Színház az egész… BTK?

Ha a hallgató gondol a színházra, a színház is a hallgatóra… Avagy mit ajánl nekünk az Örkény Színház ebben a szeszélyes áprilisban.

Persze akkoriban talán nem gondoltunk bele abba, hogy a BTK ösztöndíjaiból, az egyetemista élet létfenntartása mellett nem feltétlenül a heti három színházjegy lesz az, amit elsőként fedezni tudunk. Szerencsére azonban nemcsak a hallgató gondol a színházra, hanem a színház is a hallgatóra. Így tett az Örkény Színház is, amely minden hónapban külön kedvezményeket hirdet az ELTE BTK diákjainak.

A hallgatók közt járva az A épületben, egy kis érdeklődés után gyorsan megtudhattam, ki hányadán áll ezekkel az ajánlatokkal. Persze mindenki örül, bár legnagyobb meglepetésemre sokak számára új információ volt, hogy van ilyen egyáltalán. (Tehát ez itt a reklám helye.) Ráadásul árengedmény ide vagy oda, ritka, hogy a szörnyen elfoglalt bölcsész határidőnaplója, és a meghirdetett előadás időpontja egyezzen. Tehát minden jó szándék megvan mindkét fél részéről, de egy kevés szerencse is kell, hogy ezek találkozzanak.

Arról, hogy mikor, mi alapján választják ki a hallgatóknak kisebb összegért elérhető előadásokat, Őri Beát kérdeztem, az Örkény Színház közönségszervezőjét. Bea elmondta, hogy a kedvezmények általában adott helyzettől függenek. Van persze állandó, 20%-os diákkedvezmény, ami bármely darabra felhasználható, csak egy diákigazolvány szükséges hozzá. Az aktuális akciók pedig általában last minute-jellegűek, olyan előadásokra és időpontokra szólnak, melyekre valamilyen oknál fogva még maradtak helyek. Ezekkel szeretne az Örkény Színház plusz lehetőséget biztosítani azoknak, akik számára nem elérhető árú a diákjegy. A kedvezmények kihasználtsága szintén változó – mondta el Bea. Azon múlik, hogy mennyire sikerül a hirdetéssel elérni a diákságot (egyetemi hírleveleken, Hallgatói Önkormányzaton keresztül), általában azonban nem keresik a jegyeket tömegesen az egyetemisták. Ez viszont nem csak ilyenkor van így. Arra a kérdésemre, hogy a közönségben mennyire jellemzők a hallgatók, azt a választ kaptam, hogy sajnos nem eléggé. “Rendszeresen végzünk közönségfelmérést a színházban, ezek néhány évre visszamenő adatai alapján a nézőink kb. 30%-a 20-29 év közötti. Bár ez nem olyan rossz arány (életkorra vonatkozik!), de sokkal erősebb közönségbázist is jelenthetnének az egyetemek, főiskolák hallgatói. (Iskolai végzettség tekintetében 70% a felsőfokú végzettségűek aránya!) Ezért is igyekszünk egyebek mellett kényelmesebb jegyvásárlási feltételekkel, közvetlen ajánlókkal, illetve – akár kedvezményes – ajánlatokkal is minél több egyetemistát elérni, színházlátogatásra ösztönözni.”

Hogy ez sikerülhessen, jöjjön egy kis reklám. Lássuk, mit és mennyiért nézhetünk meg áprilisban:

A következő hetekben többek között az alábbi előadásokat ajánljuk:

április 7., 21.  csütörtök 19:00

Julian Crouch-Phelim McDermott-The Tiger Lillies: Jógyerekek képeskönyve (“rémvarieté” felnőtteknek)

Szereplők: Gálffi László, Gyabronka József m.v., Csuja Imre/Epres Attila m.v., Pogány Judit, Kerekes Éva, Debreczeny Csaba, Takács Nóra Diána, Hámori Gabriella…

Rendező: Ascher Tamás

A bizarr látásmódjáról ismert, londoni Tiger Lillies kultuszzenekar fekete humorú színdarabot írt Heinrich Hoffmann mesekönyvéből. Groteszk rémvarieté keretében elevenedik meg olthatatlan gyerekkori kíváncsiságunk és rosszalkodásaink sora. A rosszgyerekek alaposan megbűnhődnek, és ennél már csak az abszurdabb, hogy a gyerekből egyszer felnőtt lesz.

diákjegy: 1360Ft, 2000Ft, 2320Ft

Az április 7-i Jógyerekek képeskönyve előadás nézői jegyük felmutatásával 10% kedvezménnyel (elővételben 2700Ft, a helyszínen 3200Ft) vehetnek jegyet a Tiger Lillies együttes koncertjére a Trafóban!

április 8. péntek 19:00

Raymound Fitzsimons: Edmund Kean

Kean: Gálffi László

Rendező: Mácsai Pál

Mi lenne, ha Edmund Kean az XIX. századi angol színészóriás egyszer csak megjelenne és eljátszaná nekünk saját gyötrelmes és fényes életét?

Mi lenne, ha egy mai színészben öltene testet?

Mi történne, ha a mai színész a legendás előd személyén keresztül beszélne saját életéről és színészetéről?

Mit mutat a tükör a tükörben?

diákjegy: 1200Ft

 

április 10. vasárnap, 30. szombat 19:00

Georges Feydeau: A hülyéje (bohózat)

Főbb szereplők: Für Anikó, Debreczeny Csaba, Mácsai Pál, Polgár Csaba, Hámori Gabriella, Kerekes Éva, Bíró Kriszta…

Rendező: Mácsai Pál

Az örök mélabús Feydeau nem traktál illúziókkal a hitvesi hűségről. Bohózatában az abszurdig fokozza házasok és nem házasok életre-halálra szóló küzdelmét, melynek mindig egyetlen célja van: a tiltott gyümölcs.

diákjegy: 1440Ft, 2000Ft, 2320Ft

 

április 13. szerda, 28. csütörtök 19:00

Aki Kaurismäki: Bohémélet

Főbb szereplők: Epres Attila, Debreczeny Csaba, Csuja Imre, Hámori Gabriella, Takács Nóra Diána…

Rendező: Ascher Tamás

Henri Murger az 1840-es években cikksorozatot írt a párizsi bohémek életéről. Ebből készült az előadás alapjául szolgáló regény, mely a még fölfedezetlen művészek mindennapi túlélését, baráti, szerelmi és munkahelyi kapcsolatait fanyar humorral ábrázolja.

diákjegy: 1280Ft, 1840Ft, 2560Ft

 

április 14. csütörtök 19:00

Irmgard Keun: A műselyemlány UTOLSÓ ELŐADÁS!

Szereplő: Hámori Gabriella

Rendező: Bagossy László

Az időpont 1931-1932, az utolsó pillanatok Hitler hatalomra jutása előtt. A helyszín Berlin, a világváros. Az utcákon pazarló pompa és elképesztő méretű munkanélküliség. A fejekben totális zűrzavar. Doris pedig úgy próbál boldogulni, ahogyan tud, jobb híján férfiről férfire szállva.

diákjegy: 1680Ft

április 15., 22. péntek 19:00

Ödön von Horváth: Kasimir és Karoline

Főbb szereplők: Polgár Csaba, Szandtner Anna, Csuja Imre, Mácsai Pál, Debreczeny Csaba, Hámori Gabriella

Rendező: Bagossy László (POSZT, Színikritikusok Díja: legjobb rendezés)

Oktoberfesti zsongás, hullámvasút, mutatványosok, tömeg. Ott van Kasimir is, a sofőr, aki tegnap veszítette el a munkáját, és ma már képtelen jól érezni magát. Menyasszonya, Karoline úgy dönt, egyedül szórakozik tovább: megismerkedik a dúsgazdag Rauch kereskedelmi tanácsossal. Kasimir pedig összefut egykori kollégájával, aki az utóbbi időben bizonyos paragrafusok elkövetésére specializálta magát…

diákjegy: 1440Ft, 2000Ft, 2320Ft

Az Örkény Színház minden saját előadására 20% diákkedvezménnyel vehettek jegyet diákigazolvány felmutatásával a színház jegypénztárában és közönségszervezésén (1075 Budapest, Madách tér 6., Őri Bea, tel.: 235-0033, 20/476 9018).), illetve Donát Ágival előre egyeztetve (agi.donat@gmail.com) a BTK kampuszán is át lehet venni a lefoglalt jegyeket.

A jegyárak így 1280Ft és 2720Ft között mozognak (Jógyerekek képeskönyve előadásra 1360Ft és 2960Ft között).

Ezen felül van last minute kedvezményünk is. 20 perccel az előadások kezdete előtt 50% kedvezménnyel lehet megvásárolni a megmaradt jegyeket! (Ez a lehetőség az előre lefoglalt jegyekre természetesen nem vonatkozik!)

Érdemes hát figyelni a színház ajánlatait, az egyetemi körleveleket, ha más nem ráakadhatunk egy remek előadásra, ennyi kikapcsolódás és kultúrélmény mindig kell. Az Örkény Színházról pedig mi sem feledkezünk meg (és ez a többes szám most az Elteonline-t jelöli), ugyanis nemsokára egy interjúval jelentkezünk, és nem kisebb személyiséget kérdezünk, mint a színház igazgatóját, Mácsai Pált…

 

Markó Anita

Fotók: Martin Wanda

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]