Idén is lesz Nemzetközi Könyvfesztivál Budapesten

Már csak egy hónapot kell várni a következő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, amely idén közel 300 programmal, író-olvasó találkozókkal, dedikálásokkal, felolvasásokkal, koncertekkel, kiállításokkal várja a könyvbarátokat április 21. és 24. között a Millenáris parkban. A fesztivál kiemelt vendége Szlovákia, író-díszvendége pedig a norvég Jostein Gaarder lesz. Az irodalom mellett más témák is előkerülnek majd, például Európa megosztottsága vagy a globális felmelegedés.

Az idei rendezvényen 24 ország képviselteti magát, és közel 600 szerző, író, tudós és művész érkezik vendégként a fesztiválra. Az idei program abban is különbözik az előző éviektől, hogy több társadalomtudományi témát feldolgozó beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők.

A programok között szerepel az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja, amelyre 18 országból érkeznek tehetséges fiatal írók, Magyarországot Totth Benedek fogja képviselni.

A könyvtárosok programja sem marad el, folytatódik a háromezer könyvtárost megmozgató Könyvtáros Klub is. Az Európai Írótalálkozó résztvevői pedig az irodalmi díjak és pályázatok szerepéről, a siker és az irodalmi kvalitás összefüggéseiről fognak beszélgetni, emellett téma lesz Európa növekvő megosztottsága is. 2016-ban ötödik alkalommal rendezik meg a fesztivál keretében az ország független könyvesboltjainak sokszínűségét ünneplő Kis Könyves Éjt, valamint idén is várja a családosokat a Gyerek(b)irodalom szekció.

A fesztivál díszvendég-országa idén Szlovákia lesz, az elmúlt években inkább a távolabbi kultúrák kerültek a középpontba, úgyhogy idén úgy döntöttek a szervezők, hogy ideje alaposabban megismerkedni szomszédjaink irodalmával is.

A fesztiváligazgató elmondása szerint a Szlovák Irodalmi Információs Központ a rendezvény alkalmából pályázat útján 25 szlovák mű magyar nyelvre fordítását támogatta. Szabó Eszter azt is hozzátette, az idei fesztivál jó lehetőséget teremt, hogy kiderüljön, milyen piaca lehet a szlovák szerzők műveinek Magyarországon.

A díszvendégek 45 programja között történelmi, valamint kiadói-fordítói kérdéseket megvitató szlovák-magyar kerekasztal-beszélgetések, és számos könyvbemutató – kortárs költészeti és prózai antológiák, mesekönyvek, szakácskönyv, esszékötet – is szerepel. Emellett lesznek gyerekeknek szánt interaktív zenés előadások, valamint dzsesszkoncert és közép-európai zenés irodalmi kabaré is.

A fesztiváligazgató Jostein Gaarderről, a vásár idei író-díszvendégéről szólva hangsúlyozta, hogy a norvég szerző első számú bestsellere, a Sofie világa 60 nyelven látott napvilágot, eddig eladott példányszáma elérte a 40 milliót. Film, valamint számítógépes társasjáték is készült a műből, 1995-ben ebből a könyvből adták el a legtöbbet a világon.

A környezetvédelem és az emberi jogok területén is gyakorta felszólaló Jostein Gaarder a könyvfesztiválon április 22-én, a Föld napján előadást tart az Etika a jövőért címmel a Noran Libro Kiadó által a globális felmelegedéséről szervezett minikonferencián.

A részletes programért kattintsatok IDE!

Forrás: MTI
Kép: bookicious.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]