Varázslók pálcája

Lábass Endre festőművész, író kérdezi tudós és művész barátait az ELTE Egyetemi Könyvtárában. Május 24-én Györe Balázs írót fogadja.

Lábass Endre a pesti háztetők szerelmeseként a könyvtár kupolájában berendezett műtermében régi „lakója” az Egyetemi Könyvtárnak. A programsorozat keretében tudós és művész barátait kérdezgeti munkásságukról, élményeikről – igazán fontosnak és látszólag jelentéktelennek tűnő dolgokról egyaránt. A személyes hangvételű beszélgetéseknek a könyvtár ma Díszteremként működő egykori olvasóterme nyújt egyszerre impozáns és intim közeget. A programsorozat a TÁMOP 3.2.4/09/1-KMR-2010-0021 „Az ELTE könyvtár rendszerének komplex fejlesztése a könyvtárhasználat megkönnyítése érdekében” projekt keretében valósul meg

Az első vendég május 24-én Györe Balázs író-költő, többek közt a Halottak apja és az Apám barátja szerzője lesz. „Györe Balázs többször leírta és kimondta, ő lényegében nem talál ki semmit, csak a leírással küszködik – szeretne megérteni. Egész felnőtt éltemben ugyanezt gondoltam – mondták is, egyáltalán nem vagyok író, mert a szövegeimben nincsen fikció. Györe Balázs idézeteket gyűjt, ezt tette édesapja is, csakhogy a fiú fel is használja ezeket az immár kétszeresen fontos, örökölt töredékeket – ez megint közel áll szívemhez, egyrészt, mert sok nagyon is kedves íróm újságkivágásokat, idézeteket gyűjtött szenvedélyesen, másrészt, mert szinte ismeretlen édesapámmal én is majd minden percben együtt vagyok, pedig testileg már régóta nem él” – írja a beszélgetés ajánlójában Lábass Endre.

Vendégek:
május 24.  Györe Balázs, író
május 31.  Dr. Szörényi László, irodalomtörténész, az MTA Irodalomtudományi Intézet igazgatója
június 7.    Bíró Dániel, egyiptológus, műfordító
június 14.  Perczel Anna, építész, az Óvás! Egyesület elnöke
június 21.  Beer Iván, vallástörténész, az OR-ZsE adjunktusa
június 28.  Hadik András, művészettörténész, a Magyar Építészeti Múzeum munkatársa

Időpont: 2011. május 24. és június 28. között keddenként 18:30–19:30
Helyszín:
ELTE Egyetemi Könyvtár, Díszterem (1053 Budapest, Ferenciek tere 6. I. em.)

Letölthető plakát

ELTE Egyetemi Könyvtár1

www.elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]