperStereo koncert. Rajtuk kívül a Party Band és a SoulBlaster szolgáltatja a fesztiválzenét.

VeszprémFest

Veszprém, július 13-17.

Minden évben eljön az a pár nap, amikor Veszprém megtelik világzenével, jazzel, poppal, világhírű zenészekkel, és könnyed dallamokra szomjas emberek tömegével.

A VeszprémFest receptje igazán egyszerű, de annál nagyszerűbb: díszletnek adott a történelmi város, ehhez hívjunk néhány olyan zenészt, akiknek dalait a huszonévesek ugyanúgy dúdolják, mint a negyvenesek, és fűszerezzük meg a nyáresti borozgatások élményével. A fesztivál nagyszínpadán már olyan hírességek is megfordultak, mint Emeli Sandé, Al Di Meola, Katie Melua vagy Craig David. Idén pedig Jamie Cullum, Lisa Stansfield, Gregory Porter, Omara Portuondo és Diego El Cigala, valamint a MOL Nagyon Balaton jóvoltából a Thievery Corporation gondoskodik a minőségi zenei élményről.

A VeszprémFest hagyományos kísérőprogramjaként az Óváros téren idén is lesz Rosé, Rizling és Jazz Napok, ami nem csak a kiváló Balaton-környéki boroknak, illetve borászatoknak ad bemutatkozási lehetőséget, hanem feltörekvő hazai jazz-zenészeknek is.

Veszprémi Utcazene Fesztivál

Veszprém, július 20-23.

A Veszprémi Utcazene Fesztivál 18 éve csupán az ország legjobb utcazenészét megtalálni kívánó megmérettetésnek indult, ám mára hazánk egyik leglátogatottabb ingyenes zenei megmozdulásává és Európa egyik legjelentősebb utcazenész seregszemléjévé nőtte ki magát.

A fesztivál egyfajta katalizátorként működik az ország könnyűzenei gépezetében, hiszen évről évre olyan, a nagyobb rendezvények számára még érdektelen fellépőknek is bemutatkozási lehetőséget ad, akiknek karrierjük ezen fázisában még szükségük van egy ajánlólevélre, amit az Utcazene közel százezres közönségétől, illetve a szakmai zsűritől az arra érdemesek meg is kapnak. Így fordulhat elő, hogy olyan mára ismert zenekarok, illetve szólisták vállalják büszkén, hogy ők is utcazenészként kezdték Veszprém utcáin, mint Szabó Balázs, Takács Eszter, a Mary Popkids, a Punnany Massif, a Kerekes Band, az Irie Maffia, Boggie és Pátkai Rozina. A tehetségek felkutatása mellett természetesen nagy hangsúlyt fektetnek a műfaj teljes palettájának bemutatására, így az utcazenészek napközbeni versenyét követően 10, párhuzamosan működő helyszínen esténként olyan nemzetközi előadók láthatók, akik ugyan utcazenészként kezdték, de később az utcát színpadra cserélték, és Európa-szerte ismert előadókká váltak.

A műfaj létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, annál, hogy évente százezer látogató várja azt a leírhatatlan hangulatot, ami egyedülállóvá teszi a Veszprémi Utcazene Fesztivált, melyet a MOL Nagyon Balaton idén saját színpaddal is támogat.

Művészetek Völgye

Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd, július 22-31.

Mi jut először eszedbe, ha azt mondjuk Kapolcs? Ha jazz, pop, népzene, színház, slam poetry, jóga, kirándulás, végtelen életöröm és szórakozni vágyó emberek tömegei, akkor több mint valószínű, hogy jártál már a Művészetek Völgyében.

Az idén 26. életévét betöltő fesztivált joggal nevezhetjük a Balaton legsokszínűbb összművészeti rendezvényének, hiszen itt minden van, amit látni, hallani vagy kóstolni érdemes.

A komolymegújuláson átmenő fesztivál programkínálatából maximum szemezgetni lehet, mivel a választék óriási. A MOL Nagyon Balaton Panoráma Színpadon a legjobb hazai előadók lépnek fel az Irie Maffiától a FISH!-ig. Sztárvendégként a Morcheeba tagjaiból létrejött Skye & Ross érkezik, és egész nyáron egyedül itt hallhatjátok az Erik Sumo Bandet. Idén Taliándörögd válik a színházi élet központjává, a népzenei programokért pedig a Folk Udvarba és a Muharay Udvarba érdemes ellátogatni. Hobo és a Modern Art Orchestra közös színpadot hoz létre, aki pedig nem lép fel a fesztivál nagyszínpadán, az biztos, hogy megfordul Harcsa Veronika Udvarában.

Paloznaki Jazz Piknik

Paloznak, Augusztus 4-6.

2016-ban ötödik alkalommal válik jazzfővárossá egy apró település a Balaton északi partján.

Paloznakon idén augusztusban ismét megrendezik az egyre nagyobb érdeklődésnek örvendő, háromnaposra nőtt Jazz Pikniket. A Homola Pincészet és a paloznaki önkormányzat koprodukcióját a többszörös platinalemezes St Germain nyitja meg a nulladik napon, a MOL Nagyon Balaton támogatásával. Pénteken és szombaton fellép többek közt Paul Williams és Jean-Paul Maunick világhírű Incognito-ja, a soul egyik legnevesebb európai előadója, Mario Biondi, hazai frontról pedig a Váczi Eszter Quartet, Harcsa Veronika és a BinJip, Csemer Boggie, a Pankastic!, Marge, a Belau és még sokan mások.

Mindeközben a falu tereit és utcáit borospoharakkal andalgó emberek töltik meg, a plédekre a helyi termelők kézműves sonkái, sajtjai, fagylaltjai és pálinkái, valamint az északi part nívós éttermeinek fogásai kerülnek. A fesztivál célja nem csak a színvonalas és meghitt hangulatú szórakozás: a támogató jegy vásárlásával idén a Paloznaki Kiállítóterem felújításához is hozzá lehet járulni.

STRAND – Nagyon Zene Fesztivál

Zamárdi augusztus 24-27.

Ismét Zamárdiban találkoznak a Petőfi Rádió kedvenc hazai előadói és jónéhány nemzetközi sztár, hogy méltó módon koronázzák meg az idei nyarat. Augusztus utolsó hétvégéjén ismét Zamárdiban kell lenni: a Hurts, Caro Emerald, Tom Odell és Jamie Woon is ezt teszi.

A STRAND – Nagyon Zene Fesztiválon, a Petőfi Rádió és a VOLT Produkció közös nagy eseményén a magyar könnyűzene java Zamárdiban lesz a Tankcsapdától és az idén 25 éves Quimbytől kezdve a saját nappal és különleges programmal érkező Wellhello-Halott Pénz párosig, és a Punnany Massif-ig, akik idén mindössze négy fesztiválfellépést vállaltak el, köztük a STRANDot! Pesrze világsztárokból sem lesz hiány: Caro Emerald, a Hurts, Jamie Woon és Tom Odell is Zamárdiban tölti a nyár utolsó hétvégéjét, akárcsak az Asking Alexandria, vagy a Hollywood Undead.

B.my.Lake

Zamárdi, augusztus 24-27.

Negyedszer kerül megrendezésre B.my.Lake, mely 2013-as debütálásakor azonnal Közép-Európa egyik legnépszerűbb fesztiválja lett, és rögtön a hazai underground elektronikus zene rajongók elsőszámú nyári célpontjává vált.

A fesztivál népszerűségének, előremutató szemléletének és világszínvonalú programjának köszönhetően már az első évben elnyerte az „Európa Legjobb Új Fesztiválja” díjat a holland European Festival Awards-on.

A B.my.Lake tavaly költözött át Balatonaligáról Zamárdiba. A döntés jónak bizonyult, Zamárdi jól bejáratott fesztiválterületén a fesztivál új otthonra talált, sőt a zenei sajtó is egyöntetű elismeréssel fogadta a 2015-ös B.my.Lake-et.

A techno/tech-house/minimal/house zene legmeghatározóbb előadóit felsorakoztató B.my. Lake Augusztus 24-én nyitja meg kapuit egyedülálló hang-fény-és látványelemekkel, s az óriási érdeklődés ellenére is igyekszik megtartani közvetlen, butik jellegét. Zamárdiban idén is a lejátszók mögé áll Richie Hawtin, itt lesz Carl Cox, Solomun, a Kollektiv Turmstrasse, a Dubfire és még nagyon sok dj, ahogy megszokhattuk.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]