A Képzőművészeti- és a Színház- és Filmművészeti Egyetem is a csőd szélén

Mindkét művészeti egyetem financiális problémákkal küzd. Önkénteseket keresnek és hallgatói fórumot szerveznek, hogy megmentsék magukat a bezárástól.

“Ha szeretnéd látni belülről, hogyan működik az Egyetem és gyakorló színháza, az Ódry Színpad, ha érdekel, hogyan kapcsolódik össze a kultúra és a kommunikáció, az oktatás és a színház, ha szívesen nézel előadásokat és legalább 3-6 hónapon át velünk tudsz dolgozni heti néhány óra erejéig, jelentkezz hozzánk önkéntesnek” – olvasható az Színház- és Filmművészeti Egyetem felhívásában.

A jelentkezőktől jó kommunikációs készséget, felhasználói szintű számítógépes ismereteket, rugalmasságot és alkalmazkodóképességet, kreativitást és nyitottságot, valamint kultúra iránti fogékonyságot várnak el.

Az önkéntesek ingyen látogathatják az Ódry Színpad előadásait, használhatják az egyetem könyvtárát, szakmai referenciát szereznek és ajánlólevelet kapnak, valamint folyamatos szakmai konzultációt folytathatnak az önkéntes feladatokat koordináló munkatársakkal.

Az önkénteseket a következő munkakörökben foglalkoztatnák: kommunikációs és közönségkapcsolati feladatok, díszlet- és jelmeztárral kapcsolatos feladatok, grafikai tervezés, előadások fotózása, jegyszedés, ruhatári feladatok, utcai megjelenések koordinálása, valamint az egyetem könyvtárának munkájában való részvétel.

18 éven felüli jelentkezőktől várják az önéletrajzot és a motivációs levelet a rektorihivatal@szfe.hu e-mail címre. A felvételt személyes beszélgetés előzi meg.

A villanyszámlát sem tudják kifizetni

Két héttel ezelőtt nagy visszhangot kiváltó nyilatkozatot tett Ascher Tamás, az egyetem rektora.

“Mi mindent megtettünk: már tavaly egy hónapos szénszünettel dolgoztunk, emeltük az oktatók kötelező óraszámait, emeltük a szolgáltatások díjait, csökkentettük az alkalmazotti létszámot” – számolt be a Színművészeti nehéz helyzetéről, hozzátéve, hogy folyamatosan keresik a plusz bevételi forrásokat, és 2008 óta sikerült megduplázni saját bevételüket.

“A fenntartó biztató kijelentéseket tesz, például hogy mindenkit fel lehet venni, megszűntek a keretszámok, de a villanyszámlát és a tanárokat nem fogjuk tudni kifizetni” – fogalmazott Ascher Tamás.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem állami támogatása 2008-ban 865 millió forint volt, 2010-ben ez az összeg már csak 807 millió forintot tett ki, 2013-ban pedig 451 millió forint lesz, holott már az előző évi elvonások is szinte megoldhatatlan helyzetet teremtettek – mondta a rektor.

A Képzőművészetin se jobb a helyzet

Február 4-én hallgatói fórumot tart a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói önkormányzata, amely felhívásában azt közölte: a decemberi 65 milliós zárolás után az újabb 300 milliós elvonás azt jelentheti, hogy az intézmény tavasznál tovább nem tud működni.

“Amennyiben a kormány ilyen mértékben ellehetetleníti egyetemünk működését, azt kénytelenek leszünk a hallgatói szerződésekben foglaltak semmibevételének tekinteni és feltételezett jogsérelemként kezelni” – írták.

forrás: hvg.hu
eduline.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]