Venezuelából és Argentínából a Campusra

Egy nap, és kezdődik a Campus Fesztivál!

A fesztivál egyik legnagyobb buliját a nu-jazz kultúra markáns képviselője, az osztrák Parov Stelar Band adja, névadó vezetője a kétezres évek közepe óta gyártja a jobbnál jobb electro-swing és nu-jazz slágereket, melyek egész Európában meghódították a táncparkettet.  Látható-hallható még a Désorden Publicó, a venezuelai zenekar a legelsők közé tartozott azok közül, akik a nyolcvanas évek közepén az autentikus és a második generációs ska zenét elkezdték keverni a latin rockkal valamint más, hagyományos dél-amerikai műfajokkal. A zenekar az elmúlt 26 évben számtalanszor körbeturnézta a világot, megjelentettek nyolc nagylemezt és több ezer koncerten mutatták be azt az elképesztő vérmérsékletű igazi latin showt, amit legalább egyszer mindenkinek látni kell.

A zenei kuriózumoknak viszont ezzel még nincs vége. Az argentin Argies gyökerei között megtalálhatjuk a hetvenes évek brit punkzenéjét, például a The Clash-t, a ska-t és a reggae-t, valamint a latinos elemekkel teli rock&roll-t. A zenekar 600 nemzetközi koncertje során számtalanszor állt punk legendákkal közös színpadon – de a legkisebb klubkoncerteken is táncra bírják az arra nyitott közönséget.

Angliából több remek produkció is szerepel a programkínálatban. Zenél majd a Moving Fusion és a Metrik, a rave és a keményvonalas electro keverékét hozza a Hostage, de itt lesz az ambient, ambient-house műfajok egyik szó szoros értelemben vett legendája, a brit Chris Coco is.

Hazai kedvencek

Nyári fesztiválhoz méltóan jönnek a hazai csemegék. Debrecenben már klasszikus a Subscribe, a Quimby, Irie Maffia, vagy például Deák Bill Gyula! Zenei különlegesség a Csík Zenekar Presser Gáborral és Lovasival, a Biorobot Unplugged Bérczesi Róberttel, a magyar népzenei hagyományt, a klasszikus amerikai dzsesszel ötvöző Dresch Dudás Mihály vezette Dresch Quartet.

Debreceni fesztivál azonban mit sem ér debreceni előadók nélkül! PG Csoport, Hangtapasz, Wyrfarkas, Skafunderz, a Lux Együttes és Felkai Miklós, Dr. Valter, Premier Plan, csupán néhány név a több mint negyven helyi produkció közül. Szombaton pedig a fesztivál nagyszínpados záró buliját ezúttal is a Tankcsapda adja!

Karinthy-gyűrűvel a fesztiválon

A Campuson hagyomány már, hogy az évek óta a Lovardában teltházzal futó Stand Up Dumaszínház humoristái minden este megdolgozzák a rekeszizmokat, ezúttal Kőhalmi Zoltán, Kiss Ádám, Mogács Dániel, Beliczai Balázs és a két debreceni, Bruti, valamint a nemrég Karinthy-gyűrűvel kitüntetett Hadházi László nyomják a poénokat. Hadházi Lacit ezen a nyáron más könnyűzenei fesztiválon nem is láthatjuk, csak Debrecenben a Campuson.

Több mint 200 fellépő műsorát láthatja a közönség július 20-24. között Debrecenben a Nagyerdőn! A paletta felöleli az összes zenei műfajt, ennek megfelelően a rock mellett többek között a népzene és az elektronikus műfajok rajongói is megtalálhatják a kedvenceiket, összesen hét színpadon.

A fesztiválon ötvenöt civil szervezet mutatkozik be. Idén ezen a téren is országosan egyedülálló dolog született meg csak a Campus Fesztiválra! A résztvevő civil szervezetek közül több mint húszan, Civil Pont néven önszerveződő csoportot alakítottak, és egy éves tervezés után egy teljes programsátrat töltenek meg. Solymász bemutató, terápiás kutya bemutató, fórumbeszélgetések szenvedélybetegségekről, és interaktív élő társasjáték is színesíti majd a Civil Pont sátor programját!

Harmadik Olimpia

A debreceni Campus Fesztivál kísérőrendezvénye a Campus Olimpia! A sportrendezvény a magyarországi és a határon túli felsőoktatási intézmények hallgatói számára jött immár harmadik alkalommal.

A verseny célja a sport és a sportolás népszerűsítése, olyan közösségi esemény megteremtése, ahol a különféle oktatási intézmények szurkolói és versenyzői kapcsolatot tudnak egymással építeni. Az Olimpia a fesztivál kapcsolt rendezvénye, mely összeköti a sportot és a szórakozást a magyarországi és a határon túli felsőoktatási intézmények között! Több sportágban lehet nevezni, melyek közül várhatóan ebben az évben is a kispályás labdarúgás és a strandröplabda lesz a legnépszerűbb. A kispályás labdarúgást a Magyar Labdarúgó Szövetség is támogatja, a torna az MLSZ Grassroots programjának kiemelt rendezvénye.

Több tucat hazai felsőoktatási intézményből érkeztek be a jelentkezések, de – hasonlóan a tavalyi évhez – a határon túli egyetemek is nagy létszámmal képviseltetik magukat, elsősorban Nagyváradról, Aradról, Szatmárnémetiről, Temesvárról valamint kárpátaljai intézményekből érkeznek hallgatók.

A szervezők azokra is gondoltak, akik nem neveztek semmilyen sportágban; nekik változatos kardio és aerob mozgásokból álló extra sportolási lehetőséget biztosítanak a Debreceni Egyetem főépülete előtt, a rendezvény ideje alatt kangoo, zumba, spinning bemutatók, kerékpáros ügyességi versenyek lesznek, de az extrém sportok (triál, parkour) is képviseltetik magukat.

Bővebb információ a fesztivállal kapcsolatban a www.campusfesztival.hu oldalon, az olimpiáról pedig a www.campusolimpia.eu  olvasható.

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]