This Is Halloween

Egy nap, amikor előkerülnek az ijesztő jelmezek, cukorkát gyűjtenek gyermekek, vagy töklámpást faragnak az emberek. De egyáltalán honnan erednek ezek a szokások, és mi a története a külföldön olyannyira híres ünnepnek?

A Halloween szó a Mindenszentek előtti estét jelenti. Leginkább amerikai ünnepként gondolunk rá, pedig eredetileg egy ősi kelta esemény, amikor az újévet ünnepelték az ír és skót törzsek. Úgy hitték, hogy október 31-én eltűnik a határ az evilág és a túlvilág között, így a szellemek szabadon járhatnak közöttünk. A kifaragott töklámpás célja egyrészt gonosz szellemek távoltartása volt, másrészt pedig irányt mutatott az elhunytak szellemeinek, hogy hazatalálhassanak. Hazánkban kétségtelenül a töklámpás szimbóluma vált a Halloween központi témájává.

Amerikában az 1900-as évek óta népszerű ez az ünnep, mely során szörnyek, boszorkányok, múmiák, vámpírok és egyéb félelmetes lények jelmezeit és maszkjait öltik magukra. Egyes legendák szerint azért, hogy elrejtsék magukat a gonosz lelkektől, mások szerint pedig azért, hogy elijesszék őket. Az amerikai filmekből ismert jelenet, amikor a jelmezes gyerekek minden házhoz becsengetnek „Csokit vagy csínyt!” felhívással, leginkább a magyar adománygyűjtő betlehemezéshez hasonlítható. Ennek a szokásnak a kialakulása a XVI. századig nyúlik vissza, amikor a szegény gyerekek járták a házakat, hogy énekekért, táncért, vagy éppen viccmesélésért cserébe ételt, bort vagy pénzt kapjanak a házigazdáktól.

A Halloweent misztikum járja át – ami talán éppen a természetfeletti lényeknek köszönhető –, így bizonyos kultúrák körében igen nagy jelentősége van a jóslásnak is, például almahéjból, tükörből vagy épp pörkölt mogyoróból.

Mint a legtöbb ünnep esetében, a Halloween ünneplése köré is országonként eltérő szokások épültek, melyekből most megnézünk néhány példát.

Írország

Írország szerepe kiemelt a Halloweennel kapcsolatban, hiszen az ír bevándorlók honosították meg Amerikában, ahol az egyik legfontosabb ünnepnek számít napjainkban is. Az írek eredetileg még marharépából faragtak ijesztő – vagy éppen mókás – lámpásokat, az USA-ban azonban úgy találták, a sütőtök kifaragása sokkal látványosabb, így ők kezdték el először azt használni. Sok ír azonban ma is karórépával és gyertyával díszíti a házát; tüzet gyújtanak, vagy tűzijátékot lőnek, és kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a „Barmbrack” – vagy más néven gyümölcskenyérfogyasztásának. A sütemény tésztájába több, különböző jelentéssel bíró tárgyat sütnek bele, hogy a tárgyak megtalálói számára ezek megmutathassák a jövőt.

Románia

Erdélyben egy hírhedt természetfeletti lény; Drakula és az őt ihlető Vlad Tepes legendájának felelevenítésével ünnepelnek. A napjainkban múzeumként működő törcsvári kastély ugyan nem állt valódi kapcsolatban Vlad Tepessel, mégis Drakula gróf legendáját igyekeznek megidézni a havasokban ezen az éjszakán. Ilyenkor számtalan turista látogat el ide és vesz részt a vezetett túrákon, amelyek során valódi halloween-i borzongás várja az érdeklődőket.

A törcsvári kastély. Forrás: wikipedia.org

Japán, India

Ezekben az országokban kevésbé jellemző színes jelmezekkel és szimbólumokkal teli ünnepségeket szervezni; a szeretteikről való megemlékezésének sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítanak. Hitük szerint elhunyt családtagjaik lelke ezen a napon visszatérhet, és ha ekkor nem végzik el a szükséges szertartásokat, akkor halottaik nem tudnak békére lelni. A japánok teával, rizzsel, füstölőkkel és lámpásokkal emlékeznek, az indiaiak pedig tüzet gyújtanak és édes rizst, tököt, babot ajánlanak fel. Ez utóbbi jellemző egyébként Kambodzsára is.

Mexikó

A latin-amerikai országban a Mindenszentek különös módon vidám és boldog ünnepnek számít. Ilyenkor lényegében „együtt ünnepelnek halottaikkal”, amikor ajándékokat visznek nekik a temetőbe, világító lámpásokkal és színes papírmasékkal díszítik a környezetüket. A temetőben piknikeznek és történeteket mesélnek elvesztett szeretteikről.

Hazánkban is egyre több család ünnepli a Halloweent, melynek legfőbb része a töklámpás faragása. Ezt megtehetjük az otthon melegében, vagy akár az ELTE Füvészkertjében is – a Szamóca Kiskertész Tanoda őszi foglalkozása keretében –, ahová a 3-12 éves gyermekeket és kísérőiket is várják október 31-én 10 órától.

A programon való részvételhez regisztráció szükséges, amely a következő linkre kattintva érhető el.

A hangolódáshoz pedig egyetemi póló is választható, hiszen idén is elérhető az ELTE Shop különleges halloweeni kollekciója, limitált darabszámban.

ELTE Halloween kollekciós póló. Forrás: elteshop.hu

A pólók megtekinthetőek és megvásárolhatóak az alábbi linken.

Fejléckép: tudomanyplaza.hu

Források: Törcsvári kastély wikipédia

Halloween.info.hu

Halloween.info.hu

Kelta Vándor

Halloweenkor.hu

Edenkert.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]