Egykori ELTE-s oktató kapta a Babits Mihály Alkotói Díjat

Lator László Kossuth-díjas költő, műfordító, irodalomtörténész kapta a Babits Mihály Alkotói Díjat. Az ünnepélyes díjátadásra a Petőfi Irodalmi Múzeumban került sor.

Egyetemünkön a hetvenes évektől a kilencvenes évekig oktatott Lator László, költő és műfordító, a kortárs irodalom egyik meghatározó alakja. Hétfő esténként népszerű és nagy hatású műfordítási szemináriumot vezetett az ELTE bölcsészkarán. Kitűnő előadónak tartják, esszéi gyakran párbeszéd formájúak, először a rádióban vagy másutt elhangzott dialógusok megszerkesztett, továbbfejlesztett változatai.

A 87 éves szerzőt a díjátadón Ferencz Győző költő, irodalomtörténész köszöntötte, aki Latort az elmúlt évszázad egyik legnagyobb formátumú alkotójának nevezte.

Lator költészetét első pillantásra megkülönbözteti a kortárs magyar lírában szűkszavúsága és a kötött formákhoz való ragaszkodása. Domokos Mátyás azt írja erről a lírai hajlamról és törekvésről: „a Létezés egyetlen ősképletét akarja fölírni a halál fekete táblájára” – olvasható a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján.

A díjátadást követően Lator László verseit Tasnádi Bence színművész szavalta el.

A Kossuth-díjas alkotó (Ezen díja mellett, most már tizenhat irodalmi- és kulturális kitüntetéssel rendelkezik) elmondása szerint nem számított a díjra. „Akárhogy kelletjük magunkat, minden elismerésnek örülünk. A Babits Mihály Alkotói Díj jelentőségét számomra az adja, hogy ez egy szakmai kitüntetés. Jó érzés, ha az ember munkásságát a pályatársai, a szakmabeliek ismerik el” – fogalmazott a Népszava kérdésére.

A kiemelkedő szépírói és tudományos életművek díjazásáért alapított emlékdíjat többek között Juhász Ferenc, Kányádi Sándor és Tandori Dezső is megkapta.

 

forrás: nepszava.hu, pim.hu

fotó: pim.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]