Európa-nap a Kiscsillaggal és hét ország neves jazz-zenészeivel

Ünnepeljük együtt az Európa-napot május 11-én szombaton, a budapesti Erzsébet téren! Az egész napos programok között a kicsik és az idősebbek, a zene rajongói, valamint a színház szerelmesei is találnak majd kedvükre valót.

Az idei Európa-nap fókuszában a polgárok európai éve áll, ezért az Erzsébet tér egy napra modern kori, sokszínű, európai agorává változik. Köszöntjük a július 1-jén csatlakozó Horvátországot is és az így 28 tagúra bővülő Európai Uniót.

Reggel tíztől este tízig színes programokkal várunk mindenkit. A legkisebbek számos gyerekprogram közül választhatnak: a Piréz Műhely foglalkozásai, RePlacc, ökoprogramok, ugrálóvár, alkotósarok, valamint Kovácsovics Fruzsina és az Apacuka zenekar koncertje várja a gyerekeket.

A felnőttek tájékozódhatnak az őket európai polgárokként megillető jogokról, legyen szó akár EU-s munkavállalásról, tanulásról, vagy a 2014-es európai parlamenti választásokról. Az útleveles játékban részt vevők pedig számos ajándéktárggyal gazdagabban térhetnek haza.

A nagyszínpadon hazai és európai zenészek váltják egymást. A nap fő fellépője a Lovasi András nevével fémjelzett Kiscsillag zenekar. Összesen hét országból érkeznek a neves jazz-zenészek, hogy egy közös, sokszínű európai produkcióval köszöntsék az Európa-napot. Magyarországot a jazz-rajongók körében méltán népszerű Szakcsi Jr. (zongora) és Gyárfás István (gitár) képviseli majd. Nagy-Britanniából Byron Wallen trombitás érkezik, akit a Jazzwise magazin “az egyik leginnovatívabb, legizgalmasabb és legeredetibb élő trombitásként” aposztrofált. Dániát Christina von Bülow, szaxofonos, Ausztriát Berndt Reiter, kiváló dobos, Csehországot pedig Josef Feco (bőgő) képviseli majd. Vendégünk lesz az izraeli jazz élet kiemelkedő alakja, Amikam Kimelman tenor szaxofonos. A koncertet a különleges hangú román jazz-énekesnő, Luiza Zan éneke teszi teljessé. A nemzetközi jazz-koncert az európai kulturális intézeteket tömörítő EUNIC-hálózat jóvoltából valósul meg, a Budapesti Francia Intézetnek köszönhetően pedig az Angers-i Orchestre Scénefonia lép fel ismert filmzenék szimfonikus feldolgozásával.

Ferenczi György és a Rackajam a városi népzenét elegyíti a soul- és a blues-zenével. Bolyki Balázs, a gospel műfaj egyik legnevesebb hazai képviselőjének kórusa, a NEVER GIVE UP sérültséggel élő tagokból áll. Fellépésük a befogadás és a fel nem adás üzenetét hirdeti az Európa-napon.

Az Európa Pont helyszínén, a pódiumszínpadon az európai identitásról beszélgetünk, arról, hogy magyarként európaiak, európaiként magyarok vagyunk. Vendégünk lesz Ripoff Raskolnikov, osztrák származású zenész. A dán c:ntact tánccsoport a Ghandi Gimnázium drámatagozatos diákjaival lép fel, a Momentán Társulat interaktív és improvizatív előadása pedig az európai értékek köré épül.

A gasztronómia kedvelői az Európa sörkertben és a BurekBárban kóstolhatják meg a kontinens ízeit, a Horvátország iránt érdeklődők pedig az idegenforgalmi kiállításon ismerkedhetnek a július 1-jén csatlakozó ország természeti és kulturális értékeivel.

Aki pedig nem Budapesten szeretné megünnepelni az Európai Unió születésének 63. évfordulóját, országszerte 15 további helyszín programjai között válogathat.

Háttér: Az Európa-nap (május 9.) az európai béke és egység ünnepe. Ezen a napon a történelmi jelentőségű „Schuman-nyilatkozat” évfordulóját ünnepeljük. Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely révén a kontinens országai közötti háború elképzelhetetlenné válna. A mai Európai Unió kialakulásának kezdetét a Schuman-javaslattól számítjuk.

További információ:
Európai Bizottság
Európai Parlament
Europe Direct
Facebook

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]