A béka esete a miskolci kocsonyával

Már hagyomány Miskolcon a farsangi időszakban megrendezésre kerülő Kocsonya Farsang, ahová nem csak a város lakói, hanem még a külföldről érkezők is szívesen látogatnak el. Félreértés ne essék, senki nem öltözik be kocsonyának, hanem inkább békának! Hogy milyen volt a programokban bővelkedő 4 nap, milyen finom falatokat lehetett fogyasztani és hogyan kerül a történetbe az ugráló kétéltű, azt most megtudhatjátok!

12647761_10208218207470412_911427090_nA Becherovka Miskolci Kocsonya Farsang hagyomány a város számára. Több ezer ember özönlik az utcákra, hogy megünnepeljék a miskolci kocsonyát, és a benne pislogó békát. A programsorozat ihletője egy régi történet, amely így hangzik: egy tót betért egy miskolci kocsmába, ahol természetesen kocsonyát rendelt, viszont a finom ételből egy derékig belefagyott béka pislogott az éhes hasú betévedőre. Innen ered a „Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka.” mondás, ezért van az, hogy a kétéltű ott zöldell szinte városszerte a négynapos rendezvénysorozat alatt; még a főutcai üzletek kirakatai is elbékásodnak erre a rövid időre.

A programokat illetően rendkívül színes paletta állt rendelkezésre azok számára, akik úgy döntöttek, belevetik magukat a forgatagba. Minden korosztály találhatott számára tetsző eseményt: Egyszervolt Mesezenekar, BioHarmónia Tai Chi Egyesület bemutatója, Gesztelyi Néptánc Csoport táncháza. Emellett kiállítások, ízkocsonya és forralt bor verseny, kutya farsang, egy jégpálya, valamint koncertek színesítették az eseményt. A Magashegyi Underground, a Cloud 9+ és Deniz hatalmas bulit csaptak, a Paddy and the Ratsről és a Hooligansről nem is szólva. A tehetséges fiataloknak is teret engedett a rendezvény; a Sky Fanatic, a Warning! és Kocsis Klaudia fellépésére sokan látogattak el. Nagy Feró és a Beatrice is megmozgatták a kissé átfázott tömeget. A Kocsonya Farsangot szokás szerint felvonulás nyitotta, és sokak örömére tűzijáték is volt; az est zárása képpen pedig a Helynekem romkocsmában zajlott az after party.

A szabadtéri rendezvények esetében fontos tényező az időjárás, amely – szokásához híven – idén is majdnem közbeszólt, de szerencsére máshogy alakultak a dolgok. A csütörtök esősen indult, így a hátra maradt pocsolyák, valamint az olvadó hó zokniig áztatta a legtöbb cipőt, de elállt az eső, benépesült a főutca és mindenki jót mulatott.

12592663_683904208416300_4771635371235937281_nMint a legtöbb eseményen, itt is árusok lepték el az utcákat. Mindenféle földi jót lehetett kapni: kézműves tárgyakat (fából, kerámiából, bőrből), Miskolchoz kötődő emléktárgyakat, nők kedvében járó holmikat (ékszereket, táskákat), valamint természetesen békákat (nem kocsonyában, hanem plüss verzióban). Az étel-és italkínálat szinte elkápráztatta a nézelődőket: hatalmas teknő tele tepertővel, látványkonyhában készülő főtt ételek, borok, ízes pálinkák, rétesek, forró italok a hideg ellen, valamint kocsonya (kb. minden sarkon). Többször kellett körbejárnom a területet, mire eldöntöttem, mit vacsorázzak. Természetesen a hozzám hasonló gumicukor-imádók mellett én is betértem az édességes sátorhoz, hogy vegyek néhány cukorbombát.

Akik nem kívántak vagy nem tudtak kilátogatni a forgatagba, azok Ustream-en követhettek néhány koncertet. Remek hangulatban telt ez a négy nap, a vasárnap esti bontás pedig végleg kiürítette a főutcát. Minden évben kimegyek a rendezvényre, és ez nem lesz másképp az elkövetkezendőkben sem! Érdemes ellátogatni az esemény hivatalos honlapjára, vagy a Facebook-os oldalára.

A képek többsége a Becherovka Miskolci Kocsonya Farsang Facebook oldaláról való.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]