Van ott valaki?

Ha a 7-es buszt nem emberekkel, hanem csimpánzokkal töltenénk meg, nagy valószínűséggel egy sem maradna. Az író az emberi és az állati természet, miben lét és én tudat témáit járja körbe.

Jelen kötet, mint ahogyan azt a borítón is olvashatjuk, válogatott írásokat tartalmaz. Ha belelapozunk, hamar kiderül, hogy az írások három fő téma köré szerveződnek: az állatok, az emberek és a tudomány köré.

A szerző a tőle megszokott tudományossággal és alapossággal magyaráz olyan problémákat, amelyek megbújnak a különböző kapcsolatainkban az állatokkal, társainkkal vagy éppen a tudománnyal – s teszi mindezt rendkívül közérthető módon.

Csányi nem csak mint író tehetséges, de a témaválasztásban is remekel. Ennek ellenére, ez a kötete kevésbé könnyebb hangvételű, mint például a Fékevesztett evolúció, így aki eddig még nem olvasott a szerzőtől, annak inkább az előbb említett könyvet ajánlanám.

A Van-e ott valaki? a tudatos lényt keresi a különböző állatfajokban – akinek van házi kedvence, remek olvasmányra bukkant –, kutatásokkal és kísérletekkel bizonyít a szerző, valamint tipizálja az állatok tudatosságának fokozatait.

Az emberekről szóló blokkban a „Miért csináljuk „azt”?” fogott meg a leginkább. Itt Csányi szinte egy mondattal elintéz egy olyan problémát – vagy talán egy egész problémakört –, amely a szexussal foglalkozik, és újra és újra a közvélemény fókuszába kerül. Akár ezen könyvben, akár a Fékevesztett evolúcióban olvasottak alapján, tisztázhatjuk azt a problémát, hogy az ember miért is csinálja „azt”. Tudományosan magyarázható, hogy az „az”, az emberi evolúció során elvált az utódnemzés kizárólagos céljától és mint örömforrás is funkciót kapott.

A tudományos fejezetekben pedig olyan problémákkal foglalkozik, amelyek meghatározzák a tudomány mai irányát, azt, hogy merre is érdemes tovább lépni, valamint megpróbál választ adni olyan alapvető kérdésekre, amelyek a tudománnyal szemben merülnek fel.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]